Artėjant Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai daugelis planuoja iškylas su šeima ir draugais. Tačiau kiekvienam pikniko organizatoriui neišvengiamai kyla klausimas – kaip jam pasiruošti? Tam, kad nereikėtų ilgai sukti galvos, „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi patarimais, kurie žingsnis po žingsnio leis viską suplanuoti iš anksto, ir gardžiais užkandžių receptais.
Pasirinkite mėgstamus patiekalus
Skanus maistas – bene svarbiausia iškylos dalis. Tačiau, kaip sakoma, skonis draugų neturi, todėl vertėtų su visa kompanija pasitarti dėl užkandžių. Galbūt piknike dalyvaus ir jums mažiau pažįstami žmonės, todėl pirmiausia išsiaiškinkite, kokio maisto jie nemėgsta.
Nepamirškite pikniko svečių pasiteirauti, ar tarp jų nėra kuriam nors maisto produktui, pavyzdžiui, riešutams, pieno gaminiams ar medui alergiškų žmonių. Iš anksto žinodami, galėsite šiuos produktus pakeisti kitais ir išvengti nemalonios situacijos.
Sudarykite pirkinių sąrašą
Patikrinkite, ko trūksta namuose, kad galėtumėte paruošti norimus patiekalus ir sudarykite tikslų sąrašą – kokių produktų ir kokiais kiekiais reikės. Nepamirškite į sąrašą įtraukti ir kitų gamtoje reikalingų daiktų, tokių, kaip indai, popieriniai rankšluosčiai, pledas atsisėsti ar purškalai nuo vabzdžių. Sąrašas padės užtikrinti, kad nieko nepamiršite ir parduotuvėje sugaišite mažiau laiko.
Atskirai supakuokite
Visus patiekalus ruoškite prieš vieną arba tą pačią iškylos dieną, o prieš pakuodami, leiskite karštiems patiekalams gerai atvėsti. Šitaip užtikrinsite, kad induose nesusidarys drėgmė, o šalia supakuoti traškūs patiekalai nesuminkštės. Nesvarbu, kurį pakavimo būdą tam pasirinksite – temperatūrą išlaikančius, plastikinius ar stiklinius indus, svarbu, kad atskirtumėte visus ingredientus. Taip pat atskirai laikykite padažą ar salotų užpilą.
„Iki“ maisto ekspertė V. Joudkazienė dalijasi receptais, kuriuos iš anksto galėsite paruošti savaitgalio išvykai:
Vištienos iešmeliai su medumi
Jums reikės (4 asm.):
Paruošimas:
Vištieną stambiai supjaustykite , apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Sudėkite susmulkintą česnaką, aitriųjų paprikų padažą, šiek tiek pašildytą medų ir dar kartą viską išmaišykite. Vištieną sumaukite ant medinių iešmelių ir palikite marinuotis per naktį. Tuomet iešmelius dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, 10 minučių kepkite iš vienos pusės, tuomet apverskite ir kepkite dar 10 minučių. Galite valgyti ir šaltus, patiekdami kartu su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis.
Kalmarų žiedai
Jums reikės (4 asm.):
Paruošimas:
Atšildykite kalmarų žiedus ir 7 minutes pavirkite vandenyje. Nusunkę perpilkite šaltu vandeniu. Iš miltų, kiaušinio ir prieskonių užmaišykite tešlą. Tam, kad ji būtų puresnė, vietoj vandens ar pieno naudokite silpną alų. Kalmarų žiedus apvoliokite tešloje ir meskite į puodą su įkaitintu aliejumi. Kepkite tol, kol gražiai apskrus. Iškeptus kalmarų žiedus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
Kesadilijos su salsos padažu
Jums reikės (4 asm.):
Padažui jums reikės (4 asm.):
Paruošimas:
Kumpį ir papriką supjaustykite smulkiais gabaliukais ir sudėkite ant pomidorų padažu išteptos tortilijos. Alyvuoges perpjaukite pusiau, susmulkinkite svogūnų laiškus ir kartu su špinatais taip pat uždėkite ant tortilijos. Viską apibarstykite sūriu iš užklokite antrąja tortilija. Kepkite įkaitintoje, sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus. Padažui smulkiai supjaustykite čili pipirą, svogūną, ir pomidorus. Supjaustytas daržoves gerai išmaišykite su prieskoniais ir citrinų sultimis. Palikite šaldytuve per naktį.
Arbūzų salotos su feta
Jums reikės (4 asm.):
Paruošimas:
Arbūzo minkštimą ir fetą supjaustykite stambiais kubeliais.Pusžiedžiais susmulkinkite svogūną.Visus susmulkintus produktus dėkite į dubenį, suberkite nusausintas alyvuoges ir nuplautas gražgarstes. Apšlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi.Pagardinkite pipirais.