Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Omega-3 rūgštys siejamos su mažesne rizika susirgti reumatoidiniu artritu

vlmedicina.lt | 2013-09-10 15:30:19

Omega-3 riebiųjų rūgščių turtingą maistą vartojančioms moterims tikimybė susirgti reumatoidiniu artritu yra žymiai mažesnė nei moterims, kurios tokio maisto vengia.

Žuvis
Omega-3 riebiųjų rūgščių turinti žuvis siejama su apsauginiu poveikiu prieš reumatoidinį artritą. Algirdo Kubaičio nuotr.

Švedijos mokslininkai išnagrinėjo savo šalies moterų apklausų apie jų maitinimosi įpročius per pastaruosius daugiau nei septynerius metus duomenis. Daugiau nei vieną kartą per savaitę riebią jūrų žuvį valgiusios moterys buvo susietos su mažesne rizika susirgti šia lėtine sąnarių liga.

„Šis tyrimas yra pirmasis, kuriuo omega-3 riebiųjų rūgščių turinti žuvis siejama su apsauginiu poveikiu prieš reumatoidinį artritą“, - sako tyrimui vadovavusi Daniela Di Giuseppe, kuri Stokholmo Karolinska institute studijuoja doktorantūroje.

Reumatoidinis artritas yra autoimuninė liga, sukelianti sąnarių uždegimą, jų deformacijas ir neįgalumą. Šia liga sergantiems žmonėms yra didesnė tikimybė sirgti širdies ligomis, kai kuriomis infekcijomis, depresija ir kraujo vėžiu.

Moterims tikimybė susirgti reumatoidiniu artritu yra 2-3 kartus didesnė nei vyrams, liga paprastai pasireiškia septintajame gyvenimo dešimtmetyje.

Mokslininkai tyrimui naudojo Švedijos mamografinio kohortinios tyrimo duomenis apie daugiau nei 32 tūkstančius moterų, gimusių tarp 1914 ir 1948 metų. Informacija apie žuvies vartojimą paimta iš klausimynų, kuriuos tiriamosios užpildė 1987 ir 1997 metais, praneša „Reuters Health“.

Per stebėjimo laikotarpį reumatoidinis artritas diagnozuotas 205 moterims, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „Annals of the Rheumatic Diseases“.

Pagal omega-3 rūgščių suvartotą kiekį mokslininkai tiriamąsias suskirstė į penkias grupes, pradedant 0,21 gramo ar mažiau per dieną ir baigiant 0,5 gramo per dieną.

Mokslininkų vertinimu, 0,21 gramo omega-3 rūgščių per dieną atitinka vieną lašišos ar kitos riebiosios jūrų žuvies porciją per savaitę arba keturias porcijas liesos jūrų žuvies kaip menkė.

Suskaičiuota, kad daugiau nei 0,21 gramo omega-3 rūgščių per dieną vartojusioms moterims tikimybė susirgti reumatoidiniu artritu buvo 52 proc. mažesnė palyginti su tomis tiriamosiomis, kurios žuvies vartojo mažiausiai.

Švedijos mokslininkai apibendrina, kad „nuosaikaus žuvies vartojimo pakanka, kad būtų sumažinta ligos tikimybė“.

Nors tiksli reumatoidinio artrito priežastis nežinoma, mokslininkai mano, kad ją lemia genai ir gyvenimo būdas.

Tyrime nedalyvavęs dr. Simon Helfgott iš Harvardo medicinos mokyklos Bostone sako, kad yra trys pagrindiniai dalykai, kurių laikydamiesi žmonės gali apsisaugoti nuo šios ligos: nerūkyti, rūpintis burnos higiena ir išvengti dantenų ligų bei pagerinti mitybą.

„Kai kalbame apie mitybą, tėra tik vienas būdas paveikti reumatoidinį artritą, ir tai yra žuvies vartojimas“, - sako dr. S. Helfgott.

Pasak jo, omega-3 riebalų rūgštis žmogaus organizmas naudoja sukurti molekulėms, kurios padeda reguliuoti uždegimus.

Naudos žmogui suteikia omega-3 sudėtyje esančios polinesočiosios ilgos grandinės eikozapenteno (EPR) ir dokozahekseno (DHR) riebalų rūgštys.

Europos Sąjungoje šių rūgščių rekomenduojamos paros normos nėra nustatytos. Specialistai mano, kad per parą žmogui reikia gauti apie 1–2,5 gramo omega-3 riebalų rūgščių.

Pagrindiniai su maistu gaunamų omega-3 riebalų šaltiniai yra riebi jūros žuvis (Atlanto silkė, skumbrė, lašiša), taip pat kaimiški kiaušiniai, mėsa, kai kurių rūšių aliejus ir riešutai, šparaginės pupelės, petražolės, krapai, kalendra.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų