Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Vitaminas D nėštumo metu: nauda ir pavojai

vlmedicina.lt | 2015-11-24 00:01:11

Osteoporozės studijų (MAVIDOS) centras Anglijoje teigia, kad vitamino D papildų vartojimas nėštumo metu gruodžio-vasario mėnesiais stabdo moters kaulų tankio mažėjimą ir gali teigiamai veikti tuo metu gimusių kūdikių kaulų sistemą, skelbia medscape.com. 

Būsima mama
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Tuo tarpu Danijoje atlikti panašūs tyrimai nustatė, kad vitamino D papildai nepagerina nėščiųjų ar jų kūdikių kaulų kokybės. Maža to, didelės vitamino D papildų dozės silpnina kai kurias kaulų sistemos dalis.

MAVIDOS tikslas buvo nustatyti, ar nėščiųjų, gaunančių vitamino D papildus, vaisiaus kaulų tankis bus didesnis už gavusiųjų placebą. Antrinis tikslas buvo nustatyti ryšį tarp vitamino D papildų ir kūdikių gimimo sezoniškumo.

Tyrimui buvo atrinktos 1149 moterys iš Sautamptono, Šefildo ir Oksfordo, kurios 12-ąją nėštumo savaitę dalyvavo medicininėje patikroje. Atsitiktine tvarka parinktoms nėštukėms, kurių vitamino D (25-OH) koncentracija buvo tarp 25 ir 100 ng/ml, skirta kasdien vartoti 1000-IU cholekalciferolio arba placebą.

34-ąją nėštumo savaitę 83 proc. papildus vartojusių moterų ir 37 proc. moterų, vartojusių placebą, buvo nustatytas normalus vitamino D lygis.

Tyrime dalyvavusių moterų kūdikių kaulų tankis buvo patikrintas moderniu rentgeniniu kaulų tankio aparatu (DEXA). Abiejų grupių motinų kūdikių kaulų analizė buvo tokia pati (61,6 g ir 60,5 g).

Tačiau kūdikių, gimusių žiemos mėnesiais, kurių mamos vartojo cholekalciferolį, viso kūno kaulų mineralų sudėtis buvo geresnė už kūdikių, gimusių placebą vartojusių mamų grupėje (63 g ir 57,5 g).

Anot mokslininkų, tyrimai, atskleidžiantys vitamino D papildų vartojimo žiemos mėnesiais naudą, turėtų atkreipti gydytojų dėmesį.

Kokias vitamino D dozes reikėtų skirti nėščiosioms?

Mokslininkų tyrimai atskleidžia, kad trečdalis vaisingų ir ką tik pagimdžiusių moterų turėjo nepakankamą vitamino D lygį. Nėštumo metu motinų kaulų sistema buvo silpnesnė, ypač juosmeninėje, klubo, dilbio srityse. Kaulų būklė normalizavosi praėjus metams po maitinimo.

Danijoje vykdytam tyrimui buvo  parinktos 193 moterys, planuojančios pastoti ir turinčios nepakankamą vitamino D lygį. Vienoms moterims buvo skirta kasdien vartoti didelę vitamino D dozę (70µg (2800 IU), kitoms – perpus mažesnę (35 µg (1400 IU). Trečiajai moterų grupei buvo skirtas placebas.

Iš tyrime dalyvavusiųjų 90 moterų pastojo ir pagimdė. Gimdymo metu vitamino D lygis atitinkamai buvo 118 nmol/L, 98 nmol/L ir 60nmol/L.

Šlaunikaulio kaklelio kaulų tankumas 4,8 proc. labiau sumažėjo toms moterims, kurios vartojo dideles vitamino D dozes, negu toms, kurios gavo placebą. Priešingai, riešo distalinių kaulų tankumas 0, 6 proc. buvo didesnis moterims, gavusioms didelę dozę vitamino D, negu gavusioms placebą.

Anot Danijos mokslininkų, šių tyrimų rezultatai perspėja rimtai persvarstyti rekomendacijas nėštumo metu vartoti dideles vitamino D dozes.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų