Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Ar bulvė gali būti sveikos mitybos dalis?

Šaltinis: vlmedicina | 2017-09-08 14:26:34

Lietuva – bulvinių patiekalų kraštas. Šeimininkės nuo seno iš bulvių mokėjo pagaminti daugybę patiekalų. Tačiau anksčiau žmonės bulvių patiekalus vertindavo dėl to, kad bulviniai blynai ar plokštainis su spirgučių padažu – lėtai virškinamas ir sotus maistas, kuris dirbant laukuose suteikdavo energijos visai dienai. Šiais laikais į bulves žvelgiama kitaip – mitybos specialistai siūlo atsisakyti riebių padažų, išmokti daržoves tinkamai apdoroti ir atrasti sveikus receptus, rašoma pranešime spaudai.

Bulvės. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Mažėja sunkaus fizinio darbo – keičiasi mitybos įpročiai

Rudenį vykstantis bulviakasis – pakankamai sunkus darbas, reikalaujantis daug ištvermės ir energijos, todėl anksčiau būdavo įprasta, kad ir maistas turi būti labai sotus, kaloringas ir suteikiantis energijos. Cepelinai, vėdarai, dzūkiškos bandos ar Kėdainių blynai – tokie būdavo tradiciniai pietų patiekalai per bulviakasio atokvėpį. Vis dėlto dabar per bulviakasio įkarštį laukuose dirba kur kas mažiau žmonių nei anksčiau – rankų darbą keičia moderni žemės ūkio technika. Mažėjant fizinio darbo, turėtų keistis ir žmonių mitybos įpročiai.

„Kaloringi ir riebūs bulviakasio patiekalai – daugiau išimtis ir duoklė senoms tradicijoms. Pastarojo dešimtmečio „Maximos“ duomenys rodo, kad lietuvių mitybos įpročiai kinta – žmonės domisi suderinta mityba, renkasi sveikesnius produktus, ieško lengviau virškinamų patiekalų“, – pastebi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Tačiau bulvės, anot A. Polenino, lietuviams išlieka svarbiu ir vertingu energijos šaltiniu. Be to, tai yra labai pigus produktas, kurio laikymo sąlygos – nereiklios, tad tai puikus produktas taupantiesiems.

Trys svarbios taisyklės bulvėse padės išsaugoti vertingas medžiagas

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad bulvė yra labai vertinga daržovė, tačiau, kaip ir bet kuris kitas maisto produktas, turi būti tinkamai paruošta.

„Jeigu bulvės apdorojamos verdant vandenyje ar garuose, svarbu virti trumpai: kuo trumpiau apdorojate, tuo daugiau naudingų medžiagų lieka ir ilgiau išlieka sotumo jausmas. Todėl rekomenduoju neluptas daržoves sudėti į jau verdantį vandenį. Kai bulvės išvirs, jokiu būdu nepalikite jų mirkti vandenyje, nes vertingosios medžiagos ir liks vandenyje, o ne bulvėje. Todėl po virimo vandenį nupilkite“, – pataria V. Kurpienė.

Bulvėse gausu mineralų, įvairių vitaminų ir kitų maisto medžiagų. „Geriausiai naudingas medžiagas šios daržovės išlaiko verdamos garuose, vandenyje su lupena arba kepamos žemoje temperatūroje orkaitėje ant grotelių“, – aiškina mitybos specialistė.

Lietuvos ūkininkų derlius – lietuviškame prekybos tinkle

Bulvėse daug angliavandenių (apie 18 proc.) ir baltymų (2 proc.). Taip pat šioje daržovėje – ištisi klodai vitaminų: B2, B6, B9, PP, K, E, C. Bulves valgantys žmonės taip pat gauna karotino, organinių rūgščių ir organizmui labai naudingų mineralų: fosforo, kalio, geležies, magnio ir kitų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas šalies gyventojas per metus suvalgo 94 kilogramus bulvių. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ per metus parduoda daugiau negu 10 tūkst. tonų bulvių.

Specialistai bulvių veisles skirsto į labai ankstyvas, ankstyvas, vidutinio ankstyvumo, vėlyvas ir labai vėlyvas. Vėlyvųjų veislių stiebagumbių odelė yra storesnė, jose – daugiau krakmolo. Todėl tradicinius patiekalus gaminančios šeimininkės dažniau renkasi rudens, o ne vasaros ankstyvojo derliaus gėrybes.

Geriausiai dera su daržovėmis: ne tik virtos ir keptos, bet ir šviežios

Mitybos specialistė V. Kurpienė rekomenduoja bulves valgyti pirmoje dienos pusėje. „Jeigu bulves valgote pietums, rinkitės jas kaip pagrindinį patiekalą, o ne garnyrą. Apskritai, su mėsa ar žuvimi ši daržovė netinka, nes toks derinys labai sunkiai virškinamas. Geriausia bulves valgyti su šviežiomis arba raugintomis daržovėmis“, – pataria V. Kurpienė ir priduria, kad bulves galima valgyti ne tik virtas ir keptas, tačiau ir šviežias – įtarkuojant į šakninių daržovių salotas, pavyzdžiui, prie morkų ir salierų.

Pašnekovė siūlo išbandyti nesudėtingą bulvių salotų receptą, kuriame puikiai dera populiarios, šviežios šakninės daržovės:

Vienai porcijai reikės 80 g bulvių, 50 g morkų, 40 g svogūnų, 2,5 g česnako, 2,5 g petražolių ir 2,5 g šviežių arba šaldytų krapų. Taip pat patiekalui gaminti naudosime 10 gramų šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, 5 g šviežiai spaustų citrinos sulčių, 0,5 g druskos, 0,2 g pipirų juodųjų.

Bulves ir morkas reikės sutarkuoti plonais šiaudeliais ir apšlakstyti keliais šaukštais citrinos sulčių. Tada smulkiai supjaustyti svogūną ir susmulkinti česnaką – pakepinti ant nedidelio kiekio lydyto sviesto nuolat maišant, kol svogūno gabalėliai pagelsta.

Smulkiai sukapojame krapus, petražoles. Pakepintas daržoves ir susmulkintus prieskonius beriame ant šviežių daržovių, apšlakstome aliejumi, paskaniname druska bei pipirais. Bus skanu ir sveika.

Rudenį sušildo gardi bulvių ir porų sriuba

A. Poleninas pietums siūlo pasigaminti bulvių ir porų sriubą:

Ištirpinkite puode tris šaukštus sviesto. Sudėkite supjaustytus 4 porus. Maišydami pakepinkite porus, kol suminkštės ir gražiai pagels. Įmeskite porą sutraiškytų skiltelių česnako. Į puodą su vandeniu sudėkite kubeliais supjaustytas bulves (apie kilogramą), kelis lauro lapus ir čiobrelio šakeles, įmeskite du sultinio kubelius ir įberkite druskos, pipirų. Virkite apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės.

Išgriebkite lauro lapus ir čiobrelio šakeles. Tada viską supilkite į puodą su pakepintais porais. Sutrinkite su smulkintuvu ir įpilkite porą šaukštų grietinėlės.

Į kompaniją tiks pomidorai ir brokoliu

Maisto gamybos departamento vadovas siūlo išbandyti dar vieną puikų ir sveiką derinį – bulves su pomidorais ir brokoliu:

Gamindami troškinį iš šių daržo gėrybių užtruksite apie pusvalandį. Reikės 4 bulvių, 1 brokolio, 2 pomidorų, 1 svogūno, taip pat – 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės stiklinės vandens, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto imbiero miltelių, 1 šaukšto kario prieskonių, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio ciberžolės ir žiupsnelio druskos.

Pirmiausia aliejuje apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol suminkštės. Tada suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės. Sudėkite išskaidytą žiedyną ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes, tada supilkite supjaustytus pomidorus arba pomidorų tyrę ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.

Bulvių patiekalus mėgsta ne tik lietuviai – šias daržoves taip pat vertina vokiečiai, skandinavai, o savo bulvių tortilija itin didžiuojasi ispanai.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų