Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Ar verta rizikuoti sveikata dėl įtartino grybo?

vlmedicina.lt | 2013-10-11 09:29:56

Viename anekdote pasakojama, kad meilėje yra panašiai kaip su grybais - kai pastebi, kad žmogus suklydo – pagelbėti nebeįmanoma. Kaip elgtis grybaujant, kad taip neatsitiktų, kokių klaidų reikėtų vengti ruošiant grybų atsargas žiemai?

Grybai
Genovaitės Privedienės nuotr.

Specialistai pataria rinkti tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate. Reikėtų nepamiršti, kad apsinuodyti galima net ir gerais, tačiau netinkamai surinktais grybais. Per lietų rinkti ir per 8-9 valandas neišvirti grybai pradeda gesti, sausu oru išrautos šios miško gėrybės gesti pradeda po 10 valandų. Nepatartina grybauti po šalnų, ypač pakartotinų. Grybus miške dėkite tik į orą praleidžiančius indus, nes orui nepralaidžiuose ar polietileniniuose maišeliuose jie greit sušunta ir pradeda gesti.

Lietuviai ypač mėgsta kaupti grybų atsargas žiemai. Saugiausia yra grybus džiovinti. Prieš vartojimą juos gerai nuplaukite ir išmirkykite šaltame vandenyje. Kiekviena šeimininkė žino ir įvairių grybų sūdymo bei rauginimo būdų.

Pavojingiausi yra netinkamai konservuoti grybai. Prieš ketindami valgyti konservuotus stiklainiuose grybus, gerai apžiūrėkite, ar neišsipūtę dangteliai. Jei jie pakilę, o ant grybų yra pelėsių ar oro burbuliukų, pasikeitęs kvapas, be jokio gailesčio išmeskite. Sandariai uždarytuose induose susidarius aneorobinėms sąlygoms, kai nėra deguonies, gali daugintis botulino bakterijos, išskiriančios labai nuodingą egzotoksiną.

Vis dažniau šeimininkės, taupydamos laiką, grybus užšaldo. Šaldyti tinka tik jauni ir tvirti grybai. Grybus švariai nuvalykite (jokiu būdu neplaukite), įvyniokite į foliją ir dėkite į šaldiklį. Taip paruoštus grybus galima laikyti iki metų. Galima užšaldyti ir virtus, svieste keptus ar troškintus grybus. Juos reikėtų suvartoti ne vėliau kaip po 3-4 mėnesių.

Vienas pažįstamas juokauja, kad prieš valgydamas ne savo rinktus grybus visada pasimeldžia, nes visi grybai yra valgomi, o kai kurie tik vieną kartą. Nepatariama valgyti nežinia kieno arba vyresnio amžiaus ar regos sutrikimą turinčių žmonių rinktų grybų, nes kasmet būna apsinuodijimų, kurie kartais baigiasi mirtimi. Apsinuodyti gali ne visi tuos pačius grybus vienu metu valgę žmonės. Jei patiekale buvo tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo vienam valgiusiam, tai tik jis ir apsinuodys.

Ankstyvieji apsinuodijimo požymiai atsiranda po 30-60 minučių, vėlyvieji – po 6-72 valandų. Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo požymiai (pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, traukuliai, haliucinacijos), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas. Įtarę, kad apsinuodijote grybais, nesigydykite patys ir nedelsdami kreipkitės į artimiausią gydymo įstaigą. Delsimas gali tapti lemiama, kartais nebeatitaisoma klaida.

Utenos visuomenės sveikatos centras

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų