Antradienis, 2024.03.19
Reklama

JAV mokslininkas pasiūlė būdus, kaip sumažinti mirties nuo širdies ligų riziką

Šaltinis: vlmedicina | 2019-11-05 13:35:31

Neseniai praėjusios Vėlinės tarsi pristabdo laiką ir darbus bei skatina prisiminti apie išėjusius artimuosius. Remiantis Higienos instituto duomenimis, daugiau nei 55 proc. visų, mirusiųjų 2018 metais Lietuvoje, mirė nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL). Šie skaičiai tampa dar dramatiškesni, kai kalba pasisuka apie jaunesnius, darbingo amžiaus lietuvius – ŠKL yra pagrindinė darbingo amžiaus žmonių mirties priežastis. Lietuvos širdies asociacijos organizuojamos konferencijos metu buvo aptartos galimos tokios situacijos priežastys, naujausi ŠKL prevencijos ir omega-3 rūgščių tyrimai bei tendencijos.

Prof. William S. Harris. Pranešimo autorių nuotr.

Pasak pagrindinio konferencijos pranešėjo, JAV mokslininko prof. William S. Harris, Lietuva itin neigiamai išsiskiria ir iš kitų Europos valstybių: „Eurostato“ duomenimis, Lietuva 5 kartus viršija Europos vidurkį ir pirmauja pagal mirčių nuo ŠKL skaičių, tenkantį vienam milijonui gyventojų. O lyginant su Prancūzija ar Olandija – mirčių nuo ŠKL atvejų skaičiaus skirtumas yra net 10 kartų.

Pakanka paprastų gyvenimo būdo ir mitybos pokyčių

Prof. W. Harris teigimu, tam, kad išvengtume arba sumažintume mirties nuo ŠKL riziką pakanka paprastų gyvenimo būdo ir mitybos pokyčių. Anot mokslininko, vienas iš efektyviausių būdų yra atsisakyti žalingų įpročių (jei piktnaudžiaujama), sumažinti antsvorį ir į kasdienę mitybą įtraukti daugiau žuvies arba vartoti maisto papildus su omega-3. Profesorius, remdamasis tyrimais, yra įsitikinęs, kad mažas omega-3 rūgšties kiekis žmogaus organizme gali būti laikomas ŠKL rizikos faktoriumi.

Beveik 400 mokslinių publikacijų paskelbęs prof. W. Harris 2004 metais su kolegomis pristatė būdą pamatuoti omega-3 rūgščių indeksą (kiekį) eritrocitų membranose. Virš 15 metų atliekami omega-3 indekso tyrimai parodė, kad daugumos skirtingų valstybių gyventojų omega-3 indeksas yra mažesnis nei 6 proc. (Lietuvos duomenų nėra).

Anot prof. W. Harrio, itin mažas omega-3 kiekis organizme reiškia didesnę susirgimų ŠKL riziką. Tuo tarpu pastaraisiais metais atlikti tyrimai atskleidė, kad didėjant omega-3 indeksui mažėja ŠKL rizika: paskaičiuota, kad mirtinų ŠKL atvejų rizika sumažėja 30 proc., kai indeksas didėja nuo 4 proc. (mažo) iki 8 proc. (aukšto). Kitaip tariant, asmenys, turintys aukščiausią omega-3 indeksą, patiria mažiausią ŠKL riziką.

Omega-3 rūgštys mažina kardiovaskulinių mirčių, miokardo infarktų, insultų, nestabiliosios krūtinės anginos bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Pasak prof. W. Harrio, padidinti omega-3 kiekį organizme galima tinkamai maitinantis:

„Kasdien valgant daug žuvies įmanoma gauti pakankamą omega-3 kiekį, tačiau jei nevalgote žuvies tiek, kiek valgo japonai (daugiau nei 5 kartus per savaitę), papildų su omega-3 vartojimas yra rekomenduotinas. Itin svarbu rinktis papildus su dideliu omega-3 EPR ir DHR rūgščių kiekiu. Venkite papildų, kurių sudėtyje yra omega-6, kadangi omega-6 rūgšties pakankamai gaunama iš kitų maisto produktų (pvz., linų sėmenų ar kanapių sėklų aliejaus) ir šios rūgšties perteklius trukdo organizmui įsisavinti omega-3. Be to, gauti atitinkamą kiekį omega-3 būtina visus metus, o ne sezoniškai“, – teigė mokslininkas.

Poveikį įrodo plačios apimties tyrimai

Anot kardiologės, Lietuvos širdies asociacijos Vilniaus skyriaus pirmininkės prof. Žanetos Petrulionienės, per pastaruosius keletą metų buvo paskelbti keli svarbūs, didelės apimties tyrimai, kurie leidžia dar kartą patvirtinti teigiamą omega-3 riebiųjų rūgščių poveikį, kuris žinomas daug metų:

„Konferencijoje pristatyti patys naujausi tyrimai, tokie kaip REDUCE-IT ir kiti, kurie įrodo omega-3 rūgščių naudą tiek pirminei, tiek antrinei ligų prevencijai. Šios rūgštys mažina kardiovaskulinių mirčių, miokardo infarktų, insultų, nestabiliosios krūtinės anginos bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tai buvo įrodyta ilgalaikiais tyrimais su didele tiriamųjų imtimi“, – teigė profesorė-kardiologė.

Prof. Ž. Petrulionienės teigimu, omega-3 indekso tyrimas ilgainiui suteiks galimybę kiekybiškai ir tiksliai įvertinti omega-3 vartojimo situaciją Lietuvoje.

„Anksčiau teko nemažai skaityti apie tokį tyrimą ir savo paskaitose apie jį kalbėti, tačiau nuo šiol turėsime galimybę išsitirti indeksą ir Lietuvoje. Vertindami kitų šalių duomenis, mes numanome, kad Lietuvoje indeksas bus per mažas – tai reiškia padidėjusią kardiovaskulinių ligų riziką“, – teigė prof. Ž. Petrulionienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų