Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Grūdiniai produktai: kodėl juos verta įtraukti į savo kasdienę mitybą

Šaltinis: vlmedicina | 2020-08-09 00:45:14

Vaisių ir daržovių nauda sveikatai – nenuginčijama, tačiau apie grūdinių produktų vartojimą vis dar sklando įvairūs mitai. Dietistė Živilė Dumbraitė pranešime žiniasklaidai teigia, kad tinkamai parinktus grūdinius produktus kiekvienas turėtume įtraukti į savo racioną, ir dalijasi patarimais, kaip tinkamai juos vartoti ir išsirinkti parduotuvių lentynose.

Avižiniai dribsniai. © Freepik.com

Vienas svarbiausių produktų

Dietistė teigia, kad grūdiniai produktai sveikos mitybos piramidėje priskiriami prie svarbiausių maisto produktų ir kartu su daržovėmis ir vaisiais turėtų sudaryti maisto raciono pagrindą.

„Dažnas stengiasi įprasti suvartoti rekomenduojamą vaisių ir daržovių kiekį per dieną, tačiau grūdinius produktus neretai pamirštame. Vis dėlto jų apleisti nevertėtų, nes tinkamai parinkti šie produktai gali būti itin naudingi organizmui. Grūdinės kultūros turi įvairių sveikatai vertingų elementų – baltymų, nervų sistemai ypač svarbių B grupės vitaminų – B1, B2, PP bei virškinimo sistemos veiklą gerinančių skaidulų. Mūsų parduotuvėse galime rasti gausų grūdinių produktų asortimentą, nes tai ne tik kruopos, bet ir kiti grūdai, miltai, taip pat makaronai, duona ir jos gaminiai, pyragai ir kiti miltiniai kepiniai“, – teigia Ž. Dumbraitė.

Suteikia energijos ir sotumo jausmą

Pasak dietistės Ž. Dumbraitės, grūdiniai produktai mūsų organizmą veikia dvejopai – suteikia ir energijos, ir sotumo jausmą.

„Grūdiniai produktai, lyginant su kitais maisto produktais, pasižymi didesniu kalorijų skaičiumi, o tai reiškia, kad jie aprūpina mūsų organizmą energija. Jie taip pat yra krakmolingesni, tad dėl krakmolo ir kruopose esančių skaidulų, atsiranda sotumo jausmas. Suvalgę kruopų su šiek tiek riebalų sotūs galime jaustis 2–4 valandas“, – pasakoja dietistė.

Pasak jos, suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti nuo 6 iki 11 porcijų grūdinių produktų per dieną. Vienai porcijai prilyginama 30 g duonos, pusė stiklinės košės, makaronų ar dribsnių.

Pirmenybė – viso grūdo produktams

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad labai svarbu atsirinkti tinkamus grūdinius produktus.

„Pirmenybę rekomenduoju teikti neperdirbtiems, t. y. nerafinuotiems ir nešlifuotiems, grūdiniams produktams, kitaip žinomiems kaip viso grūdo. Jie turi daugiau skaidulų, užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą. Tuo tarpu perdirbti grūdiniai produktai pasižymi panašiu kalorijų kiekiu, tačiau mažesne maistine verte. Be to, iš jų energija pasisavinama greičiau, tad ir sotumo jausmas neužsilaiko“, – teigia ji.

Ž. Dumbraitė priduria, kad vieni vertingiausių grūdų žmogaus organizmui – avižos ir grikiai. Avižose gausu baltymų bei atminčiai, regėjimui ir koordinacijai reikalingo vitamino B1. Jo taip pat yra daug grikiuose, tačiau pastarieji dar išsiskiria itin dideliu kiekiu albumino – vieno svarbiausių baltymų.

Etiketėje – dėmesys cukrui ir skaiduloms

Stoviniuojantiems prie grūdinių produktų lentynų, dietistė pataria atkreipti dėmesį į 2 dalykus – ar produktai pilno grūdo ir ar jie ekologiški.

„Ekologiški produktai yra užauginti sveikiau – nenaudojant įvairių pesticidų ir kitų purškiamų chemikalų, kurie žmogaus organizmui neduoda jokios naudos. Kruopas rinkitės kuo paprastesnes, nebūtinai tas, kurios supakuotos įmantrioje pakuotėje. Rinkdamiesi makaronus atkreipkite dėmesį, ar jie pagaminti iš kietagrūdžių kviečių – tokie yra vertingesni organizmui ir turi daugiau maistingųjų medžiagų“, – sako dietistė.

Besirenkantiems duonos produktus, mitybos specialistė rekomenduoja laikytis Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijų – idealiu atveju, 100 g duonos turėtų būti ne daugiau kaip 5 g cukraus ir iki 2 g druskos. Ji taip pat pataria atkreipti dėmesį ir į skaidulas – jei sudėtyje yra daugiau nei 6 g skaidulų, tokią duoną galima laikyti daug skaidulų turinčiu ir maistingu produktu.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 1 / 5 (2). Jūs dar nebalsavote
(2)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų