Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Žalumynų pyragas

bernardinai.lt | 2013-05-31 10:36:52

4 asmenims reikės: 200 g aukščiausios rūšies miltų, 200 g lapinių burokėlių, 200 g špinatų, 1 česnako skiltelės, saujos tarkuoto parmezano, alyvuogių aliejaus, muskato riešuto, druskos ir juodųjų pipirų.

Špinatai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Paruošimas – 30 minučių.

Gaminimas – 1 valanda.

Sudėtingumas – vidutinis.

Lapinius burokėlius ir špinatus gerai nuplaukite.

Iš miltų, pusės stiklinės vandens, žiupsnelio druskos ir 2 šaukštų aliejaus išminkykite tešlą, panašią į makaronų.

Nuplautas daržoves išvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens. Tada nukoškite, gerai nuspauskite ir pakepinkite keptuvėje, įmetę skiltelę česnako (ją kiek sumaigykite). Kai daržovės suminkštės ir įgaus prieskonį, sudėkite jas į indą ir paskaninkite sauja tarkuoto parmezano, žiupsneliu maltų pipirų, šiek tiek patarkuokite muskato riešuto.

Išminkytą tešlą padalykite į dvi dalis ir iškočiokite du plonus papločius. Vieną paplotį klokite į aliejumi išteptą apvalią žemais kraštais kepimo skardą, ant jo sudėkite daržovių įdarą, antru papločiu uždenkite. Kepkite orkaitėje, kol tešla gražiai pagels. Pagal tradicinį receptą šis pyragas kepamas „testo“ – specialiose muilo akmens formose, kurios gerai įkaista ir ilgai išlaiko šilumą, todėl valgis gaminamas nenaudojant krosnies.

Šis žalumynų pyragas yra tradicinis Italijos istorinės Lunidžianos (Lunigiana) srities patiekalas, ypač dažnai gaminamas Pontremolyje – kaimelyje, įsikūrusiame vienoje iš judriausių Frankų kelio atkarpų, palei kairįjį Magros upės krantą, šalia dabartinio vietinės reikšmės Čizos (Cisa) kelio. Šiame kaimelyje svarbius piligrimystės amžius liudija ir mena išlikę viduramžiais piligrimus priglobdavę nakvynės namai ir Šv. Petro bažnyčia, kurioje saugomas smiltainyje iškaltas labirintas – piligrimystės simbolis.

bernardinai.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų