Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Ar tirpi kava nekenkia sveikatai?

www.lrt.lt | 2014-07-21 15:21:28

Jokios cheminės medžiagos tirpios kavos gamyboje nėra naudojamos, todėl tirpios kavos poveikis sveikatai yra toks pats kaip paprastos kavos, sako KTU Cheminės technologijos fakulteto profesorius Rimantas Petras Venskutonis.

Tirpi kava
Jolitos Čiukšytės nuotr.

Radijo klausytoja Loreta iš Kauno teiraujasi, ar jos mėgstama tirpi kava nekenkia sveikatai. „Geriu tirpią kavą su pienu, bet sako, kad tirpi kava – nesveika“, – nerimauja kaunietė.

KTU Cheminės technologijos fakulteto prof. R. P. Venskutonio teigimu, tirpi kava gaminama iš paprastos skrudintos maltos kavos, naudojant vandenyje tirpias medžiagas.

Pasak specialisto, tirpios kavos gamybos procesas iš esmės yra labai panašus į tą, kurį naudojame gamindami kavą namuose. Kava ištirpinama karštame vandenyje, ekstrahuojamos tirpios medžiagos, vanduo išgarinamas ir gaunami tirpios kavos milteliai.

„Tačiau pats technologijos procesas yra sudėtingesnis“, – pažymi R. P. Venskutonis.

Jis tikina, kad jokios cheminės medžiagos tirpios kavos gamyboje nėra naudojamos, todėl tirpios kavos poveikis sveikatai yra toks pats, kaip paprastos kavos.

„Tirpioje kavoje yra daugiau kofeino, tačiau, gaminant gėrimą, tirpios kavos ir naudojame mažiau“, – sako R. P. Venskutonis.

Anot jo, duomenų apie tirpios kavos toksiškumą nėra turbūt todėl, kad jos gamybos procesas yra pakankamai saugus.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: tirpi kava
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų