Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kai vaikai kartoja „nenoriu“: ką daryti, kad sveikas maistas būtų ir mėgstamas

vlmedicina.lt | 2014-10-16 10:20:30

Paskatinti savo vaikus valgyti sveiką ir subalansuotą maistą – iššūkis, su kuriuo susiduria absoliuti dauguma tėvų. Ką daryti, jei vis bandote įsiūlyti sveiko maisto, bet vaikas tik kietai sučiaupia lūpas ir užsispyrusiai kartoja „ne“?

Specialistai sako, kad posakis „lenk medį kol jaunas“ galioja ir kalbant apie mitybą – ankstyvoje vaikystėje suformuoti taisyklingos mitybos įpročiai nekinta ir vėlesniame amžiuje.

Valgo obuolį
Dianos Jagėlaitės-Čeginskienės nuotr.

„Tik nuolatinis vaiko mokymas ir aiškinimas, kodėl tai reikalinga, gali duoti ilgalaikius, visą gyvenimą trunkančius rezultatus, kai sveikas ir subalansuotas maitinimasis taps vaiko, o vėliau ir suaugusio žmogaus įpročiu“, – sakė gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

Pasak jos, tėvai dažniausiai atriboja vaikus, ypač jaunesnio amžiaus, nuo maisto gamybos proceso, maisto pasirinkimo, tačiau taip daroma didelė klaida. „Suprantama, kad maisto gamyba su vaiku reikalauja daugiau laiko ir kantrybės, bet gaminimo procesas vaikus verčia domėtis patiekalais, produktais, receptais, o tai veda prie sveikesnio maisto pasirinkimo“, – teigė E. Cikanavičiūtė, pridurdama, kad jau vien įprotis dažniau valgyti namuose gamintą maistą mokslininkų yra siejamas su mažesniu svoriu.

Gydytojos dietologės teigimu, pagrindinė taisyklė, kuria turėtų vadovautis atsakingi tėvai, yra patiekti vaikams labai įvairų maisto racioną. To reikia ne tik tam, kad vaikas gautų visų reikalingų medžiagų, vitaminų ir mineralų, bet ir tam, kad vystytųsi jo skonio suvokimas.

Ugdyti tinkamus vaikų mitybos įpročius siekiantys tėvai gali vadovautis ir kompanijos „Nestlé“ mitybos ekspertų paruoštais patarimais – tai paprastų, bet efektyvių taisyklių rinkinys, kuriuo vadovaujantis bus daug lengviau priversti vaikus rinktis ne traškučius, picas, bulvytes ir saldainius, bet kur kas geresnį, sveikai vaikystei subalansuotą maistą.

Nepamirškite pusryčių. Neveltui sakoma, kad pusryčiai – svarbiausias dienos valgis. Ir visai nebūtina nuo ankstyvo ryto sukiotis prie viryklės. Net paprasčiausias bananas ir stiklinė pieno padės visą dieną palaikyti pakankamą energijos kiekį. Be to, tyrimai rodo, jog vaikystėje suformuotas įprotis valgyti pusryčius dažniausiai neišnyksta visą gyvenimą.

Pasirūpinkite sveikesniais užkandžiais. Tėvai gerai žino, kad vaikai visuomet nori ką nors kramsnoti. Jei namuose bus padėtas indas su traškučiais ar sausainiais, į jį nuolat tiesis rankos. Tačiau tokie užkandžiai paprastai turi mažai maistingųjų medžiagų ir daug kalorijų. Nors vaisiai, pūsti grūdai, nesūdyti riešutai vaikų įpročio nuolat ką nors kramsnoti ir nepakeis, tačiau su tokiais užkandžiais jūsų atžalos bent jau gaus reikalingų maistinių medžiagų.

Gerkite daugiau vandens. Valgio metu atsigerti vaikams duokite vandens, o ne sulčių ar saldintų gėrimų. Taip, sultys turi vertingų maisto medžiagų ir augančiam organizmui suteikia reikalingos energijos. Vis dėlto, jūsų vaikui ištroškus, pirmasis pasirinkimas turėtų būti vanduo.

Užsiauginkite maisto patys. Jūsų namuose augančios daržovės ir įvairios žolelės gali tapti puikiu būdu vaikus išmokyti, iš kur ir kaip atsiranda maistas. Be to, namuose augančios daržovės vaikams kelia smalsumą, kuris skatina jų paragauti. Tyrimai rodo, jog vaikai yra kur kas labiau linkę valgyti morkas, brokolius ar kitas daržoves, jeigu patys matė, kaip jos auga ar net patys jas sodino. Jei neturite kiemo ar sodo, į pagalbą gali ateiti ir tiesiog ant palangės pasodinti keli augalai.

Valgykite kartu su vaikais. Taip, po sunkios darbo dienos kartais labai norisi prisikrauti lėkštę maisto ir ištiesti kojas priešais televizorių. Tačiau prie stalo sėsdami kartu su vaikais, pratinsite juos valgyti įprastą maistą ir krimsti mažiau užkandžių, o bendraudami mokysite juos vertingų socialinių įgūdžių.

Tegu virtuvėje būna smagu. Vaikai yra kur kas labiau linkę valgyti maistą, prie kurio ruošos prisidėjo patys. Parūpinkite jiems prijuostes, leiskite virtuvėje atlikti mažas užduotis ir rezultato ilgai laukti tikrai neteks. Taip pat nebijokite jau ūgtelėjusiems vaikams virtuvėje suteikti daugiau savarankiškumo, pavyzdžiui, leiskite kartą per savaitę jiems gaminti vakarienę visai šeimai.

Išmokykite valgyti lėtai. Valgymas neskubant – puikus būdas kontroliuoti svorį ankstyvame amžiuje. Parodykite vaikams, kad sotumo jausmas ateina maždaug 20 minučių po valgio, taip jie išmoks valgyti lėčiau ir maistą tinkamai sukramtyti.

Būkite kūrybingi. Vaikai pasaulį pažįsta žaisdami. Tad kodėl žaidimu nepavertus ir maisto ruošos. Natūraliomis daržovėmis ar uogomis nuspalvintas valgis, įvairiomis formomis pjaustytos daržovės valgymą jūsų vaikams pavers įdomiu užsiėmimu.

Išmokite sustoti. Nors vaikai gimsta gebėdami nustoti valgyti, kai pasisotina, tėvams vis tiek dažnai būna sunku nuspręsti, ar jų vaikai valgė tinkamą maistą ir ar jo privalgė pakankamai. Todėl reikėtų išmokyti vaiką klausytis savo organizmo ir klausti savęs apie maisto kokybę ir kiekybę, pavyzdžiui, - „ar mano pilvukas jau pilnas?“ arba „ar man bus bloga, jei suvalgysiu daugiau sausainių?“. Tai padės vaikams išvystyti gebėjimą pajusti sotumą.

Ir svarbiausias patarimas – nepasiduokite. Kompanijos „Nestlé“ mitybos specialistų tyrimai rodo, kad daugumai vaikų naują valgį prireikia paragauti 7 ar net 10 kartų, kol pamėgsta. Tad nebijokite vaikų supažindinti su naujais skoniais ir nenuleiskite rankų. Gera taktika priparatinti vaikus valgyti įvairesnį maistą yra pasakyti jiems, kad naujų dalykų ragavimas reiškia, jog jie tampa vis labiau suaugusiais. Taip pat geras būdas – eiti apsipirkti kartu su vaikais, ir leisti jiems išsirinkti naujų sveikų produktų, kurie namuose bus patiekiami kartu su jau vaikams patinkančiais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų