Klausimas. Visą sezoną vartojau žuvų taukus ir įvairius aliejus į salotas, žuvį. Pasidarius vitamino D tyrimą nustatytas jo trūkumas. Laboratorijos norma 75-115, o mano rezultatas 49,17. Kodėl vartojant žuvų taukus vis tiek neužtenka šio vitamino? Ar dabar reiktų pradėti gerti vitaminą D? Ir kokiom dozėm? Beje, saulėje būnu labai mažai, daugiau laiko praleidžiu vidaus patalpose. Milda, 47 m.
Atsako šeimos gydytojas Vytautas Šimkus
Gerb. Milda, kadangi mažai būnate saulėje, todėl Jums yra vitamino D trūkumas. Žuvų taukuose ir aliejuje nėra pakankamo vitamino D kiekio, todėl Jums patarčiau nuo rudens iki pavasario vartoti vitamino D preparatus, pvz., vitaminą D-Pearls 20 mcg po vieną kapsulę vieną kartą per dieną arba Vit. D3 Aquadetrim po vieną lašą vieną kartą per dieną.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.