Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Riešutų forma atskleidžia, kokiam žmogaus organui jie naudingi

www.lrt.lt | 2013-10-14 15:07:00

Nors riešutai – kaloringas produktas, juos galima valgyti ir besilaikantiems dietos. O lazdynų riešutai stabdo senėjimo procesą, tad juos patartina valgyti vyresnio amžiaus žmonėms. Juose labai nedaug natrio, todėl tinka ir turintiems aukštą kraujo spaudimą.

Riešutai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Pasak Vegetarų draugijos pirmininkės Ksaveros Vaištarienės, žmogui per parą vidutiniškai reikia 1 500 kcal, o 100 g riešutų turi maždaug 600–700 kcal. „Tačiau valgyti daug riešutų nepatartina, nes jie turi daug riebalų ir baltymų. Geriausia riešutų branduolių suvalgyti tiek, kiek telpa į vieną saują. [...] Ir dietologai sako, kad toks kiekis nepakenks“, – pataria ji. Valgant per daug riešutų, nukentės kepenys, pradės berti, įspėja K. Vaištarienė.

Cheminė riešutų sudėtis tinkama žmogaus organizmui. K. Vaištarienės teigimu, jie turi makro ir mikroelementų: kalio, fosforo, nemažai kalcio ir magnio, cinko, mangano, chromo. Taip pat, anot jos, riešutuose yra visos aštuonios nepakeičiamos aminorūgštys, be to, jie ir polinesočiųjų rūgščių (oleino, linoleno) šaltinis. Linolenas priklauso omega-3 riebalų rūgštims, tad žmonės perka papildus, nors šių medžiagų galėtų gauti valgydami riešutus, tikina draugijos pirmininkė.

Anot K. Vaištarienės, graikinių riešutų branduoliai panašūs į žmogaus smegenis – tai reiškia, kad šie riešutai naudingiausi smegenims. „Lazdynų riešutų branduoliai panašūs į širdį, tad juos po truputį turėtų valgyti širdininkai. O anakardžiai, migdolai, žemės riešutai primena inkstus“, – sako pašnekovė. Taigi iš riešutų pagrindiniai žmogaus organai gali gauti svarbių medžiagų.

Sveikiausia ir naudingiausia būtų, jei vieną dieną valgytume vienų, kitą – kitų riešutų. Tik laikyti jų  ilgai negalima, primena K. Vaištarienė. Jos teigimu, riebalų riešutuose yra apie 50–60 proc., baltymų –19 proc., angliavandenių kai kuriuose – po 10 proc. (pvz., lazdynų riešutuose angliavandenių nedaug).

Riešutais galima gardinti tortus, taip pat pasigaminti riešutienę. Tam, pasak K. Vaištarienės, riešutus reikia susmulkinti ir sumaišyti su skystu medumi.

Sakoma, kad iš riešutų galima pagaminti maisto net kūdikiams. „Migdolų riešutus net pataria naudoti, jei motina neturi pieno. Migdolus reikia nuplikyti, nulupti odelę, padžiovinti, sumalti kavamale ir iš gautų miltelių, sumaišius su vandeniu, gaminti pieną“, – kalba K. Vaištarienė. Kiti riešutai, anot jos, turi papildomų medžiagų, pvz., gliukozido, tad yra aštroko skonio ir kūdikiams netiks.

Beje, riešutai gali būti naudojami ir biodyzelino, kuris gaunamas iš daugelio augalinių aliejų (rapsų, saulėgrąžų, palmių, sojų), gamybai. Šiuo metu mokslininkai kuria nevalgomus riešutus, kurie turėtų daugiau aliejaus ir būtų auginami gaminti specialiai biodyzelinui.

Rasa Pekarskienė,

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: riešutai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Transarterinė chemoembolizacija – veiksmingas įrankis kovoje su kepenų vėžiu
Tiek Europoje, tiek visame pasaulyje daugėja kepenų vėžio atvejų. Iš onkologinių kepenų susirgimų labiausiai paplitusi s...
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tr...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų