Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Aromatingoji asafetida – karališkasis prieskonis(1)

2011-04-05 23:35:16

Devyndrekio sakai (ferula asafoetida) – labai aromatingi milžiniškųjų pankolių sakai, kurie kaip sula varvinami iš stiebo, išgaunami iš šaknų. Dažniausiai jie maišomi su maltais ryžiais ar ožrage, kad įgautų miltelių arba granulių pavidalą. Skonis primena česnaką ir svogūną, kuriuos žymiai pranoksta devyndrekio sakų gydomosios savybės.

Asafetida buvo populiarus prieskonis Europoje nuo romėnų laikų ir labai vertinamas  prieskonis viduramžiais. Senovės sanskrito tekste "Kašyapa Samhita"(maždaug 200 m. prieš Kristų) minima importuojama asafetida iš Afganistano. Didysis Indijos epas “Mahabharatha” detaliai aprašo patiekalus su prieskoniais, įskaitant asafetidą.

Asafetida
Žilvino Užkuraičio nuotr.

Plinijus pasakoja, kad  tai viena iš brangiausių  gamtos dovanų žmogui. Tais laikais asafetidos svoris buvo vertinamas tokiu pat kiekiu sidabro.

Lotyniskas pavadinimas ferula reiškia  „nešėjas“. Prometėjas, pagailėjęs žmonių, pavogė ugnį iš saulės ir atnešė į žemę uždegęs asafetidos stiebus. Akmens amžiaus klajoklių gentys  tuščius asafetidos stiebus naudodavo ugnies pernešimui.

Asafetida daugiausia auginama Irane ir Afganistane, iš ten eksportuojama į kitas pasaulio šalis. Indijoje ji  auginama Kašmyre. Derva yra renkama nuo šaknų prieš augalams pražystant pavasarį ar vasaros pradžioje.

Magijoje ir mitologijoje  asafetida naudojama visų rūšių blogos energijos, piktų dvasių ir demonų atsikratymui.  Asafetida kartais nešiojama ant kaklo kaip amuletas, saugantis  nuo peršalimo ir karštligės.

Devyndrekio sakai  yra vienas iš natūralių pesticidų. Asafetidos sieros junginiai atbaido  vabzdžius, panašiai kaip medetkos ir nasturtės. Asafetida ištepti vaismedžiai atbaido elnius ir kiškius. Sumaišius  1  dalį asafetidos su  3 dalimis sirupo ar uogienės  - gaunama vabzdžių gaudyklė soduose.

Populiarusis prieskonis

Devyndrekio sakai yra karališkas košių, troškinių, sriubų, bulvių patiekalų prieskonis. Jie naudojami daugybėje vegetariškų patiekalų. Ypač tinka su ankštiniais - žirniais, lęšiais, pupelėmis, pupomis.

Populiariame Vorčesterio padažo sudėtyje asafetida yra vienas pagrindinių ingredentų.

Prieš dedant į patiekalą, galima maišyti ir pakepinti su kitais prieskoniais ghi ar aliejuje. Dedama raugiant agurkus.

Asafetidos kvapas labai stiprus - ji turi būti  sandariai supakuota, kitaip  šalia esantys prieskoniai  persisunks jos kvapo.

Ajurvedoje asafetida yra laikoma vienuiš geriausių prieskonių,  subalansuojančių  vata došą. Asafetida priskiriama aštraus skonio kategorijai. Ji turi papildomą šilumos savybę ir yra naudojama virškinimo ugnies didinimui. Ji taip pat veikia kaip kraujo valomoji priemonė.

Patiekaluose asafetida  nedera nei su svogūnu, nei su česnaku, tačiau puikiai juos pakeičia. Ji puikiai dera su ciberžole, kardamonu, kuminu, kmynais, juodosiomis garstyčiomis ir imbieru.

Asafetida Ajurvedoje  priskiriama organizmą jauninančių augalų grupei (rasajana karma).  Ji ypač tinka vata došos žmonėms. Be asafetidos, ryškų jauninantį poveikį vata došai turi ajerai, ženšenis, česnakas. Pita došai - alijošius, vaistinė taukė, šafranas. Kapha došai – didysis debesylas,  Nimbo medžio lapai (Azadirachta indica), ciberžolė, imbieras.

Sveikatinančios savybės

Asafetida viena geriausių priemonių migrenai (galvos skausmas), kvėpavimo takų infekcijoms gydyti. Padeda išvengti dujų kaupimosi, stiprina dainininkų balsą. Dedant į maistą, galima išgydyti poliartritą, radikulitą, osteochondrozę, alkoholizmą. Devyndrekio sakai stiprina antinksčių, lytinių liaukų funkcijas, ramina nervų sistemą, slopina isterijos priepuolius.

Sakoma, kad su asafetida virškinimo sutrikimus galima išgydyti net arkliui, juokaujama, kad padeda suvirškinti  vinis.

Asafetida buvo naudojama 1918 m., siekiant kovoti su  Ispanijos gripo pandemija. Taivanio Kaohsiung medicinos universiteto mokslininkai praneša, kad asafetidos šaknys gamina natūralius antivirusinius junginius, kurie naikina pandeminio (kiaulių) gripo virusą  H1N1.

Asafetida Ajurvedoje plačiai naudojama kaip antimikrobinis preparatas, sumažinantis mikrofloros augimą žarnyne,  gydantis lėtinį bronchitą, astmą ir kokliušą, epilepsiją, taip pat mažinantis vidurių pūtimą.  Naudojama kaip raminamieji, mažina kraujo spaudimą.

Devyndrekio sakai naudojami ir priklausomybei nuo alkoholio mažinti.

Asafetida gali būti naudojama mažinti padidėjusiam  cholesterolio kiekiui. Ji ramina raumenų spazmus, padeda gydyti nervų sistemos sutrikimus: isteriją, daugelį fizinių ir emocinių sutrikimų,  susijusių su nuotaikos svyravimu ir ilgalaike bei trumpalaike depresija.

Nuo senų senovės naudodavo asafetidą ausų skausmo mažinimui. Įvyniojame  gabalėlį asafetidos į vatą, lininę ar medvilninę skiautę ir dedame į ausį.

Nuo koliušo, astmos, bronchito naudojama 3-6 gramai asafetidos, sumaišytos su 2 šaukstais medaus, tris kartus per parą.

Labai greitai sumažina dantų skausmą - tereikia suvilgyti gabalėlį vatos pusėje šaukšto citrinos sulčių ištirpdytoje asafetidoje ir  dėti ant dantenų. Arba asafetidos miltelius sumaišyti su druska ir  įvyviojus į  marlę dėti ant dantenų.

Asafetida naudojama kaip veiksminga priemonė nuo kirminų ir  žarnyno parazitų, grybelinių infekcijų, pavyzdžiui,  kandidozės.

Asafetida - priešnuodis opiumui – neutralizuoja narkotikų poveikį.

Ji veikia kaip švelnus smegenų stimuliatorius, padidina idėjų srautą, suteikia optimizmo.

Vartojant asafetidą valosi oda, žarnyno ir bronchų gleivinė, stimuliuojamas inkstų darbas.

Gerklę skalauti šiuo mišiniu: 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės ir žiupsnelis asafetidos stiklinei šilto vandens. Antiseptinis ir rišantis šitos priemonės poveikis lengvina ir spartina gijimą.

Atvejais, kai nenurodyta konkreti dozuotė,  vartojama ketvirtadalis arbatinio šaukštelio asafetidos miltelių.  Jei gryna -  du kartus mažiau.

Ajurveda asafetidai priskiria pačias stipriausias antimikrobines ir baktericidines savybes. Ji taip pat rekomenduoja naudoti asafetidą esant ginekologiniams susirgimams ir impotencijai. Reguliuoja menstruacinį ciklą, lengvina menstruacinius skausmus. Po gimdymo moterys, vartojančios asafetidą, greičiau susigrąžina jėgas ir atstato organizmą.

Ajurvedoje ir Tibeto medicinos traktatuose tvirtinama, kad ji šalina nerimą širdies plotmėje, jaunina organus, kurie nyksta senatvėje.

Įspėjimai

Atsižvelgiant į toksinį poveikį (methemoglobinemiją),  asafetida neturėtų būti skiriama kūdikiams, jos reikia vengti maitinimo krūtimi periodu.

Nėščios moterys turi vengti asafetidą vartoti bet kokiu pavidalu,  nes ji gali sutrikdyti nėštumą ir sukelti persileidimą. Taip pat nevartotina esant aukštai temperatūrai, padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.

Dideliais kiekiais asafetida sukelia pykinimą, vėmimą.

Receptai su asafetida

Žirnių su daržovėmis sriuba

0,5 stiklinės žirnių,

6 stiklinės vandens,

1 stiklinė pjaustytų pomidorų,

0,5 stiklinės smulkiai pjaustytų morkų,

2 šaukštai ghi,

0,25 arbatinio šaukštelio asafetidos,

0,5 arbatinio šaukštelio kalendros,

Žiupsnelis sauso imbiero, druskos.

Išvirti žirnius. Sudėti pomidorus, morkas. Kuomet daržovės suminkštės, sudėti atskirai ištirpdytame ghi pakepintus prieskonius.

Patiekiant pabarstyti  šviežiais petražolių ar krapų lapeliais.

Kepinta duona

Duonos riekeles pakepiname ghi su žiupsneliu asafetidos ir kardamonu.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų