Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Kaip pasigaminti skanią šaltą arbatą namuose?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-08-03 13:05:45

Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas, kurį lengvai galime pasidaryti ir namų sąlygomis. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje?

Šalta arbata. © Freepik.com

Virtuvės spintelėje – ne tik žalia ir juoda arbatos

Paprastai šalta arbata gaminama žalios ir juodos arbatos pagrindu, tačiau maisto ekspertė pataria nebijoti eksperimentuoti. Išskirtinio skonio gaivinantį gėrimą galima pasigaminti naudojant ir kitas arbatos rūšis – raudoną (rooibos), vaisinę, baltą, žolelių ar net prieskonines. Platus pasirinkimas tiks įvairiausių skonių mėgėjams, o vienintelė taisyklė, kurios pašnekovė pataria laikytis – rinktis kokybišką arbatą.

„Šaltos arbatos, kaip ir bet kurio kito gaminamo gėrimo ar patiekalo, skonis priklauso nuo pasirinktų ingredientų kokybės, tad svarbu rinktis kuo kokybiškesnius produktus. Be to, šiam gėrimui gaminti tinka ir arbata pakeliuose, ir biri arbatžolių arbata – tik naudojant pastarąją prireiks sietelio, kad pašalintumėte nuoviro likučius“, – pranešime žiniasklaidai  teigia prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Maisto žinovė taip pat atkreipia dėmesį, kad tamsi arbata visada bus intensyvesnio skonio, tad besirenkantiems šviesios spalvos arbatą prieš nusunkiant reikėtų ją palaikyti ilgiau – gėrimas bus sodresnio skonio.

Žolelės – ne tik skoniui

Ieškantiems idėjų, kuo pagardinti šaltą arbatą ir kaip suteikti gėrimui išskirtinę išvaizdą, „Iki“ maisto ekspertė pataria nepamiršti kvapnių žolelių.

„Bene dažniausiai šalti gėrimai gardinami šviežios mėtos lapeliais – jie suteikia ne tik gaivaus skonio, bet ir išskirtinę išvaizdą. Norintiems paįvairinti gėrimo skonį, siūlau išbandyti melisas ar levandas – šios žolelės suteikia švelnesnį skonį bei turi raminančių savybių. Išraiškingesnio skonio mėgėjams turėtų patikti pankolis, peletrūnas, rozmarinas, citrininė katžolė“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė primena, kad paskaninti šaltus gėrimus galima ir vaisių griežinėliais, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos. Kad išlaikytų savo skonį ir tekstūrą, jais arbatą geriausia gardinti visai prieš patiekiant ant stalo. Tokiu pačiu principu naudoti reikėtų ir ledo kubelius – šie turėtų ne atskiesti gėrimą, bet atgaivinti išlaikant skonio sodrumą.

Vietoje cukraus – sveikesnės alternatyvos

Pasak V. Juodkazienės, šalta arbata – universalus gėrimas, kurį galima pasigaminti pagal kiekvieno poreikius ar mitybos įpročius. Pavyzdžiui, jei norite sveikesnės alternatyvos, vertėtų pagalvoti, kokius saldiklius naudosite.

„Vietoj tradicinio cukraus galima rinktis medų, klevų ar agavų sirupus, kokosų žiedų cukrų. Jei saldinate granuliuotu cukrumi, jį berti reikėtų dar į karštą arbatą ir gerai išmaišyti – kitaip jis neištirps. Be tradicinių cukraus pakaitalų, arbatą galima saldinti ir šviežiai spaustomis vaisių sultimis, rožių limonadu ar vaisių sirupais, kurie taip pat gėrimui suteiks ir išskirtinę spalvą. Nepamirškite ir vaisių – saldumo arbatai suteiks arbūzas, figos, abrikosai“, – sako maisto ekspertė.

Ji priduria, kad vaisius reikėtų dėti visai prieš patiekiant į jau atvėsusį gėrimą – karštoje temperatūroje jie greičiau tęžta, tad gali ne tik prarasti skonį, bet ir sugadinti gėrimo išvaizdą.

Gaivinanti citrusinių vaisių skonio šalta arbata

Jums reikės (4 asm.):

  • 800 ml vandens
  • 4 juodos arbatos pakelių
  • Saujos mėtos šakelių
  • 1 ⅓v. š. cukraus pudros
  • 200 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • Pusės vieno laimo sulčių
  • Patiekimui: ledo, šviežios mėtos lapelių, apelsino ar citrinos griežinėlių

Paruošimas:

Arbatos lapelius užpilkite karštu vandeniu, įmaišykite cukraus pudrą, įdėkite mėtos šakelių ir palaikykite 10 minučių. Nusunkite ir atvėsinkite. Atvėsusį gėrimą sumaišykite su apelsinų sultimis, įspauskite laimo sulčių. Pagardinkite apelsino griežinėliais, mėtos lapeliais, ledu.

Šalta baltoji arbata su karamelizuotais persikais

Jums reikės (4 asm.):

  • 3 pakelių baltos arbatos
  • 2 pakelių žalios arbatos
  • 1 l ir 125ml vandens
  • 2 puodelių pjaustytų šviežių persikų
  • 2 v. š. granuliuoto cukraus

Paruošimas:

Užvirinkite 1 l vandens ir į jį įmerkite arbatos pakelius. Palaikykite 4 minutes, pakelius išimkite ir leiskite arbatai atvėsti. Į įkaitintą puodą dėkite persikus, cukrų ir pilkite 125 ml vandens. Kai vanduo pradės kunkuliuoti, sumažinkite kaitrą. Lėtai maišydami kaitinkite apie 10 minučių arba kol persikai suminkštės. Karamelizuotus persikus dėkite į atvėsintą arbatos gėrimą ir palikite atvėsti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Dėkite į šaldytuvą dar 23 valandoms, kol pilnai atvės. Gėrimą į stiklines pilkite naudodami sietelį. Patiekite su ledo kubeliais.

Energizuojanti šalta raudonoji arbata su imbieru

Jums reikės (4 asm.):

  • 2 pakelių raudonosios (rooibos) arbatos
  • 1 l vandens
  • ¼ puodelio medaus
  • Pusės citrinos sulčių
  • ⅔ v. š. nulupto ir smulkinto imbiero
  • Saujos mėtos šakelių
  • Patiekimui: šviežios mėtos lapelių, ledo kubelių

Paruošimas:

Į virintą vandenį įmerkite arbatos pakelius ir mėtos šakeles, po 4 minučių viską išimkite. Gėrimą sumaišykite su likusiais ingredientais ir palikite atvėsti šaldytuve 23 valandoms. Patiekite su šviežios mėtos lapeliais ir ledo kubeliais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: gėrimas, arbata
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų