Jūsų dėmesiui – sveiko maisto receptas iš leidyklos „Tyto alba“ išleistos Melissos ir Dallaso Hartwigų knygos „Visavertė mityba 30 dienų“ (iš anglų kalbos vertė Jolita Parvickienė). Paleomitybos ir sveikos gyvensenos specialistai ir mokytojai, mitybos programos Whole30 kūrėjai Melissa ir Dallasas Hartwigai šioje knygoje pristato programą, kuri padėjo šimtams tūkstančių žmonių be didelių pastangų atsikratyti antsvorio ir pagerinti sveikatą, miego kokybę, įgyti energijos, pakelti nuotaiką ir savivertę. Dar svarbiau – daugybė žmonių pastebėjo, kad laikantis programos sumažėjo ligų simptomų, kai kuriems jie net visiškai išnyko.
Plaktienė
2 porcijos.
PASIRUOŠIMO TRUKMĖ: 10 minučių.
GAMINIMO TRUKMĖ: 10 minučių.
IŠ VISO: 20 minučių.
2 šaukštai kepimo riebalų;
½ smulkiai pjaustyto svogūno;
½ bet kokios spalvos saldžiosios paprikos, pjaustytos juostelėmis;
1 puodelis pjaustytų pievagrybių;
1 puodelis pjaustytų lapinių daržovių (lapinių kopūstų, špinatų, burokėlių ar garstyčių lapų);
6 dideli plakti kiaušiniai;
1 išilgai perpjautas, nuluptas ir susmulkintas avokadas be kauliuko;
¼ šaukštelio druskos;
¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Plaktienės esmė – tinka bet kokia jums patinkanti mėsa, jūrų gėrybės, daržovės ir vaisiai. (Taip, vaisiai! Kiaušiniai ir vaisiai – labai skanus derinys!) Sunaudokite visus produktus, kurie tuoj gali sugesti, pabaikite visas po vakarienės likusias daržoves arba sukurkite ką nors naujo.
Išmėginkite nuplikytus persikus, špinatus ir bazilikus; rūkytą lašišą su porais, gražgarstėmis, pankoliais ir krapais; kvapųjį moliūgą, obuolius ir pekanines karijas; vištienos kotletukus, kepintas raudonas paprikas ir Kalamatos alyvuoges; keptus batatus, šilauoges ir lapinius kopūstus.
ĮKAITINKITE didelę keptuvę ant vidutinės ugnies. Sudėję kepimo riebalus pakraipykite, kad riebalais būtų padengtas visas keptuvės dugnas. Riebalams įkaitus, suberkite svogūną, papriką ir pievagrybius ir maišydami kepkite nuo 4 iki 5 minučių, kol svogūnai taps skaidrūs.
ĮMAIŠĘ lapinių daržovių pakepkite dar, kol jos apvys (trukmė skirsis priklausomai nuo daržovių rūšies). Supilkite plaktus kiaušinius ir kepkite nuo 5 iki 7 minučių, dažnai pamaišydami nuo dugno ir kraštų, kad neprisviltų, kol kiaušiniai susimaišys, taps purūs, dar atrodys drėgni, bet neskysti.
NUKELKITE keptuvę nuo ugnies, papuoškite plaktienę pjaustytu avokadu, pagardinkite druska su pipirais ir patiekite.
Kepti plaktienę nėra taip sunku kaip omletą ir fritatą, nes nereikia stengtis jos nesuardyti. Pasistenkite plakti kiaušinius, kol plakinys taps vientisas, kepdami dažnai maišykite ir nesusigundykite paspartinti proceso padidindami ugnį, nes rizikuosite paversti plaktienę tikra guma.