Neseniai Europos širdies žurnale pasirodžiusiose rekomendacijose kardiologai siūlo širdies ligų profilaktikai valgyti žuvį.
Kuo mažiau omega-3 riebiųjų rūgščių, tuo didesnė rizika
Mažiausiai dvi porcijos riebios jūros žuvies per savaitę ženkliai sumažina miokardo infarkto ir kitų kraujagyslių ligų riziką. Porcija rekomendacijose apibrėžiama kaip 300 g žuvies, ypač siūloma lašiša, sardinės, menkė. Rekomendacijose pabrėžiama, jog žuvį valgyti sveika ir dėl kitų priežasčių: didelio jodo, seleno, vitamino D kiekio.
Neseniai Danijoje atliktas kohortinis tyrimas nagrinėjo, kaip omega-3 riebalų rūgščių kiekis žmogaus audiniuose susijęs su rizika susirgti miokardo infarktu. Daugiau nei 57 tūkst. asmenų iš sėdmenų ištirti paimti nedideli audinių mėginiai. Pasirodė, kad omega-3 riebalų rūgščių kiekis tiesiogiai nulemia riziką susirgti miokardo infarktu. Kuo šis rodiklis buvo mažesnis, tuo didesnė ligos rizika.
Dietologės Žanos Antonovos duomenimis, omega-3 riebiosios rūgštys mažina trombų formavimąsi, šiek tiek – arterinį kraujospūdį, modifikuoja širdies raumens energinį aktyvumą ir tuo būdu slopina polinkį į aritmiją.
Kokią žuvį naudingiausia valgyti?
Deja, tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies valgo nepakankamai, - pažymėjo dietologė Ž. Antonova. O jos reikėtų valgyti 2-3 kartus per savaitę.
„Žuvį naudingiausia valgyti šviežią, ką tik pagautą, bet puikiai maistinę vertę išlaiko ir šaldyta žuvis, svarbu, kad ji nebūtų kelis kartus atšildyta ir vėl užšaldyta. Tinkamiausias kulinarinis apdorojimas – paruošimas garuose arba orkaitėje, tinka žuvį virti. Kepta su riebalais ir rūkyta žuvis ne tokia naudinga. Rūkyta gali turėti kancerogeninių medžiagų, ji sunkiau virškinama, o kepta žuvis prisigėrusi nenaudingų riebalų. Taip pat mažiau naudinga ir kepta žuvis, apvoliota miltuose, tešloje, džiūvėsiuose“, – paaiškino gydytoja dietologė.
Ji rekomenduoja nevengti ir sūdytos silkės, prieš tai išmirkytos piene, kad sumažėtų druskos. Silkė, kaip ir kita vandenynų žuvis – puikus omega-3 rūgščių šaltinis.
Mažiau negu žuvyje, omega-3 rūgščių yra žaliuose augaluose, graikinių riešutų, linų sėmenų aliejuje.
vlmedicina.lt
Šaltiniai
EHJ 2012, doi: 10.1093
Circulation 2011, 124, 1232