Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Nusprendėte miegoti ilgiau? Rizikuojate susirgti antrojo tipo diabetu

vlmedicina.lt | 2015-11-12 14:24:12

Dažnai girdime apie miego trūkumo pasekmes, bet kokį poveikį organizmui turi per ilgas miegas? 2015-ųjų lapkričio mėnesio žurnalo „Diabetologia“ numeryje pristatyta stulbinanti išvada: miegojimas dviem valandom ilgiau, nei žmogui įprasta, gali būti susijęs su padidėjusia rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu.

Mokslininkai nustatė, kad moterys, kurios ėmė miegoti mažiausiai dviem valandomis per parą ilgiau, susidūrė su didesne antro tipo cukrinio diabeto rizika, palyginti su tomis, kurios nuosekliai laikėsi savo miegojimo įpročių, - skelbia everydayhealth.com.

Studija parodė, kad net toms moterims, kurios miegodavo mažiau nei šešias valandas per parą, pradėjus miegoti, kaip rekomenduojama, nuo septynių iki aštuonių valandų, rizika susirgti šia liga vis tiek išaugo.

Tačiau studijos autorė Elizbeth Cespedes pažymi, kad čia svarbus būtent miegojimo faktas. „Jei žmonės teigia, kad miega devynias valandas, tai nereiškia, kad jie visą tą laiką tikrai miega“, - jos teigimu, gali būti, kad per visas 9 valandas žmonės kurį laiką guli ar yra užsimerkę, bet nemiega.

Kitas svarbus dalykas, kad per ilgas miegas dažnai yra ir depresijos, miego sutrikimų ar kitų ligų požymis, tad pailgėjusi miego trukmė gali įspėti ne tik apie diabetą, bet ir apie kitus sveikatos sutrikimus. Taip pat manoma, kad dėl per ilgo miego gal padidėti įvairių uždegimų tikimybė, tačiau kol kas moksliškai tai nėra visiškai įrodyta.

Taigi kas atsitiks, jei staiga pradėsite miegoti papildomas dvi valandas per naktį? Ar reikia sunerimti? „Nebūtinai“, - sako Kolumbijos universiteto Miego sutrikimų centro (Columbia University Sleep Disorders Center) vadovas neurologas Carl Bazil. Pasak jo, viskas priklauso nuo to, kodėl vienaip ar kitaip pakito miego trukmė.

„Viena, jei dėl to, kad jūsų gyvenime atsirado naujos veiklos, papildomų užsiėmimų imsite miegoti mažiau nei 6 valandas per naktį. Bet visai kas kita, jei nei iš šio, nei iš to pradėsite miegoti ilgiau“, - teigia jis.

Svarbu nepamiršti, kad yra ir kitų priežasčių, dėl kurių moterys gali imti miegoti ilgiau: galbūt vienos nusprendžia, kad joms tiesiog reikia labiau rūpintis savimi, o kitos vartoja vaistus, skatinančius mieguistumą.

Atsižvelgiant į abiejų specialistų išvadas, galima teigti, jog svarbiausia – išlaikyti sveiką ir nuoseklų miego režimą, kuris gali tapti esminiu faktoriumi mažinant antrojo tipo cukrinio diabeto riziką.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Miegas, Diabetas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų