„Momo“ – tai garuose virti koldūnai arba virtiniai, patiekiami karšti su įvairiausiais padažais, užpilti sultiniu ar pomidorų sriuba. „Momo“ yra nacionalinis Nepalo, Tibeto ir kitų Himalajų regiono tautų valgis. Vegetarinių „momo“ įdaras gali būti daržovės, bulvės, šviežias sūris, sojos mėsa...
„Momo“ forma, kaip įprasta, būna dviejų rūšių: pailga, sulipdyta plokščiai ar supinta virvele, arba dar dažniau, apvalaus maišelio, sulipdant tešlos kraštus sukėlus viršuje, pasukant ir nugnybant. „Momo“ verdami garuose virš sriubos. Kartais išvirti „momo“ apkepami keptuvėje arba gruzdinami riebaluose.
Tešlai reikės: 1 stiklinės miltų, 1/2 šaukštelio kepimo miltelių, 1/2 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio ciberžolės, vandens.
Įdarui: saujos džiovintų spanguolių arba razinų, 1 šaukšto rudojo cukraus, 1/2 šaukštelio cinamono, 1/2 šaukštelio malto muskato, 1/2 šaukštelio malto kardamono, 400 g panyro (saldaus pieno varškės).
Visus ingredientus sumaišyti.
Panyrui pagaminti reikės: 3 litrų pieno, 2 citrinos.
Pieną supilame į puodą ir užverdame. Išspaudžiame citrinas ir jų sultis supilame į pieną, kad sutrauktų. Varškę nukošiame per marlę.
„Momo“ gaminimas:
Visų pirma, iš ingredientų padarome tešlą. Ją iškočiojame, padarome rutuliukus, kaip dideliems koldūnams. Į kiekvieną apskritimą dedame šaukštą įdaro ir suvyniojame. Paruoštus momo sudedame į garų puodą ir gariname apie 30 minučių.