Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Sinusitas: į šią ligą verta pažvelgti rimtai

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2020-02-25 10:19:27

„Tai tik sloga“, – taip dažnai sakome sau ir laiku nepastebime besivystančio sinusito. Tačiau į šį negalavimą verta pažvelgti rimtai, nes negydomas arba gydomas netinkamai jis gali sukelti sudėtingų komplikacijų.

Sloga © Graphicstock.com

Sinusitas dažniausiai glaudžiai susijęs su peršalimu ir kyla, kai virusai pažeidžia viršutinių kvėpavimo takų gleivines.

„Sinusitas prasideda, kai nuo slogos pabrinksta gleivinė, sinusų angos ir kanalai susiaurėja, juose pradeda kauptis gleivės, kurios kelia spaudimą, skausmą ir tampa puikia terpe virusams ir bakterijoms veistis“, – sako  farmacininkė Elvyra Ramaškienė.

Sinusitas dažnai yra netinkamai gydyto peršalimo pasekmė. Žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs, sinusitas gali kilti vos suslogavus.

Dažniausiai sinusitą lydi spaudimas ir skausmas skruostikauliuose, už akių, viršutiniame žandikaulyje. Užklupus sinusitui kūno temperatūra būna aukštesnė nei 38,5 laipsnio, pastebimos žalios, geltonos ar rusvos nosies išskyros. Taip pat sergant sinusitu susilpnėja kvapo ir skonio pojūtis, jaučiamas stiprus nuovargis, perštėjimas ryklėje, gerklose, trachėjoje, neįprastas dusulys, balso užkimimas ir kosulys. Sergantys sinusitu gali susidurti su nemaloniu kvapu iš nosies, užgultomis ausimis.

Vaistininkė įspėja, kad nesirūpinant sinusitu, jis gali tapti lėtiniu, kuris gydomas chirurginiu būdu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad nors sinusito komplikacijų pasitaiko retai, jos gali būti labai rimtos. Dėl komplikacijų gali prasidėti akiduobės infekcija ir regos nervo uždegimas.

Kuo skubiau į gydytoją derėtų kreiptis, jeigu patino veidas arba vokai, sumažėjo regos aštrumas, ėmė dvejintis akyse, atsirado stiprus vienos ar abiejų kaktos pusių skausmas ir patinimas – visa tai gali būti ūmaus sinusito komplikacijų požymiai. Pūliai iš sinusų gali prasiveržti ir į smegenis, sukeldami pūlinį meningitą – ūminį galvos smegenų dangalo uždegimą. Negydomas sinusitas gali sukelti ir vidurinės ausies ar plaučių uždegimą.

Dalis žmonių sinusitu serga dėl nosies polipų ar pakrypusios nosies pertvaros.

Gydytojų rekomendacijos svarbios

Kilus rimtai sinusų infekcijai, didžioji dauguma gydytojų paskiria antibiotikų ir kitų medikamentinių priemonių. Sveikatos specialistė akcentuoja, kad šią ligą gydyti reikia atsakingai ir laikytis visų gydytojo nurodymų.

Norint greičiau pasveikti sveikatos specialistė rekomenduoja nosies ertmes plauti druskingu vandeniu. Jį galite pasiruošti patys: stiklinėje šilto vandens ištirpinkite po ketvirtadalį arbatinio šaukštelio maistinės sodos ir valgomosios druskos. Taip pat rekomenduojama pakvėpuoti žaliosios arbatos arba ramunėlių žiedų garais.

Esant užgultai nosiai, naudingos karšto vandens su eteriniais aliejais (mentolio, eukalipto, pipirmėtės, arbatmedžio, kedro, citrinos ar rozmarino) inhaliacijos. Ieškantiems kitų natūralių būdų vaistininkė rekomenduoja dėti ant sinusų šiltus kompresus, kurie gali sumažinti jų skausmą ir spaudimą, suaktyvinti mikroskopinius plaukelius sinusų ertmėje, todėl gleivėms bus lengviau pasišalinti.

Sergant sinusitu negalima vartoti alkoholio, nes, pasak vaistininkės, dėl to pasigamina daugiau ir tirštesnių gleivių. Ji taip pat rekomenduoja vengti aštrių prieskonių.

Norint išvengti sinusito labai svarbu visapusiškai stiprinti imunitetą, šaltuoju metų laiku dėvėti galvos apdangalus, tinkamai gydyti slogą. Vaistininkė įspėja, kad degongestantus reikėtų vartoti atsakingai.

Peršalus, sergant gripu ar alergija, sinusai paburksta ir juose susikaupia gleivių. Norint išvengti bakterinio sinusito, patariama skystinti gleives, taip jos lengviau pasišalins. Sveikatos specialistė E. Ramaškienė taip pat pataria gerti šiltų arbatų, vandens (ne mažiau nei šešias stiklines per dieną), kvėpuoti garais, pabūti garų pilname duše.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Žymos: sinusitas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų