Siūlome jums ne per daug saldaus, bet vaisių skonis jame atsiskleidžia ypač gerai, marmelado receptą. Skaniausias marmeladas išeina iš antaninių obuolių: jų stebuklingas aromatas tampa ypač stiprus, o derinys su imbieru suteikia pikantiško skonio.
Cukraus į šį marmeladą dėti nereikia, nebent šiek tiek medaus.
8-10 porcijų prireiks:
2 kg obuolių;
1 šaukšto sutrinto imbiero;
Medaus ar rudojo cukraus;
2 stiklinių graikinių riešutų, padalintų pusiau.
* Jei pageidaujate – šiek tiek graikinių riešutų ar migdolų puselių papuošimui.
P.S. Paruoštą marmeladą laikyti geriausia vėsiai. Tinkamiausias būdas būtų sukrėsti marmeladą sluoksniais į dvigubą kepimo popierių ir laikyti šaldytuve. Taip puikiausiai išlaikysite daugiau kaip metus.
Nulupkite obuolių žievelę, išpjaukite sėklalizdžius, bet nieko neišmeskite – nuopjovas sudėkite į nedidelį puodą ir užpilkite šiek tiek vandens. Virkite ant nedidelės ugnies 40-50 min. uždengę dangčiu, paskui pertrinkite per sietelį – gausite tirštą piurė, kurioje gausu pektinų.
Pektinų koncentratą sumaišykite su nuluptais ir supjaustytais obuoliais. Ant nedidelės ugnies (kitaip obuoliai prisvils) kaitinkite puode, kol užvirs ir obuoliai suminkštės – apytiksliai 20 min. Pertrinkite gautą piurė per sietelį arba panaudokite blenderį – trinkite juo tol, kol gausite vientisą masę.
Įdėkite imbiero. Dar pavirkite ant nedidelės ugnies, kol sutirštės – piurė pamažu turi atlipti nuo puodo kraštų, šonų. Tam prireiks daugiau nei valandos.
Tada pasiruoškite skardą marmeladui: įklokite į ją kepimo popierių. Orkaitę įkaitinkite iki 70 C, pasirinkę konvekcijos režimą. Į obuolių piurė supilkite medų ar rudąjį cukrų ir išmaišykite. Tirštą piurė paskirstykite skardoje maždaug 1,5 cm storio sluoksniu. Jei pageidaujate – papuoškite riešutais.
Skardą pašaukite į orkaitę ir palikite kelias valandas stingti. Tinkamai paruošto marmelado sluoksnis lengvai atsiskiria nuo kepimo popieriaus. Bet, tiesą sakant, net ir paruošto marmelado geriau neliesti bent parą – jis turi tinkamai išdžiūti ore.
Paruoštą marmeladą patogu supjaustyti kvadratais: labai gražu (ir skanu), kada kiekvieno viduryje – graikinis riešutas.
Skanaus!
Parengė J. Lūžaitė-Kajėnienė