Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Daugiau nei pusė patikrinimų ligoninių maisto tvarkymo skyriuose – su pažeidimais

2012-05-10 10:05:17

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per praėjusius metus ir pirmąjį šių metų ketvirtį atliko 302 patikrinimus asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyriuose. 55 proc. patikrintų įstaigų buvo nustatyta įvairių pažeidimų.

Lietuvoje yra 187 asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyriai, 76 proc. maistas gaminamas vietoje, 24 proc. – patiekalai atvežami iš kitų maisto tvarkymo subjektų. Visi skyriai pagal nustatytus vertinimo kriterijus yra suskirstyti į tris rizikos grupes. Padidintos rizikos grupei priskirti 3 įstaigų maisto tvarkymo skyriai – VšĮ Širvintų ligoninė (P. Cvirkos g. 13, Širvintos), VšĮ Respublikinė Šiaulių ligoninė (V. Kudirkos g. 99, Šiauliai) ir Sveikatos centras „Energetikas“, UAB (Kuršių takas 1, Palanga), kurie tikrinami 2 kartus per metus. 46 proc. ligoninių maisto tvarkymo skyrių priskirti vidutinės rizikos grupei, jie tikrinami  kartą per metus, 52 proc. – mažos rizikos ir tikrinami  kartą per dvejus metus.

Patikrinimų metu inspektoriai nustatė, kad dažniausiai buvo nustatyti bendri higienos pažeidimai – nepatenkinama maisto ruošimo patalpų būklė, joms būtinas remontas, susidėvėjusi įranga ir inventorius. Kai kurių ligoninių maisto tvarkymo skyriuose apsilupinėję lubų, ištrupėję sienų dažai, vietomis jos padengtos pelėsiu dėl neefektyviai veikiančios ventiliacijos (Anykščių raj. Troškūnų miestelio ligoninės, VšĮ Biržų, Kalvarijos, Kelmės, Pakruojo, Raseinių, Širvintų ligoninių, Pandėlio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės, VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo – Valkininkų vaikų ligoninės).

 Pakruojo, Visagino, Švenčionių, Kalvarijos, Valkininkų vaikų ligoninėse bei Palangos reabilitacijos ligoninės maisto tvarkymo skyriuose buvo naudojami susidėvėję įrankiai, puodai ir kitas inventorius, kai kur morališkai pasenusi įranga, gamybos stalai – senos konstrukcijos, sunkiai valomi.

 „Dalis asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyrių kasmet remontuoja patalpas, bet tik trumpam pašalina trūkumus, daug kur reikalingas kapitalinis remontas. Negalima teigti, jog ligoninių administracijų atstovai neskiria dėmesio šiems klausimams, pagal galimybes jie reaguoja į maisto inspektorių nustatytus pažeidimus ir pastabas. Patikrinimų metu taip pat buvo nustatyta ženklinimo, produktų laikymo sąlygų, receptūrų, technologinių aprašymų, patiekalų kokybės reikalavimų pažeidimų, kai kur ligoniams buvo tiekiami atšalę patiekalai, jų asortimentas skurdus, tačiau tokių pažeidimų buvo palyginti nedaug. Peržvelgus ankstesnių metų patikrinimų medžiagą, galima teigti, jog pažeidimų pobūdis išliko panašus, anksčiau vyravo taip pat bendri higienos pažeidimai. Praėjusiais metais nežymiai daugiau buvo užfiksuota savikontrolės, receptūrų ir technologinių aprašymų reikalavimų pažeidimų, todėl ateityje planuojama tikrinimų metu daugiau dėmesio skirti gaminamų patiekalų kokybei užtikrinti“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.

 Asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyrių atsakingiems asmenims 16 atvejų buvo skirtos baudos, 3 atvejais apsiribota įspėjimais. Per minėtą laikotarpį buvo gauta 17 gyventojų skundų dėl prasto maitinimo gydymo įstaigose, kuriuos ištyrus, 5 buvo pagrįsti. Nei vieno skyriaus maisto tvarkymo veikla nebuvo sustabdyta, taip pat gydymo įstaigose nebuvo užregistruota dėl maisto kilusių ūmių žarnyno protrūkių ar apsinuodijimų.

 Valstybinės  maisto ir veterinarijos tarnybos inf.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų