Jūsų dėmesiui – sveiko maisto receptas iš leidyklos „Tyto alba“ išleistos Melissos ir Dallaso Hartwigų knygos „Visavertė mityba 30 dienų“ (iš anglų kalbos vertė Jolita Parvickienė). Paleomitybos ir sveikos gyvensenos specialistai ir mokytojai, mitybos programos Whole30 kūrėjai Melissa ir Dallasas Hartwigai šioje knygoje pristato programą, kuri padėjo šimtams tūkstančių žmonių be didelių pastangų atsikratyti antsvorio ir pagerinti sveikatą, miego kokybę, įgyti energijos, pakelti nuotaiką ir savivertę. Dar svarbiau – daugybė žmonių pastebėjo, kad laikantis programos sumažėjo ligų simptomų, kai kuriems jie net visiškai išnyko.
Gaspačas (šaltsriubė)
2 porcijos
Pasiruošimo trukmė: 20 minučių.
Vėsinimo trukmė: 30 minučių.
Iš viso: 50 minučių.
1 nuluptas ir stambiai supjaustytas vidutinio dydžio agurkas;
2 nulupti stambiai supjaustyti vidutinio dydžio pomidorai be sėklų;
1 stambiai supjaustyta raudona saldžioji paprika be sėklų;
½ stambiai supjaustyto mažo svogūno;
2 kapotos česnako skiltelės;
1½ puodelio konservuotų trintų pomidorų;
1½ šaukštelio raudonojo vyno acto;
1 šaukštas itin tyro alyvuogių aliejaus;
½ šaukštelio druskos;
½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Jei neturite virtuvinio kombaino, daržoves galite pjaustyti peiliu, o paskui sutrinti trintuvu ir sumaišyti su konservuotais pomidorais, actu ir alyvuogių aliejumi. Jei turite kokią nors daržovių pjaustyklę, darbas vyktų sparčiau.
Virtuviniu kombainu smulkiai sukapokite agurkus. Sudėkite į dubenį. Taip pat susmulkinkite pomidorus, saldžiąją papriką ir svogūną, visas daržoves sudėkite į tą patį dubenį. (Jei mėginsite smulkinti visus produktus iš karto, sutrinsite košę, o ne susmulkinsite.) Įmaišykite česnako ir vėl supilkite mišinį į virtuvinį kombainą.
Sudėkite konservuotus pomidorus, supilkite actą, alyvuogių aliejų, suberkite druską ir pipirus ir gerai išmaišykite.
Prieš patiekdami gaspačą maždaug 30 minučių vėsinkite šaldytuve – dar geriau, jei vėsinsite visą naktį, tada jis bus dar skanesnis.
Sukurkite patiekalą. Visavertį patiekalą galite sukurti patiekdami prie šaltsriubės keptų krevečių ir avokado griežinėlį. Gaspačas labai skanu su plaktiene, meksikietiškais tuno laiveliais ir vištienos kukuliais.
Variantai. Kad būtų dar skaniau, prieš pat patiekdami įberkite kapotų šviežių petražolių, kalendrų ar kitokių šviežių prieskoninių žolelių. Norėdami suteikti šiai šaltsriubei pikantiškumo, įpilkite 2 šaukštus mėgstamo aštraus padažo ir įberkite ¼ šaukštelio Kajeno paprikų miltelių. O jei pageidaujate saldesnės, susmulkinkite virtuviniame kombaine dviejų mangų minkštimą ir sumaišykite su smulkintomis daržovėmis.