Nepaisant formos, spalvos, pavadinimų įvairovės, baklažanas turi daug sveikatai naudingų medžiagų ir fitocheminių komponentų.
Porcija (puodelis) žalio baklažano turi 20 kalorijų, 0,8 g proteinų, 4,82 g angliavandenių, 0,15 g riebalų ir 2,5 g maistinių skaidulų. Viena porcija patenkina 10 proc. maistinių skaidulų, 5 proc. kalio, 3 proc. vitamino C, 5 proc. vitamino B6, 1 proc. geležies ir 2 proc. magnio paros poreikio. Didžiausia dalis medžiagų sukauptos baklažano odoje.
Be to, baklažanas turi antocianino - vandenyje tirpaus flavonoido, nuo kurio priklauso baklažano spalva ir didžiąja dalimi vertė.
Dėl savo mitybinių savybių baklažanas mažina daugelio ligų riziką. Flavonoidai antocianinai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, nes mažina svorį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Tie, kurie vartoja daugiau nei tris porcijas produktų, turinčių antocianino, turi 34 proc. mažesnę riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat hipertenzija.
Baklažanuose esanti chlorogeninė rūgštis yra stipriausias augalų antioksidantas. Ji turi antimikrobinių, antivirusinių ir priešvėžinių savybių. Polifenoliai antocianinas ir chlorogeninė rūgštis apsaugo ląsteles nuo laisvų radikalų poveikio, navikinio audinio vystymosi ir plitimo, taip pat stimuliuoja detoksikuojančius fermentus viduje ląstelės ir skatina vėžinių ląstelių žūtį.
Baklažano odoje esantis nasuninas, be to, smegenų ląstelių membranų lipidus, gerina maisto medžiagų transportavimą į ląstelę, skatina šlakų pašalinimą, gerina smegenų kraujotaką ir atmintį.
Maistinės skaidulos suteikia sotumo jausmą, mažina apetitą ir svorį.
Bet visa tai jūs gausite vartodami tik geros kokybės baklažanus, kuriuos tinkamai apdorosite. Baklažanų oda turi būti lygi, žvilganti, tamsiai violetinio atspalvio. Reiktų vengti suvytusių, sudaužytų, išblukusių baklažanų. Iki panaudojimo geriausia juos laikyti šaldytuve, o apdoroti nerūdijančio plieno peiliu, vengiant reakcijos su fitocheminėmis medžiagomis.
Baklažanuose daug oksalatų, kurie gali skatinti inkstų akmenų formavimąsi, o didelis jų kiekis - geležies transportavimą iš ląstelių. Taigi vartojant baklažanus taip pat būtinas saikas.
Plačiau:
Eggplant - A Versatile Food Available in Various Shapes, Sizes, and Colors, Roof, RD, LDN, Bryan, Today`s Dietitian, Vol. 15 No. 6 P. 66, Accessed 25 June 2014.
Reducing the Risk of CVD - Functional Foods Can Lower the Bad Cholesterol While Raising the Good to Improve Cardiovascular Health, Tempest, RD, Megan, Today`s Dietitian, Vol. 14 No. 4 P. 32, Accessed 25 June 2014.