Kupiškėnas vidurių šiltinę parsivežė iš Pietų Afrikos
2012-06-14 10:10:13
Panevėžio visuomenės sveikatos centras (toliau - Centras) informuoja, kad sunkia infekcine liga - vidurių šiltine susirgo 51 metų amžiaus Kupiškio rajono gyventojas. Ligonis gydėsi VšĮ „Panevėžio Respublikinė ligoninė“ Infekcinių ligų skyriuje. Nuo šios ligos vyras skiepytas nebuvo.
Paskutiniai vidurių šiltinės atvejai Panevėžio apskrityje buvo registruoti 2000 metais. Tuo metu buvo užregistruotas 1 susirgimas vidurių šiltine (Panevėžio rajone).
Vidurių šiltinė yra paplitusi visame pasaulyje, ypač ten, kur blogos sanitarinės sąlygos, nesilaikoma higienos reikalavimų, nekokybiškai valomi nutekamieji vandenys. Keliautojai, vykstantys į endemines vidurių šiltinės teritorijas (Pietų Aziją, kai kurias Šiaurės ir Vakarų Afrikos, Pietų Amerikos šalis) gali užsikrėsti. Net ir skiepytiems asmenims reikia vengti galimai užteršto maisto ir vandens.
Vidurių šiltinė yra ūmi infekcinė liga, pasireiškianti ilgai trunkančiu karščiavimu, stipriais galvos skausmais, bendru silpnumu, apetito stoka, suretėjusiu širdies dažniu, vidurių užkietėjimu arba viduriavimu, sausu kosuliu. Negydomiems ligoniams po kelių savaičių gali atsirasti žarnyno opų, dėl kurių gali prasidėti kraujavimas iš žarnyno arba prakiurti žarnos. 2-3 ligoniai iš 100 susirgusiųjų gali tapti Salmonella Typhi bakterijų nešiotojais visą likusį gyvenimą ir būti infekcijos šaltiniu šeimai bei aplinkiniams.
Ligos infekcijos šaltinis yra sergantis šia infekcine liga žmogus arba bakterijų nešiotojas. Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka tik per burną su užterštu maistu, vandeniu arba per užterštas rankas ir aplinkos daiktus, kuriais naudojosi sergantis užkrečiamąja liga žmogus bei sukėlėjų nešiotojas. Vidurių šiltinės sukėlėjais gali būti užterštas bet koks maistas, tačiau didžiausią riziką gali turėti užterštas maistas, kuris vartojamas be terminio apdorojimo (salotos, nepasterizuotas pienas ir jo produktai).
Pagrindinė prevencijos priemonė vykstant į šalis, kur užsikrėtimo rizika nemaža, yra skiepai. Skiepytis nuo vidurių šiltinės rekomenduojama keliaujantiesiems į endemines šalis, ypač jei ten praleidžiama ilgiau kaip mėnesį, jei neužtikrinamos higieniškos gyvenimo ir mitybos sąlygos, jei vykstama į Indijos subkontinento šalis, kur galimos antibiotikams atsparios vidurių šiltinės sukėlėjo padermės.
Keliaujant į kitas šalis patariama kruopščiai laikytis asmens higienos. Tekančiu vandeniu su muilu nusiplauti rankas pasinaudojus tualetu, prieš valgį ar maisto ruošimą. Gerkite tik virintą arba kitoje taroje fasuotą vandenį, nepirkite maisto iš gatvės prekeivių. Valgykite tik rūpestingai termiškai paruoštą maistą. Taip pat maisto produktus saugokite nuo musių. Daržoves ir vaisius švariai nuplaukite, nulupkite ar nuskuskite žievelę. Gerkite tik pasterizuotą ar virintą pieną. Atsiradus vidurių šiltinei būdingų negalavimų, ypatingai užtrukus karščiavimui, kuo skubiau kreiptis į gydytoją.