Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Uždraudė sveikatai pavojingą maistą

Šaltinis: vlmedicina | 2016-10-28 09:35:40

Prekybos centruose, greito maisto kavinėse nebeliks maisto, pagaminto naudojant riebalus, kurių sudėtyje yra transriebiųjų rūgščių, neigiamai veikiančią žmogaus kardiovaskulinę sveikatą, didinančių riziką širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl transriebalų naudojimo apribojimų maisto gamybos pramonėje, todėl artimiausiu laiku maisto gaminių gamintojai turės keisti produktų sudėtį. Įgyvendinant šią rezoliuciją, produktų su transriebalais neliks per dvejus metus. Iki šiol maisto gamintojų transriebalų rūgštys kaip riebalai buvo vartojami plačiai, nes yra pigūs, dėl išskirtinių fiziko-cheminių savybių (atsparumas aukštai temperatūrai bei oksidacijai) plačiai naudojami kepiniams, gruzdintiems patiekalams gaminti, išliekant geroms pastarųjų skoninėms savybėms.

„Deja, vis dar maisto gamintojų paruošiamuose maisto produktuose ir gaminiuose transriebalų vartojimas iki šiol nebuvo tinkamai reglamentuotas. Sveikatai pavojingus transriebalus vartotojai gaudavo naudojant greitai paruošiamus kai kuriuos kulinarijos, konditerijos gaminius, greito maisto užkandžius. Pagaliau priimtas visiems vartotojams naudingas sprendimas, kuris, tikimės, padės gerokai prailginti daugelio mūsų gyvenimo trukmę“, – komentavo Lietuvos širdies asociacijos prezidentas doc. Raimondas Kubilius.

Jo teigimu, Lietuvoje, kur mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų vienas didžiausių Europoje ir siekia 56 proc., šių riebalų vartojimas maisto pramonėje vis dar buvo nereglamentuotas, o vartotojai - nepakankamai informuojami.

Dėl savo cheminės struktūros transriebalai neįsisavinami ląstelių ir audinių, sunkiai pašalinami iš organizmo, todėl kaupiasi ant kraujagyslių sienelių, taip didindami aterosklerozės, insulto, infarktu ar kitų ligų išsivystymo riziką.

„Šių sveikatai žalingų riebalų daugiausia greitojo maisto restoranų patiekalų ir produktų asortimente, konditerijos gaminiuose, šaldytuose pusfabrikačiuose, spragėsiuose, traškučiuose ir margarine. Bet apie transriebalus žmonės beveik nieko nežino, informacijos trūksta, o Lietuvoje net nebuvo privaloma etiketėse nurodyti, kiek įvairių hidrintų, hidrolizuotų, transformuotų ar pusiau hidrintų sveikatą nepalankiai veikiančių transriebiųjų rūgščių yra maisto produktuose.“, – teigė R. Kubilius.

Nors pasaulinė sveikatos organizacija dėl to jau seniai reiškia didelį susirūpinimą, tačiau daugelis vartotojų apie pavojų sveikatai keliančias vartojamų produktų sudedamąsias dalis vis dar nieko nežino, o maisto pramonė apie tikslius transriebalų kiekius nutyli.

Patekę į mūsų organizmą transriebalai – chemiškai pakeisti dažniausiai augalinės kilmės riebalai – neigiamai veikia lipidų kiekį kraujyje, didina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir mažina „gerąjį“ cholesterolį. Dėl savo cheminės struktūros transriebalai neįsisavinami ląstelių ir audinių, sunkiai pašalinami iš organizmo, todėl kaupiasi ant kraujagyslių sienelių, taip didindami aterosklerozės, insulto, infarktu ar kitų ligų išsivystymo riziką.

„Atkreipiame dėmesį, kad 2 proc. padidinus iš transriebalų rūgščių gaunamų kalorijų suvartojimą, širdies ligų rizika išauga net 25 procentais. Todėl kai kurios Europos šalys – Danija, Austrija, Vengrija, kaimyninė Latvija – jau anksčiau ėmėsi reguliuoti riebiųjų žudikų kiekį maiste bei aiškiai informuoti vartotojus, kiek tokių medžiagų jie suvartoja. Tai efektyvi į visuomenę nukreipta širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos poveikio priemonė“, – sako R. Kubilius.

Jo teigimu, situacija turėtų pasikeisti Europos Parlamentui priėmus rezoliuciją dėl transriebalų naudojimo apribojimų maisto gamybos pramonėje.

„Europos širdies asociacijų tinklas, kurio veikloje aktyviai dalyvauja ir Lietuvos širdies asociacija, susivienijo ir iškėlė idėją, kurią patvirtino Europos Parlamentas –spalio pabaigoje priėmė rezoliuciją, kurioje numatoma apriboti transriebalų naudojimą pramoninėje maisto gamyboje. Jų kiekis 100 gramų gaminio nuo šiol negali viršyti 2 proc., o produkto etiketėje tai turės būti aiškiai nurodoma. Todėl kvietėme Lietuvos Europos Parlamento narius balsuoti už šio visuomenės sveikatai itin svarbaus klausimo teisinį reglamentavimą. Planuojama, kad apribojimas bus visiškai įgyvendintas per ateinančius dvejus metus, nors asociacijos tinklas rekomenduoja Europos Komisijai proceso nevilkinti ir veikti nedelsiant“, - pasakoja R. Kubilius.

Pasak R.Kubiliaus, norint pasirūpinti sveikata būtina ne tik vengti daug transriebalų turinčių produktų, bet ir saikingai vartoti sočiuosius riebalus, juos dažniau keisti sveikatai naudingais nesočiaisiais riebalais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų