Augaliniai komponentai visiškai pakeičia kiaušinį, didina tešlos elastingumą, tekstūrą padaro tolygią. Juos suplakus, tešla prisotinama deguonies.
Linų sėmenys - visavertiškai pakeičia kiaušinius, kadangi turi didelį kiekį polinesočių riebalų rūgščių. Vienam kiaušiniui pakeisti reikia 1 valgomojo šaukšto maltų linų sėmenų ir 3 valgomųjų šaukštų vandens. Ingredientus sumaišome ir po 2 minučių, kuomet mišinys tampa lipnus, – naudojame. Suteikia lengvą riešutų skonį.
Krakmolas: 1 valgomasis šaukštas kukurūzų arba bulvių krakmolo su vandeniu pakeičia 1 kiaušinį.
Dar vienas variantas: 2 valgomieji šaukštai vandens, 1 valgomasis šaukštas aliejaus ir 2 šaukštai kepimo miltelių sumaišome prieš dedant į tešlą.
Bananus vietoje kiaušinių galima naudoti gaminant vaflius, blynelius, keksus ir duoną. Vienam kiaušiniui pakeisti naudojame pusę prinokusio banano. Plaktas bananas kepinio tekstūrai suteikia gana tvirtą struktūrą. Norint puresnio gaminio reikia į pusę banano įplakti pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.
Pusė puodelio obuolių tyrės pakeičia vieną kiaušinį. Obuolių tyrė suteikia tešlai drėgnumo. Puresnei tešlai gauti reikia įmaišyti pusę arbatinio šaukštelio kepimo miltelių. Vietoje obuolio galima naudoti kriaušės tyrę - ji suteikia švelnesnį aromatą.
Soda ir actas būtini puriems, lengviems kepiniams – tortams ir keksams. Vienam kiaušiniui pakeisti reikės 1 valgomojo šaukšto acto ir 1 valgomojo šaukšto sodos.
Jogurtas suteikia tešlai drėgmės ir tankumo. Vienam kiaušiniui pakeisti reikia ketvirtadalio stiklinės, arba 50 gramų, jogurto.
Saldaus pieno sūris (panyras) naudojamas gaminiuose, kuriems reikalingas didelis kiekis kiaušinių,- sūrio tortams, apkepams. Plaktas sūris labai gerai sugeria kitus aromatus ir tampa nepastebimas kepiniuose. Vienam kiaušiniui pakeisti reikia ketvirtadalio stiklinės panyro, suplakto iki vienalytės masės.
Agaras (želė iš jūržolių) . 2 arbatinius šaukštelius užviriname stiklinėje vandens. Atvėsinti. Du šaukštai agaro želė pakeičia vieną kiaušinį. Prieš dedant į tešlą suplakti.
Morengai, zefyrai, kremas ir glazūra daroma suplakant akvafabą (skystis nuo žalių žirnelių) su cukrumi vienodu santykiu ir žiupsneliu citrinos rūgštelės.
Sviestas ir pienas. Konditerijos gaminį galima papuošti plakto sviesto ar pieno (karvės, ryžių arba sojų) kremu.
Glazūrai tinka kukurūzų sirupas, sumaišytas su karštu vandeniu.