Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Spalio 16-oji – Pasaulinė maisto diena

vlmedicina.lt | 2015-10-16 09:13:30

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija, siekdama priminti visuomenei apie pasaulio maisto problemas, stiprinti žmonių solidarumą kovojant su nepakankama mityba, skurdu ir badu pasaulyje bei plėsti žemės ūkį, nuo 1981 m. kiekvienais metais spalio 16 dieną mini Pasaulinę maisto dieną.

Duona
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje dėl maisto stygiaus kenčia per milijardą žmonių, didžioji jų dalis – vaikai. Kai vieni žmonės badauja, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų. Todėl minint Pasaulinę maisto dieną rengiamos nemokamo maitinimo, paramos akcijos, visuomenė plačiau informuojama apie skurdžiai gyvenančius žmones, kuriuos būtų galima paremti.

2015 m. Pasaulio maisto dienos tema – „Socialinė apsauga ir žemės ūkis: mažinkime skurdą kaime“. Šiais metais ši tema buvo pasirinkta siekiant išryškinti socialinės apsaugos svarbą mažinant skurdą kaime ir didinant maisto prieinamumą ir galimybę nusipirkti maisto. Prastos gyvenimo sąlygos, nepriteklius, o tuo pačiu nepakankama ir netinkama mityba turi įtakos įvairių ligų atsiradimui.

Socialinė apsauga gali būti apibrėžiama kaip įvairių sprendimų visuma, pavyzdžiui, darbo galimybės, maisto teikimas, pinigai ir kitos priemonės, skirtos remti pažeidžiamas gyventojų grupes siekiant mažinti skurdą ir badą.

Socialinė apsauga, kaip politikos, įvairių programų ir intervencinių priemonių visuma, siekia apsaugoti neturtingus ir netinkamą maistą vartojančius žmones. Ji remiasi įvairiomis programomis, pagal kurias teikiama finansinė parama neturtingoms, pažeidžiamoms žmonių grupėms, siekiant padidinti jų pajamas, gebėjimus ir teises.

Viena iš socialinės paramos formų yra nemokamo maitinimo mokyklose organizavimas. Ugdymo įstaigose reguliariai skiriant maitinimą, gerėja mokyklas lankančių vaikų maitinimasis, vaikai gauna visavertiškesnį, sveikatai palankesnį maistą. Ugdymo įstaigos skatinamos maisto produktus įsigyti iš vietos ūkininkų ir taip juos palaikyti. Socialinė apsauga yra labai svarbi, kadangi ji ne tik apsaugo žmones nuo bado, bet ir skatina maisto produktų gamybą, suteikia ūkininkams didesnį pajamų stabilumą, taip mažindama maisto nepakankamumą ir skurdą.

Daugiau kaip 75 proc. skurstančiųjų ir nepakankamai besimaitinančiųjų gyvena kaimo vietovėse. Žemės ūkis yra svarbus jų pragyvenimo šaltinis, todėl siekiant užtikrinti maisto saugą, tvarią plėtrą, jiems būtina socialinė parama. Be to, dauguma šeimos ūkių ir žemės ūkio darbuotojų susiduria su įvairiais sunkumais, pavyzdžiui, ribotomis galimybėmis įsigyti produktyvių žemės ūkio priemonių ar paslaugų. Socialinės apsaugos nebuvimas įvykus stichinėms nelaimėms gali dar labiau padidinti jų pažeidžiamumą, pakenkti ateities pajamoms bei gamybos pajėgumams. Socialinės apsaugos programos gali padidinti ūkių pajamas, derlių ir gyvulininkystės produktyvumą. Jos yra efektyvesnės, kai remia papildomas intervencijas, pavyzdžiui, parama dirvožemio gerinimui, vandentiekio tvarkymui, ekonominių ryšių plėtrai.

Daugelio šalių geroji patirtis rodo, kad socialinės apsaugos programos padeda neturtingiesiems ir pažeidžiamoms gyventojų grupėms susidoroti su skurdu ir maisto nepritekliumi, todėl skatintina toliau tęsti šias programas. Socialinės apsaugos programos turi ypač didelės reikšmės besivystančiose šalyse, kuriose suteikus paramą būtų pagerinta vietos ekonomika, padidinta socialinė gerovė ir bendruomenių apsauga.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Maistas, skurdas
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų