Eikozapentaeninės (20 anglies atomų) ir dokozaheksaeninės (22 anglies atomai) omega-3 polinesočių riebalinių rūgščių naudą sveikatai, o ypač širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimų prevencijai, įrodė gausybė klinikinių tyrimų.
Šios riebalinės rūgštys išgaunamos iš jūros žuvies, dažniausiai tuno ir melsvažuvės bei kitų jūros produktų, vartojamos žuvų taukų ar natūralių jūros produktų pavidalu.
Amerikiečių mokslininkai teigia, kad augalinės kilmės omega -3 riebalinės rūgštys mitybine verte nenusileidžia jūrinei savo antrininkei.
Alfalinoleninė polinesočioji riebalinė rūgštis randama augaliniuose produktuose: sėmenų aliejuje, sėmenų ir kai kurių riešutų svieste, o jos efektyvumas širdies bei kraujagyslių sistemai yra toks pats.
Jūrinių omega-3 maisto papildų populiarumą lėmė detali jų analizė ir testavimas, išsamūs klinikiniai tyrimai pacientų ir kontrolinėse grupėse. Todėl alfalinoleninė rūgštis buvo nepelnytai užmiršta.
Įrodžius, kad augalinės kilmės alfalinoleninės rūgšties maisto papildai lygiai taip pat efektyviai mažina širdies ir kraujagyslių susirgimų riziką, sveika mityba besidominčių žmonių produktų pasirinkimas galėtų būti daug didesnis.
Plačiau:
https://zeenews.india.com/news/health/healthy-eating/plant-based-omega-3-fatty-acid-is-just-as-effective-as-fish-based-ones_1500774.html