Klausimas. Mano padidėjęs cholesterolio kiekis. Ar galiu vartoti lydytą sviestą (ghi), ar jis nedidina cholesterolio kiekio? Birutė, 38 m.
Atsako gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Sviestas ghi – tai riebalai, tad vartoti juos rekomenduojama su saiku - 1-2 arbatinius šaukštelius per dieną.
Jei sergate širdies ir kraujagyslių ligomis, nutukimu – pasitarkite su gydytoju dėl šio sviesto vartojimo kiekio. Apie 75 proc. cholesterolio gaminasi mūsų organizme ir apie 25 proc. patenka su gyvūninės kilmės maistu. PSO rekomenduoja, kad suaugusiesiems bendras riebalų kiekis sudarytų iki 30 proc. paros maisto davinio energetinės vertės, iš kurių sočiosios riebalų rūgštys – mažiau nei 10 proc., polinesočiosios – 6- 10 proc., linolo – 5-8 proc., alfa linoleno riebalų rūgštis – 1 – 2 proc., likę procentai (skirtumas tarp bendro riebalų kiekio ir kitų riebalų rūgščių sumos) – mononesočiosios riebalų rūgštys. Sviesto ghi riebalų struktūra skiriasi nuo kitų gyvūninės kilmės riebalų – mažesnis sočiųjų riebalų kiekis (per didelis jų kiekis didina cholesterolio kiekį kraujuje). Antioksidantai vitaminai A ir E apsaugo nuo lipidų oksidacijos, mažina aterosklerozės riziką.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.