Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Naikinti mikrobus nuo daržovių siūloma fotodinamine terapija

www.lrt.lt | 2014-02-24 11:19:12

Pasirodo, kad plaudami vaisius ir daržoves vandeniu, pašaliname tik iki 70 procentų ant jų esančių mikrobų. Lietuvos mokslininkai pavojingiems mikroorganizmams naikinti siūlo vėžio gydymui naudojamą fotodinaminę terapiją.

Įvairūs vaisiai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Lietuvos mokslo premijos laureatė profesorė Živilė Lukšienė pastebėjo, kad efektyviu vėžio gydymo metodu pripažinta fotodinaminė terapija veiksminga ir naikinant pelėsį bei ant maisto produktų paviršiaus susikaupusius pavojingus mikroorganizmus. Be to, fotoaktyvia medžiaga išpurškus vaisių ir daržovių paviršių, o po kelių minučių juos apšvietus specialia šviesa, ne tik išnyksta mikrobai, bet ir patys maisto produktai genda lėčiau, o jų naudojimo laikas pailgėja beveik 40 procentų.

„Praktiškai inovatyviai galima kontroliuoti įvairių paviršių užterštumą mikroorganizmais – tai gali būti ir maisto paviršius, vaisių, daržovių paviršius, kažkokie įrengimai, kurie turi būti sterilūs. Tai labai universali technologija, ji labai efektyvi ir, kas svarbiausia, ji yra draugiška aplinkai“, – aiškina VU Taikomųjų mokslų instituto vyr. mokslo darbuotoja prof. Ž. Lukšienė.

Vėžiui gydyti naudojamą fotodinaminę terapiją pritaikius vaisių ir daržovių paviršiui apdoroti, maisto produktai ne tik genda lėčiau, bet ir ilgiau nepraranda savo išvaizdos. Be to, produktų maistinė vertė netgi pagerėja.

„Labai svarbu išsaugoti vaisių ir daržovių mitybinę vertę, nepakenkti jai, nesumažinti jų prekinės išvaizdos. Galiu pasakyti, kad mums pavyksta tai išsaugoti, o kai kuriais atvejais netgi pagerinti mitybinę vertę“, – tikina mokslininkė.

Lietuvos mokslininkai šviesai sugerti ir mikrobus naikinančioms reakcijoms paskatinti naudoja chlorofilino natrio druską. Šis maisto priedas nedaro poveikio žmogaus sveikatai. Tokia druska apipurkšti vaisiai ir daržovės įdedami į specialų šviesą spinduliuojantį prietaisą.

„Šitas prietaisas naudoja 400 nanometrų bangos ilgio šviestukus, kurie naudojami fotosensibilizacijai. Jame buvo įmontuotos impulsinės lempos. Mūsų projektas buvo skirtas tam, kad panaudotume pigesnius, patikimesnius šviestukus vietoj impulsinių lempų, ir dabar vyksta tyrimai. Kol kas jie atrodo sėkmingi“, – tvirtina VU Taikomųjų mokslų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas Ignas Reklaitis.

Naują fotodinaminės terapijos panaudojimo būdą atradę Lietuvos mokslininkai viliasi, kad ateityje pritaikyti šį metodą bus galima ir buityje. Pasak Ž. Lukšienės, kai tik buvo sukurta mikrobangų krosnelė, ji kainavo beveik 4000 litų, tačiau pamažu technologija atpigo ir buvo pradėta naudoti virtuvėse masiškai. Tikimasi, kad taip laikui bėgant atsitiks ir su fotodinaminės terapijos metodika.

„Yra problema, yra ir sprendimas. Ir dabar mes jau galime mikrobangės aparatą nusipirkti už tikrai labai nedidelius pinigus. Visos technologijos pinga, ir jeigu jos turi kažkokių problemų, tai jos dažniausiai yra išsprendžiamos“, – teigia Ž. Lukšienė.

Kad vaisiai ir daržovės ilgiau išliktų patrauklūs ir negestų, šiuo metu jie dažnai apdorojami cheminėmis medžiagomis, kurios žmogaus organizmui gali pakenkti ir sukelti įvairių alerginių reakcijų. Mokslininkai tvirtina, kad taikant fotodinaminę terapiją chemikalų ir jų daromos žalos išvengiama, todėl tikimasi, kad naująja metodika pirmiausia susidomės būtent didieji vaisių ir daržovių tiekėjai.

Giedrė Baltrušytė,

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų