Antradienis, 2024.04.16
Reklama

Kaip pagerinti pažintines funkcijas sergant onkologine liga

vlmedicina.lt | 2015-12-02 00:01:16

Viena iš labiausiai onkologinius ligonius gluminančių problemų yra susilpnėjusi atmintis ir gebėjimas susikaupti, organizuoti savo darbą taip, kaip prieš ligą.

Dėmesio koncentracijos ir atminties susilpnėjimas stipriausiai pasireiškia per pirmuosius gydymo metus, tačiau tai gali tęstis ir 5, 10 ar net 20 metų po gydymo, - rašo everydayhealth.com.

Nustatyti tikrąją kognityvinių funkcijų susilpnėjimo priežastį būtų be galo sunku. Chemoterapija, hormoniniai bei kiti cheminiai organizmo pakitimai, atsirandantys dėl onkologinės ligos ar jos gydymo, stresas, nerimas, nemiga, aktyvumo sumažėjimas susilpnina pažintinius procesus. Tačiau nė vieno iš išvardintų komponentų negalima būtų apibrėžti kaip lemiamo šio sutrikimo veiksnio.

Taigi būtų galima teigti, kad onkologinių ligonių dėmesio koncentracijos bei atminties susilpnėjimą sąlygoja daugelio skirtingų faktorių visuma, savita kiekvienam ligoniui.

Mokslininkai pastebėjo, kad tokios intervencinės priemonės kaip medikamentai, atsipalaidavimo pratimai, smegenų bei viso kūno mankšta gali ženkliai pagerinti onkologinių ligonių būseną, tačiau negali išgydyti šio negalavimo. Kognityvinių procesų lavinimo pratimai (kryžiažodžių sprendimas, loginiai žaidimai) gali teigiamai veikti atmintį, stiprinti dėmesio koncentraciją.

Vienas iš svarbiausių dalykų, kuriuos turėtų žinoti tiek pacientai, tiek juos supantys žmonės (šeimos nariai, draugai, darbdaviai, kolegos), kad susilpnėję pažintiniai procesai yra vienas iš onkologinės ligos šalutinių reiškinių. Pats ligonis, jo šeimos nariai, draugai, darbdaviai bei kolegos turėtų pripažinti šią patirtį ir būti jautresni bei atlaidesni.

Kaip padėti sau?

1. Pripažinkite, kad išgirdus diagnozę jums teks išgyventi nerimą. Jis gali tęstis ir gydymo eigoje, ir jau pasveikus po ligos. Šis nerimas gali trukdyti jums susikaupti.

2. Stenkitės kuo daugiau miegoti. Tai ne tik padės organizmui geriau įsisavinti vaistus, bet ir padės aiškiau mąstyti ir geriau organizuoti darbus. Jei reikia, kreipkitės į miego kliniką.

3. Jūs galite pastebėti, kad lengviau atliekate užduotis, kurias darėte ilgą laiką, tačiau naujos užduotys jums tampa iššūkiu. Pasistenkite taip planuoti darbą, kad jame būtų kuo mažiau netikėtų ir daugialypių veiklų.

4. Stenkitės vienu metu koncentruotis į vieną veiklą. Darbo metu venkite tokių išorinių trukdžių, kaip elektroniniai laiškai, žinutės ir pan. Pasidarykite darbų sąrašą ir žymėkite savo progresą. Naudokite lipnius lapelius.

5. Spręskite kryžiažodžius, sudoku ir kitus žaidimus, kuomet laukiate eilėje ar turite šiek tiek laisvo laiko. Pasirinkite jums patinkamą veiklą, nereikalaukite per daug iš savęs.

6. Reguliariai mankštinkitės, tik nepersistenkite. Pradėkite nuo lėtesnių ir paprastesnių pratimų.

7. Jei įmanoma, dalyvaukite įvairiuose klinikiniuose tyrimuose, kuriuose galėtumėte daugiau sužinoti apie šią negalią ir jos gydymo būdus.

Atminkite, kad pažintinių procesų susilpnėjimas yra atsiradęs dėl ligos. Dėl to nekaltinkite ir neniekinkite savęs. Neužgniaužkite neigiamų jausmų ir minčių savyje – leiskite kitiems suprasti, kaip jūs jaučiatės, ir priimkite jų supratimą bei pagalbą.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Klaipėdos universiteto ligoninė tobulins operacinių darbą su tarptautiniu ekspertu
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir opera...
Psichologė apie nerimą keliančią tendenciją: vis mažesnius vaikus slegia sunkios mintys
Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad vaikų, susiduriančių su tokiomis sunkiomis mintimis, kaip baimė, nerimas,...
Sodininkystės sezonas: kaip saugotis stabligės, prižiūrėti žaizdą susižeidus
Su pavasariu sugrįžo ir sodininkystės sezonas. Jo pradžioje ne visiems pavyksta išvengti įsipjovimų ir įsibrėžimų. Todėl...
Suvaldyti kokliušą gali skiepai bei kosėjimo ir čiaudėjimo higiena
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, šiemet Lietuvoje užregistruota kur kas daugiau kokliušo atve...
Santaros klinikų bendruomenė gedi dėl ligos netekusi doc. dr. Editos Kazėnaitės
„VUL Santaros klinikų bendruomenė neteko ilgametės kolegės, svarbios mūsų komandos narės, centro vadovės, profesio...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų