Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

90 proc. visų per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų protrūkių registruojama šeimose

vlmedicina.lt | 2014-10-16 10:03:33

Spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai ragina pasirūpinti maisto saugumu.

Aktualia problema Lietuvoje išlieka per maistą plintančios užkrečiamosios ligos, dažniausiai pasireiškiančios vėmimu ir viduriavimu. Šios ligos nėra valdomos skiepais (išskyrus hepatitą A ir rotavirusinę infekciją), todėl labai svarbi yra maisto tvarkymo kultūra ir higiena.

Pietūs
Redakcijos archyvo nuotr.

Per paskutinius 10 metų Lietuvoje kasmet buvo užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkst. žarnyno infekcinių ligų atvejų. 2013 m. mūsų šalyje užregistruota 18 tūkst. šiomis ligomis sirgusių asmenų. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse.

2005-2013 metais Lietuvoje buvo užregistruota 2 418 per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų protrūkių, kuriuose susirgo 8 099 asmenys. Šeimose kilę protrūkiai sudarė 90 proc. visų užregistruotų. Pagrindiniais sukėlėjais buvo Salmonella ir Rotavirus. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas bei maisto tvarkytojų rankų higienos reikalavimų pažeidimai.

Saugus maisto tvarkymas, tinkama rankų higiena bei švari maisto tvarkymo aplinka - vienos iš pagrindinių nespecifinių per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonių.

Siekiant išvengti šių ligų, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai pataria:

Plaukite:

Rankas plaukite šiltu muiluotu vandeniu.

Prieš gamindami patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigę juos gaminti, nusiplaukite rankas, stalus, indus, įrankius.

Pagaminto maisto niekada nedėkite į indus, kuriuose laikėte žalius maisto produktus. Jeigu neturite pakankamai indų, prieš dėdami kruopščiai išplaukite.

Nevartokite neplautų vaisių ir daržovių.

Tinkamai termiškai apdorokite:

Nevalgykite žalių kiaušinių, nepakankamai termiškai paruoštos mėsos arba paukštienos.

Paruoštus vartojimui produktus ir jų žaliavas laikykite tinkamoje temperatūroje. Greitai gendančius produktus laikykite tik šaldytuve.

Stipriai sušaldytus produktus atšildykite šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Mėsą gerai termiškai apdorokite: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra mėsos viduje bus ne žemesne nei 70°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva.

Prisiminkite:

Prieš vartojant maisto produktus, būtinai atkreipkite dėmesį į jų realizavimo datą.

Neimkite į kelionę greitai gendančių maisto produktų (karšto rūkimo mėsos, žuvies, dešros, pieno produktų, kreminių gaminių) ypač jei nėra galimybės juos transportuoti ir laikyti termoizoliacinėse dėžėse, šaldytuve.

Negerkite netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens, nes jie gali būtį užteršti ligų sukėlėjais.

Negaminkite maisto jei Jums pasireiškia žarnyno infekcijos požymiai (pvz., gausus viduriavimas).

Svečiuose šalyse, gerkite ir valgykite tik kokybišką vandenį bei maistą.

Prieš keliaujant pasikonsultuokite su savo gydytoju, į kokias užsienio šalis vykstant rekomenduojama pasiskiepyti (pvz., nuo hepatito A).

Pasaulinės maisto dienos minėjimui Jungtinių Tautų atstovė Maisto ir žemės ūkio organizacija šiemet pasiūlė šūkį „Šeimos ūkininkavimas: Maitinkime pasaulį, rūpinkimės planeta“. Taip bandoma skatinti šeimos ir smulkių ūkių plėtimąsi. Pagrindinis dėmesys skiriamas bado ir skurdo mažinimui užtikrinant maisto saugumą, gerinant pragyvenimo lygį, tinkamai valdant gamtinius išteklius, saugant aplinką ir siekiant tvarios plėtros, ypač kaimo vietovėse.

ulac.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų