Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Velykos baigėsi! Ką gaminti iš likusių kiaušinių?

Šaltinis: vlmedicina | 2019-04-23 09:20:54

Jei po Velykų likusiais kiaušiniais nesinori mėgautis tik pusryčių metu, panaudokite juos išradingai. Juk iš virtų kiaušinių galima pagaminti ne vieną puikaus skonio patiekalą. Tereikia šiek tiek laiko bei fantazijos maišant ingredientus ir šventes išgyvenęs margutis gali nustebinti visiškai nauju receptu.

Užtepėlė. Pranešimo autorių nuotr.

Tiesa, prieš pasiraitojant rankoves ir kimbant į kulinarinius atradimus, apie virtus kiaušius dera šį tą žinoti. Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, kietai virtas ir margintas kiaušinis taip pat turi galiojimo laiką. „Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, laikant kambario temperatūroje, o šaldytuve – iki 3 parų. Tad jei kiaušinius marginote dar iki Velykų, net ir laikant juos tinkamomis sąlygomis, verčiau nerizikuoti. Kiaušiniams senstant, susidaro sveikatai pavojingų medžiagų – gendančių baltymų skilimo produktų“, – perspėja V. Juodkazienė.

Vis tik, jei gerai išsilaikiusių kiaušinių liko daugiau nei pajėgėte suvalgyti per Velykas, maisto ekspertė siūlo suskubti ir juos panaudoti tikslingai. „Virtus kiaušinius galima panaudoti tiek sočiuose karštuose patiekaluose, tiek šaltuose užkandžiuose. Be to, jie puikiai tinkami gardinti sriuboms, pavyzdžiui, supjaustykite juos į rūgštynių sriubą arba į šaltibarščius“, – siūlo maisto ekspertė.

Sotieji kotletai

Sotieji kotletai. Pranešimo autorių nuotr.

„Šis patiekalas – tai įprastų kotletų interpretacija, tačiau su paslaptimi viduje. Ne tik puikiai panaudosite po švenčių likusius kiaušinius, bet ir liksite sočiai pavalgę. Šalia šių kotletų puikiai tiks šviežių daržovių asorti“, – teigia V. Juodkazienė.

Reikės:

  • 8 vnt. kietai virtų kiaušinių;
  • 2 vnt. žalių kiaušinių;
  • 700 g kiaulienos faršo;
  • 4 valg. šaukšt. miltų;
  • 4 valg. šaukšt. džiuvėsių;
  • Pipirų, druskos (pagal skonį).

Faršą pagardinkite druska, pipirais, viską gerai sumaišykite ir iš jo formuokite 8 paplotėlius. Virtus kiaušinius nulupkite ir aplipinkite kiekvieną jų faršo paplotėliais. Dubenyje išplakite 2 žalius kiaušinius, plakinį taip pat lengvai pagardinkite druska ir pipirais. Suformuotus kotletus apvoliokite kiaušinių plakinyje, tuomet miltuose, vėl kiaušinyje ir, galiausiai, – džiūvėsėliuose. Gautus kukulius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, kol jie įgaus auksinę spalvą. Skanaus!

Rūkytos skumbrės ir kiaušinių užtepėlė

„Tai – ryškaus skonio užkandis, puikiai tinkantis su skrudinta duona ar trapučiais. Be to, šią užtepėlę galima dėti į užkandžiams tinkamus krepšelius ir šaukštelius bei serviruoti ant šventinio stalo. O svarbiausiai, kad ją pagaminsite vos per kelias minutes“, – rekomenduoja V. Juodkazienė.

Reikės:

  • 300 g rūkytos skumbrės;
  • 2 vnt. kietai virtų kiaušinių;
  • 100 g konservuotų žirnelių;
  • 2 vnt. vidutinio dydžio marinuotų agurkų;
  • 2 valg. šaukšt. majonezo (tinka ir graikiškas jogurtas);
  • Sauja krapų;
  • Sauja smulkinto poro;
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį).
Silkė su kiaušiniais. Pranešimo autorių nuotr.

Iš žuvies išimkite ašakas ir supjaustykite ją smulkiais kubeliais. Kiaušinius nulupkite ir sutarkuokite per „burokinę“ trintuvę (galima pjaustyti smulkiais kubeliais). Taip pat supjaustykite ir marinuotus agurkus. Visus pjaustytus ingredientus berkite į dubenį, ten pat dėkite smulkintą porą, krapus ir žirnelius. Dėkite keltą šaukštų majonezo arba graikiško jogurto ir viską gerai išmaišykite. Gautą užtepėlę gardinkite druska ir pipirais. Jei maišymui naudojote graikišką jogurtą ir skonis yra per blankus, galite įdėti šaukštą garstyčių. Skanaus!

Silkės salotos su avokadais ir kiaušiniais

„Šios salotos puikiai papildys Velykų stalą, tad jei išsivirėte per daug kiaušinių – tikrai išmėginkite. Po švenčių tai gali būti puikus pavasariškas patiekalas pietums“, – tikina V. Juodkazienė.

Reikės:

  • 2 vnt. silkės;
  • 2vnt. kietai virtų kiaušinių;
  • 1 vnt. gerai prinokusio avokado;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. natūralaus jogurto;
  • Saujos krapų;
  • Pipirų (pagal skonį).

Avokadą nulupkite, išimkite kaulą ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir silkę bei svogūnus. Virtus kiaušinius nulupkite ir pjaustykite arba kubeliais, arba tarkuokite per stambią, „burokinę“ trintuvę. Į pasirinktas taures arba nedidelius dubenėlius sluoksniais dėkite ingredientus. Majonezą sumaišykite su natūraliu jogurtu ir smulkintais krapais bei pilkite gautą padažą ant salotų. Ant viršaus rekomenduojama pabarstyti grūstais pipirais. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Kiaušiniai
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Ar visada sportas – sveikata? Kokios rizikos kyla sportuojantiems intensyviau
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų