Klausimas. Kuo naudingi ridikėliai? Ar patartina juos valgyti kasdien? Kuo nuo paprastų ridikėlių savo verte skiriasi baltieji, vadinamieji Daikono, ridikai? Kurie jų vertingesni? Milda.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Ridikėliai turi vitaminų C, PP, B1, B2, kalio, kalcio, magnio, cinko, geležies, jodo, druskų, taip pat baltymų, angliavandenių, celiuliozės, organinių rūgščių, fermentų.
Ridikėliuose gausu antioksidanto, polifenolio antocianino, kurio taip pat gausu ir kitose violetinės spalvos daržovėse, vaisiuose bei uogose. Pastebėta, jog antocianinas svarbus storosios žarnos vėžio profilaktikai.
Ridikėlių lapuose vitaminų ir mineralinių medžiagų ne ką mažiau nei pačiuose ridikėliuose, tad puikiai tinka salotoms, sriuboms gaminti.
Baltieji ridikai maistine verte labai panašūs į ridikėlius, tačiau švelnesnio skonio. Šiuose ridikuose esantys fitoncidai veikia priešuždegimiškai, padeda apsisaugoti nuo infekcijų.
Tačiau šių daržovių nepatariama valgyti esant skrandžio, dvylikapirštės žarnos opaligei, gastritui, inkstų, kepenų ligoms, podagrai.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.