Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Maisto produktai, kurie organizme virsta cukrumi

Emilija Miliauskė ("Kuras kūnui") | Šaltinis: vlmedicina | 2018-07-08 00:02:18

Dažnai laikydamiesi sveikos mitybos rekomendacijų atsisakome cukraus, įvairių kepinių, desertų, saldintos kavos ar arbatos. Tačiau nė nesusimąstome, kad kai kurie produktai, kurie net nepanašūs į cukrų, organizme virsta būtent juo.

© A. Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

 

Šie produktai yra: krakmolas, krakmolingos daržovės, grūdai ir grūdų produktai, saldūs vaisiai bei pieno produktai.

Krakmolingos daržovės, tokios kaip bulvės, moliūgai, ankštiniai (šiek tiek mažiau morkos ir burokėliai), gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Krakmolas, esantis daržovėse labai greitai virškinamas ir virškinimo trakte verčiamas cukrumi. Pavyzdžiui, 1 puodelis bulvių košės, turi apie 35 g krakmolo, kuris apytikriai paverčiamas 9 šaukšteliais cukraus.

Kita produktų grupė, kuri pavojinga cukraus lygio kraujyje svyravimams, yra grūdai bei jų gaminiai. Visi grūdai yra krakmolingi: ryžiai, avižos, kviečiai, rugiai, miežiai, soros, laukiniai ryžiai ir t.t. Didžiausią pavojų sveikatai kelia valytų grūdų miltų gaminiai tokie kaip duona, keksiukai, makaronai, krekeriai ir visi kiti kepiniai. Viso grūdo gaminiai cukraus lygį kelia kiek mažiau. Palyginimui, riekė viso grūdo kvietinės duonos bus lygi 4 šaukšteliams cukraus, o didelė šviesių miltų bandelė gali būti lygi net 17 šaukštelių cukraus!

Labai saldūs vaisiai, džiovinti vaisiai ir vaisių sultys taip pat kelia cukraus lygį kraujyje. Net natūralūs vaisiai, kurių aukštas glikeminis indeksas, nepaisant juose esančių skaidulų, turi įtakos cukraus lygio svyravimui. Tai arbūzai, pernokę bananai, razinos, konservuoti vaisiai, vaisių sultys ir kt. Atsižvelgiant į tai, geriausia būtų rinktis nesaldžias uogas: braškes, mėlynes, vyšnias taip pat nesaldžius vaisius tokius kaip obuoliai, greipfrutai, apelsinai, citrinos. Palyginimui 1 vidutinio dydžio obuolys bus lygus 4 šaukšteliams cukraus, o stiklinė nesaldintų apelsinų sulčių – net 13 šaukštelių cukraus !

Pienas ir pieno produktai, turintys laktozės (pieno cukraus) taip pat įtakoja cukraus lygio kraujyje svyravimus. Laktozė suteikia pienui saldų skonį ir sudaro apie 40 procentų piene esančių kalorijų. Būtent laktozė dažniausiai sukelia pieno produktų netoleravimą.

Nepaisant to, kad daugelis natūralių pieno produktų yra žemo glikeminio indekso, laktozė gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Organizme gliukozė skyla į monosacharidus gliukozę ir galaktozę. Kadangi šis procesas užtrunka, kai kurie mitybos specialistai teigia, kad pieno produktai yra žemo glikeminio indekso. Vienok kiti mokslininkai, tarp jų Jungtinių Amerikos valstijų Sveikatos mokslų departamento profesorius L. Cordain, nurodo, kad laktozė turi įtakos cukraus lygio kraujyje šoktelėjimui. Jis teigia, kad organizmo reakcija į laktozę yra ekstremali ir išskiriamas itin didelis kiekis insulino. Atsižvelgiant į tai, žmonėms, sergantiems diabetu, profesorius rekomenduoja vengti pieno produktų.

Taigi, siekiant stabilizuoti cukraus lygį organizme ir išvengti jo svyravimų, rekomenduojama riboti krakmolingų daržovių vartojimą, valgant grūdinius produktus, rinktis viso grūdo gaminius, mėgautis nesaldžiais vaisiais ir pieno produktais, kuriuose nėra arba yra labai mažai laktozės. Tai sviestas, ghi sviestas, kefyras, taip pat prekybos centruose galima rasti ir varškės bei sūrio be laktozės.

Išvengti cukraus lygio svyravimų yra labai svarbu. Staigūs cukraus svyravimai ilgainiui lemia energijos stygių, nuotaikos pokyčius, sutrikdo leptino išsiskyrimą. Leptinas - hormonas, atsakingas už sotumo jausmą. Atitinkamai, sutrikus jo veiklai, pradedame jausti vis dažnesnį alkį, suvalgome daugiau maisto. Ilgainiui toks procesas įtakoja viršsvorį, nutukimą ir kitus sveikatos sutrikimus.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 3 / 5 (2). Jūs dar nebalsavote
(2)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų