Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Laktozės netoleravimas: kaip išmokti gyventi be pieno produktų

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2018-12-05 10:49:57

Suprastėjęs virškinimas, veido paburkimas ir nuolatinis pilvo pūtimas klaipėdietę Agnę paskatino peržiūrėti savo mitybą. Paaiškėjo, kad Agnė – viena iš maždaug trečdalio Lietuvos gyventojų, netoleruojančių laktozės. Agnės organizmas negamina pieno cukrų (laktozę) skaidančio fermento – laktazės, todėl bet koks pieno produktas jai sukelia nemalonius pojūčius.

© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Sužinojusi, kad jos organizmas netoleruoja laktozės, klaipėdietė pirmiausiai pakeitė mitybą. Nuo tada nemalonus pilvo pūtimas ir virškinimo sutrikimai Agnės nebekamuoja.

„Iš pradžių pieno produktų atsisakiau visiškai, vėliau nedideliais kiekiais vėl pradėjau juos vartoti. Bet geriausiai jaučiuosi, kai pasirenku arba labai mažai laktozės turinčius produktus, pvz., kietąjį sūrį, arba apskritai be laktozės – pamėgau avižų, migdolų pieną. Kadangi dėl šių mitybos pokyčių sumažėjo gaunamų baltymų kiekis, jų semiuosi iš tokių baltymingų produktų kaip kiaušiniai, lęšiai, įvairios daržovės“, - kaip išmoko gyventi su laktozės netoleravimu (hipolaktazija) pasakoja klaipėdietė.

Laktozės netoleravimas įgyjamas

Laktazė yra plonojoje žarnoje gaminamas fermentas, atsakingas už pieno cukraus skaidymą į gliukozę ir galaktozę, kurios vėliau patenka į organizmą. Žmonėms, kurių organizmas negamina šio fermento, žarnynas nesugeba suskaidyti žinduolių piene esančio angliavandenio. Nesuskaidyta laktozė patenka į storąją žarną, kur ją pradeda skaidyti žarnyno bakterijos – tai ir sukelia nemalonius pojūčius ir simptomus: pilvo pūtimą, bėrimą, viduriavimą, pykinimą, galvos skausmą. Pasak vaistininko, šie simptomai pasireiškia praėjus 30 min.-2 val. po pieno ar jo produktų vartojimo.

Daliai žmonių laktozės netoleravimas yra įgimtas, tačiau dauguma jį įgyja. Laktazės fermento gamyba dažniau sumažėja vyresniame amžiuje, taip pat laktozės netoleravimas gali išsivystyti, persirgus virškinamojo trakto arba virusinėmis ligomis, pvz., rotavirusu ar noravirusu.

„Jeigu žmogų vargina laktozės netoleravimas, yra labai svarbu atkreipti dėmesį į maistą, kurį jis valgo – neretai tai nulemia baltymų trūkumas maiste, vartojamas didelis alkoholio kiekis. Laktazės gali pradėti mažėti ir tada, kai žmogus prastai maitinasi arba turi maisto alergijų“, - aiškina BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis.

Nebūtina pieno produktų išbraukti iš raciono

Laktozės galima rasti natūraliame karvės ir ožkos piene, grietinėje, jogurte, kefyre, varškėje, leduose, fermentiniuose sūriuose, svieste ir panašiai. Taip pat maiste, kurio sudėtyje yra pieno produktų.

„Jei jaučiate, kad, suvalgius šių maisto produktų, jus vargina nemalonūs simptomai, reikėtų sumažinti jų kiekį. Netoleruojant laktozės, nebūtina visiškai atsisakyti pieno produktų, kadangi gali sutrikti kalcio ir vitamino D įsisavinimas“, - sako M. Lukštaraupis.

Įdomu tai, kad skirtingose šalyse laktozės toleravimas skiriasi. Tose šalyse, kuriose nuo senų laikų aktyviai buvo užsiiminėjama gyvulininkyste, laktozės toleravimo lygmuo yra kur kas didesnis nei tose, kuriose tuo užsiiminėjama nebuvo.

„Jeigu jaučiate, kad organizmas visiškai netoleruoja laktozės arba vis dėlto nusprendėte atsisakyti pieno produktų, svarbu sureguliuoti mitybą ir daugiau valgyti riešutų, lapinių daržovių, žuvies produktų – tai padės užtikrinti pilnavertę mitybą. Taip pat mityboje turėtų atsirasti daugiau vitamino D šaltinių – jūrinės žuvies, kiaušinių trynių, kepenėlių“, - teigia vaistininkas.

Jis taip pat pabrėžia, kad mažesnį laktozės kiekį turi rauginti pieno produktai, todėl nedideliais kiekiais galima vartoti tokių produktų kaip kefyras, jogurtas, grietinė, rūgpienis arba klaipėdietės Agnės minėtas kietasis sūris. Tiesa, jogurtas turėtų būti „gyvas“, nes jame esančios gerosios bakterijos padeda skaidyti laktozę.

„Kartais žmonės tiesiog bandydami išsiaiškina, kokį kiekį pieno produktų jie gali suvartoti, kiti nusprendžia visiškai jų atsisakyti“, - sako M. Lukštaraupis.

Fermento laktazės galima vartoti papildomai

Žmonėms, kurių organizmas negamina pieno cukrų skaidančio fermento laktazės, gydytojas ar vaistininkas gali rekomenduoti vartoti šio fermento turintį preparatą. Preparate esant laktazė žarnyne suskaido laktozę į gliukozę ir galaktozę. Tai leidžia vartoti pieno produktus, nejaučiant nemalonių simptomų.

„Dėl papildomo fermento laktazės vartojimo pasikonsultuokite su vaistininku. Laktozės tolerancija gali kisti, todėl gali kisti ir rekomenduojama laktazės dozė“, - pataria BENU vaistininkas.

Varginančius laktozės netoleravimo simptomus taip pat gali padėti palengvinti:

  • Pieno produktų be laktozės vartojimas. Neretai žmonės nenori visiškai atsisakyti savo mėgstamų pieno produktų, todėl šiuo metu vis dažniau galima rasti produktų be laktozės.
  • Ožkų pienas. Šiame piene yra kur kas mažiau laktozės nei karvės piene, todėl jis neretai yra kiek geriau toleruojamas.
  • Dėmesys produktų sudėčiai. Laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., sriubose, salotų padažuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje, todėl, rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes.
Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų