Lietuvos nacionalinė virtuvė neatskiriama nuo patiekalų su bulvėmis. Antrąja lietuvio duona vadinama bulvė yra universali daržovė, galinti pasiūlyti patiekalų ne vien tradicinės virtuvės gerbėjui, bet ir nuolat naujų skonių ieškančiam žmogui.
Seniai žinoma daržovė – nauji skonių deriniai
Didžkukuliai, dažniau vadinami cepelinais, kugelis, žemaičių blynai – pagrindiniai lietuviški patiekalai, be kurių dažnai neįsivaizduojamas savaitgalio vizitas pas senelius ar apsilankymas tradicinio maisto restorane. Bulvė – nors ir ne pagrindinis, bet būtinas ingredientas valgant ir tokius įprastus patiekalus kaip šaltibarščiai ar balandėliai.
Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, nors lietuviškos bulvės neatsiejamos nuo tradicinės virtuvės, jų panaudojimo spektras – kur kas platesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
„Nors dalis lietuvių savaitgalio pietų neįsivaizduoja be cepelinų ar žemaičių blynų, žinoma, yra žmonių, kurių šie patiekalai nebestebina. Visgi lietuviškos bulvės ir patiekalai, kuriuos galima iš jų pasidaryti, siūlo kur kas platesnį pasirinkimą. Pavyzdžiui, sveikiems ir maistingiems pietums galite pateikti orkaitėje keptas bulves su varške ar šviežiomis daržovėmis. O galbūt daržovių blynus norėtumėte pagardinti šviežiomis bulvėmis? Sveikų, mažiau kaloringų receptų įvairovė gali nustebinti ir virtuvės profesionalą“, – pranešime žiniasklaidai teigia V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė siūlo išbandyti 3 patiekalus su lietuviškomis bulvėmis.
Virtų bulvių blynai su daržovėmis
Jums reikės:
800 g virtų bulvių
100 g sūrio
70 g miltų
200 g brokolių
1 kiaušinio
1 morkos
1 svogūno
2 skiltelių česnako
Druskos, pipirų
Paruošimas:
Bulves sutrinkite grūstuve, o sūrį sutarkuokite. Supjaustykite brokolį ir nuplikykite, vėliau susmulkinkite. Morką ir svogūną sutarkuokite. Atskirame puode bulves sumaišykite su sūriu, sutarkuota morka, paplaktu kiaušiniu, daržovėmis, smulkiai kapotu česnaku ir svogūnu. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite ant aliejumi įkaitintos keptuvės.
Bulvių salotos su grūdėta varške
Jums reikės:
1 kg bulvių
500 g grūdėtos varškės
1 saujelės kaparėlių
5 lapelių baziliko
2 skiltelės česnako
1 šaukšto obuolių acto
Druskos, pipirų
Paruošimas:
Išvirtas bulves supjaustykite ir palikite atvėsti. Padažui sumaišykite varškę, žoleles ir prieskonius. Į padažą įmaišykite bulves ir pagardinkite druska, pipirais. Paruoštas bulvių salotas pateikite su mėgstamomis daržovėmis.
Įdarytos bulvės su kumpiu
Jums reikės:
4 didesnių bulvių
100 g karštai rūkyto kumpio
1 morkos
1 svogūno
50 g fermentinio sūrio pagal skonį
2 šaukštų pomidorų padažo
Aliejaus
Druskos, pipirų
Paruošimas:
Bulves su lupena virkite apie 25–30 minučių. Joms atvėsus perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite minkštimą. Jį sudėjus į atskirą indelį sutrinkite šakute. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite. Ant aliejumi įkaitintos keptuvės pakepkite svogūną, morką. Kumpį supjaustykite kubeliais, o sūrį sutarkuokite. Kepintas daržoves sumaišykite su bulvių minkštimu, kumpiu, pomidorų padažu, sūriu. Įdarytas bulves kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.