Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Mitai apie užšaldytą maistą: ką verta žinoti

2016-07-05 11:05:19

Milijonai Jungtinės Karalystės (JK) gyventojų išmeta daug maisto vien todėl, jog nežino, kada ir kaip galima taisyklingai užšaldyti maisto produktus.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Kasmet JK namų ūkiai išmeta apie 7 milijonus tonų maisto, kurio nemaža dalis išmetama dėl vyraujančių mitų apie šaldytą maistą.

Maisto standartų agentūra (angl. Food Standards Agency; FSA) atliko apklausą, kuria išsiaiškino, jog net 43 proc. gyventojų klaidingai galvoja, jog maisto produktai turi būti užšaldomi jų pirkimo, o ne paskutinę galiojimo dieną. 38 proc. apklaustųjų klaidingai teigė, jog pavojinga užšaldyti jau pagamintą, pavyzdžiui, iškeptą maistą. Dar 36 proc. apklaustųjų buvo klaidingai įsitikinę, jog šaldiklyje laikomas maistas gali tapti nesaugiu vartoti.

Beveik ketvirtadalis apklaustųjų (23 proc.) teigė, jog jie niekada pakartotinai neužšaldo mėsos, kuri buvo atšildyta ir iškepta, net 73 proc. jų teigė, jog taip elgiasi, nes bijo apsinuodyti maistu.

Daugiau nei du trečdaliai (68 proc.) apklaustųjų per pastarąjį mėnesį yra išmetę maistą į šiukšliadėžes, įskaitant duoną (36 proc. apklaustųjų), vaisius (31 proc.), daržoves (31 proc.) ir maisto likučius (22 procentai).

Pasak FSA politikos direktoriaus Steve’o Wearne’o, maisto užšaldymas yra tarsi pauzės mygtukas – maisto produktus galima užšaldyti bet kurią akimirką iki pat jų galiojimo datos pabaigos.

Taip pat teigiama, jog nors šaldiklyje laikomas maistas yra saugus, tačiau laikui bėgant prastėja užšaldyto maisto kokybė, todėl užšaldytą maistą rekomenduojama suvartoti per 3-6 mėnesius nuo užšaldymo datos.

Kai tik maisto produktai atšildomi, juos reikia suvartoti per 24 valandas nuo visiško atšildymo, todėl produktus patariama atšildyti tik tada, kai jų tikrai reikia.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: maisto sauga
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų