Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Mokslininkai įvertino, kokį pavojų sveikatai gali kelti negyvūniniai maisto produktai

vlmedicina.lt | 2013-01-09 14:20:13

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslininkai šiandien paskelbė pirmąjį mokslinį rizikos vertinimą Europoje, kuriame išanalizavo apsinuodijimus maistu sukeliančių mikroorganizmų, dažnai aptinkamų negyvūniniame maiste, keliamą pavojų vartotojų sveikatai. Dokumente mokslininkai palygino visą informaciją, sukauptą nuo 2007 iki 2011 metų apie apsinuodijimo maistu protrūkius Europoje, kilusius dėl negyvūninio ir gyvūninio maisto produktų vartojimo.

Salotos
Algirdo Kubaičio nuotr.

Rizikos vertinimo išvadose pabrėžiama, kad nors per 90% visų apsinuodijimų maistu protrūkių Europoje kyla dėl gyvūninės kilmės maisto, tačiau pastaraisiais metais pastebimai išaugo ir dėl negyvūninio maisto kilusių apsinuodijimo maistu protrūkių. Mokslininkai pažymi, kad dėl negyvūninio maisto kilę apsinuodijimo protrūkiai buvo gerokai didesni vertinant pagal susirgusių žmonių skaičių, tačiau vis dėlto jų pasekmės nebuvo tokios skaudžios (vertinant hospitalizuotų ir mirusių žmonių skaičių) nei apsinuodijimų gyvūniniu maistu protrūkių metu.

Analizuodami sukauptą informaciją, mokslininkai išskyrė dažniausiai apsinuodijimus sukeliančius mikroorganizmus (bakterijas, virusus ar parazitus) ir dažniausiai užteršiamus maisto produktus. Tyrimo išvadose teigiama, kad stebimuoju 4 metų laikotarpiu daugiausia apsinuodijimų maistu sukėlė Salmonella grupės bakterijos užteršusios įvairias lapines salotas, svogūnines ir stiebines daržoves (pavyzdžiui šparagus, česnakus, svogūnus ir pan.), o taip pat pomidorus, moliūgus ir kt. daržoves, kurios dažnai vartojamos termiškai neapdorotos. Į kitą didelę grupę išskirti E.coli  bakterijų sukelti apsinuodijimai maistu, kilę dėl užterštų salotų, grūdų, sėklų ar jų daigų.

„Tai pirmasis toks išsamus ir visapusiškas rizikos vertinimas, kuriame ne tik išanalizuotos pastarųjų metų apsinuodijimų maistu Europoje protrūkių priežastys, bet ir išskirti rizikingų maisto produktų ir patogeninių mikroorganizmų deriniai. Ši informacija naudinga ne tik harmonizuojant augalinio maisto taršos stebėsenos programas, bet ir šviečiant maisto tvarkytojus ir vartotojus apie maisto ruošimo higienos svarbą“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, Lietuvoje 99% apsinuodijimo maistu protrūkių kyla dėl gyvūninės kilmės maisto produktų, tačiau dažniausiai tai smulkūs  apsinuodijimo maistu atvejai, kai suserga nuo 2 iki 5 žmonių, keletą metų iš eilės mažėja ir bendras protrūkių, kilusių dėl maisto tvarkymo subjektų veiklos,  skaičius. Mirtinų apsinuodijimo maistu atvejų Lietuvoje nėra pasitaikę.

Faktai ir skaičiai

Lietuvoje dėl maisto tvarkymo subjektų veiklos kilusių protrūkių skaičius:

2012 m. - 14; 2011 m. - 25; 2010 m. - 21; 2009 m. - 24.

Protrūkių metu susirgusių žmonių skaičius:

2012 m. - 118; 2011 m. - 246; 2010 m. - 129; 2009 m. - 216.

Dažniausios apsinuodijimo maistu priežastys:

nepatenkinama maisto ruošimo higiena,

nepatenkinama maistą tvarkančio personalo asmeninė higiena, maisto tvarkyme dalyvauja sergantys ar bakterijas nešiojantis personalas (2009 m. ir 2010 m. protrūkių tyrimo metu buvo išaiškinta po 4 atvejus, 2011 m. – 6, o 2012 m. – 7 atvejus);

nepakankamas terminis apdorojimas;

kryžminis maisto užteršimas (jau pagaminto maisto užteršimas patogenine mikroflora nuo rankų, nuo nešvariai išplauto gamybinio inventoriaus);

netinkamos greitai gendančių maisto produktų laikymo sąlygos ir kt.

Dėl negyvūninio maisto (pvz., salotų) Lietuvoje per pastaruosius 5 metus nebuvo užregistruotas nei vienas protrūkis.

Rizikingiausiais laikomi gyvūninės kilmės maisto produktai: kiaušiniai, vištiena, kiauliena, ledai, kreminiai tortai (su kiaušiniais) ir kt.

Lietuvoje daugiausiai apsinuodijimo maistu protrūkių kyla viešojo maitinimo įmonėse, ikimokyklinio ir bendrojo lavinimo mokyklų maitinimo įmonėse.

Numatomi darbai: rengiama tvarka, sugriežtinanti viešojo maitinimo įmonių atsakomybę už organizuojamus renginius, šventes, pobūvius, draudžiant dalyviams patiekti ne pobūvį ar šventę organizuojančioje įmonėje pagamintus maisto produktus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų