Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Velykų stalas: nuo kokių pagundų susilaikyti sergantiems širdies ligomis?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-04-09 12:46:46

Kol svarstoma, kokius Velykų valgius patiekti ant stalo, kad šventės net ir karantino metu būtų džiugios, gydytojai ragina atidžiau įvertinti planuojamą valgiaraštį. Sergantiesiems širdies ligomis ar turintiesiems per didelį „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje rekomenduojama rinktis patiekalus, kurie neskatintų ligos paūmėjimo.

Kepta antis. RitaE/Pixabay.com

Lietuvos širdies asociacijos pateiktose mitybos rekomendacijose nurodytas sąrašas vengtinų produktų, kurių patariama atsisakyti planuojant šventinį valgiaraštį.

Kepta žąsis ar antis. Šiuos riebius paukščius galima pakeisti kur kas liesesniais ir tinkamesniais turintiems didelį „blogojo“ cholesterolio kiekį – vištiena arba kalakutiena. Patariama rinktis krūtinėlės mėsą be odos.

Malta mėsa, veršiena ir subproduktai: kepenėlės ir inkstai. Iš mėsos patiekalų ant šventinio stalo galėtų atsidurti triušiena, retkarčiais vartojama neriebi kiauliena.

Ungurys, krevetės, krabai, omarai, vėžiai. Žuvies mėgėjams alternatyvų pasirinkimas platus – lašiša, menkė, tunas, upėtakis, plekšnė, vėgėlė, rečiau – karpis. O trokštantiems stalą papuošti egzotiškais patiekalais, tinka kalmarai ir austrės.

Keptos ir gruzdintos bulvės. Garnyrui prie pagrindinio patiekalo rekomenduojama rinktis virtas bulves, košę be priedų, šviežias daržoves, salotas, lęšius, pupeles, žirnius, avinžirnius, grikius ar ryžius.

Tortai, pyragaičiai, riebūs ledai. Šiuos „nuodėmingus“ desertus gali pakeisti želė, vaisiniai desertai, šerbetas. Nedideliais kiekiais – šokoladas, marcipanai.

Bene daugiausia abejonių sulaukia pagrindinis Velykų patiekalas – virti kiaušiniai. Juos gydytojai jau reabilitavo ir, nepaisant kiaušiniuose esančio cholesterolio, retkarčiais juos valgyti galima, o baltymą – netgi patartina. Tiesa, kiaušiniai neturėtų būti pagardinti majonezu. Jį galėtų pakeisti liesas jogurtas, sumaišytas su žalumynais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų