Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Krokai – ne tik aplinkos grožiui

2012-03-27 18:21:30

Krokai – vieni iš seniausių kultūrinių augalų, kilę iš Balkanų pusiasalio. Didelėmis plantacijomis auginami Pietų Europoje, Anglijoje, Mažojoje Azijoje, Indijoje, Irane. Nedideliais plotais krokai nuo seno buvo auginami Azerbaidžane, Armėnijoje ir Gruzijoje. Lietuvoje jie puošia tik sodybų gėlynus.

Viduramžiais iš krokų purkų pagamintas šafranas buvo daug kartų brangesnis už juoduosius pipirus. Ir dabar jį kaip prieskonį gali įpirkti tik pasiturintieji. Šafrano kainą lemia ir tai, kad jo kilogramui pagaminti reikia apie 150 tūkst. krokų žiedų. Šafranas turi toksinių medžiagų, todėl vienam patiekalui jo galima naudoti ne daugiau kaip 5–10 g.

Mėgsta saulėtą vietą

Genovaitės Privedienės nuotr.

Vos tik žemė sušyla, iš jos pradeda lįsti kuokšteliai krokų lapelių, o vėliau pasirodo ir žiedai. Jie būna įvairių spalvų, 3–6 cm skersmens, dažniausiai šviesiai ar tamsiai violetiniai. Visiems krokų žiedams būdingas požymis – didelė oranžinė purka, kuri yra išsikišusi ir gerokai ilgesnė už kuokelius. Žydi krokai kovo–balandžio mėn. Vakare ir apsiniaukusią dieną žiedai susiskleidžia, o šviečiant saulei švyti visu gražumu.

Svarbiausias krokų išskirtinumas tas, kad jie – ne tik aplinką puošiančios svogūninės gėlės. Nuo seno krokų žiedai itin vertinami, nes iš jų purkų gaminami natūralūs dažai, prieskoniai, vaistiniai preparatai.

Nebijo šalčių

„Krokams auginti parenkama saulėta arba iš dalies ūksminga vieta. Dirva turi būti lengva, humusinga, gerai įdirbta, nepiktžolėta ir pakankamai drėgna, bet neužmirkstanti. Prieš sodinimą tręšiama perpuvusiu mėšlu ar kompostu. Svogūnėliai sodinami 6–10 cm gylyje 12–15 cm atstumu. Tinkamiausias sodinimo laikas – rugpjūčio pabaiga. Vienoje vietoje krokai auginami 3–4 metus. Peržydėjusių krokų svogūnėliai iškasami liepos pradžioje, 5–10 dienų apdžiovinami sausoje, vėjo perpučiamoje, vėsioje patalpoje arba saulėje. Po to sudedami į dėžutes ir laikomi iki sodinimo. Dauginami svogūnėliais ir sėklomis“, – pasakojo gėlininkė Joana Giedraitytė. Žiemoja krokai gerai, jiems nereikia priedangų nuo šalčių.

Vertinami dėl purkų

Labiausiai krokai vertinami dėl savo purkų. Žydėjimo metu purkos surenkamos ir džiovinamos 45–50 °C temperatūroje. Išdžiovintos laikomos sandariuose induose sausoje tamsioje vietoje. Išdžiūvusi žaliava yra kartoko aitraus skonio ir maloniai kvepia. Purkose yra 50 proc. dažomųjų medžiagų pikrokrocino, krocino, 8–13 proc. aliejaus, 0,32 proc. eterinio aliejaus, 8,6 proc. cukraus, 12,9 proc. azotinių medžiagų, 3,4–6,7 proc. mineralinių medžiagų (kalio, fosforo), karotinoidų, vitaminų (tiamino, riboflavino) ir kitų veikliųjų medžiagų.

Gydo įvairias ligas

Asirijoje ir Egipte krokai buvo žinomi jau kelis tūkstančius metų prieš Kristų. Jie minimi Hipokrato rankraščiuose. Anksčiau krokai buvo laikomi tonizuojamuoju

vaistu. Neretai jie buvo vartojami gydant ginekologines ligas, geltą, pabrinkimus, hemorojų. Krokų purkų preparatai turi antiseptinių, šlapimo išsiskyrimą skatinančių, traukulius mažinančių savybių. Jie vartojami įvairioms skrandžio ir žarnyno ligoms gydyti, skausmams malšinti. Nuoviro pavilgais gydomos uždegiminės akių ligos, pūliuojančios žaizdos.

Iš krokų žiedų gaunamą šafraną J.Giedraitytė išbandė gamindama maistą. „Rudenį darydama kompotus, kepdama pyragus, darydama padažus, troškindama paukštieną, daržoves ar žuvį dedu šafrano. Patiekalai tampa gražios geltonos spalvos, maloniai kvepia“, – sakė gėlininkė. Tačiau ji perspėjo, kad šafrano reikia dėti labai mažai, nemaišyti su kitais prieskoniais, ypač jei gaminami tradicinės virtuvės patiekalai. Įdėjus per daug šio egzotinio prieskonio patiekalas gali būti nemaloniai kartus. Pašnekovė šafraną užpila nedideliu kiekiu vandens ar pieno, palaiko per naktį, vėliau nukošia ir naudoja norimam patiekalui pagardinti.

Sumaniusiems pasigaminti savo šafrano, pašnekovė patarė daryti taip, kaip daro profesionalūs krokų augintojai: atsikelti prieš aušrą, kol žiedeliai neišsiskleidę, nusiskinti, tą pačią dieną atsargiai išimti purkas, greitai išdžiovinti ir sudėti į sandarius indelius. „Gal lietuviškas šafranas nebus toks kvapnus ir vertingas kaip užaugintas Italijoje, tačiau savas“, – tikino gėlininkė.

Vijolė Aguonaitė

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Šafranas, krokai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų