Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Dietologė pataria: kaip nepriaugti svorio žiemą

ji24.lt | 2015-11-27 15:24:30

Artėjant žiemai siaučiamės į šiltesnius megztinius, traukiame iš spintų storas vilnones kojines. O kad būtų dar šilčiau, pietų ir vakarienės patiekalus apklojame storesniu padažų sluoksniu. Žiemą salotos tarsi savaime dingsta iš raciono. Jas valgyti vis dar skanu, tačiau gaivos ir žvarbos pakanka už lango, todėl ranką tiesiame sunkesnio, riebesnio maisto link. O tada pavasarį tenka kovoti su liemenį apjuosusia mažiausiai viena riebalų juosta. Kaip išlaikyti nekintantį svorį žiemą, kad pavasarį pagaliau paskelbtume paliaubas svoriui ir drąsiai žengtume į gatvę trumpučiais sijonėliais ir lengvomis prigludusiomis palaidinėmis? Į šį ir daugiau klausimų atsako dietologė Žana Antonova.

Silkės užkandis su daržovėmis
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

 Kodėl mesti svorį žiemą sunkiau nei šiltuoju metu?

Šaltuoju metų laiku moterims sunkiau atsikratyti svorio dėl kelių priežasčių. Viena jų – sumažėjęs fizinis aktyvumas, juk pavasarį ir vasarą stengiamės kuo daugiau laiko praleisti lauke. Tuo tarpu žiemą, atvirkščiai, šilumą stengiamės išlaikyti judėdami mažiau. Taigi, išeikvojame mažiau kalorijų, o jų suvartojame daugiau. Taip pat žiemą biologiškai lėtėja mūsų medžiagų apykaita.

 Kokios didžiausios moterų klaidos, stengiantis atsikratyti svorio žiemą?

Manau, didžiausia klaida – netinkamai pasirinkti užkandžiai. Vasarą moterys užkandžiams renkasi vaisius, daržoves, sultis. Šie užkandžiai labai naudingi,  suteikia reikalingų vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų. Žiemą, norėdamos sušilti, moterys vietoje sveikų užkandžių renkasi šiltus gėrimus, saldžius užkandžius. Netinkamai užkandžiaujant atsikratyti svorio sunkiau, todėl susidaro įspūdis, kad net sportuojant žiemą svoris nemažėja.

 Ką rekomenduotumėte rinktis pusryčiams, pietums ir vakarienei žiemą, kad nepriaugtume svorio?

Žiemą paprastai keičiame savo racioną, tačiau jis turėtų išlikti toks pat, kaip ir kitais metų laikais. Žiemos mityba turi atitikti sveikos mitybos principus – būti įvairi, kupina naudingų maistinių medžiagų, mineralų, vitaminų.

Žiemą gali keistis tik vaisių, daržovių ar uogų pasirinkimas. Tačiau jų porcijos per dieną neturėtų mažėti. Čia geru pagalbininku gali tapti glotnučiai, kurie puikiai papildo mitybą naudingomis medžiagomis, yra sveikas užkandis ir tikras energijos užtaisas. Jais derėtų keisti saldžius užkandžius, kurių taip norisi žiemą.

Koks maistas turi mažiausiai kalorijų?

Mažiausiai kalorijų yra daržovėse. Patartina jas valgyti kasdien, po 400–500 gramų. Daržovės ir vaisiai mažina apetitą, todėl jais užkandžiaujant mažiau persivalgoma.

Netinkamai užkandžiaujant atsikratyti svorio sunkiau, todėl susidaro įspūdis, kad net sportuojant žiemą svoris nemažėja.

Daržovėse gausu geležies, jos suteikia sotumo pojūtį. Nedaug kalorijų yra ir glotnučiuose, mat ES direktyvomis uždrausta parduodamus glotnučius gardinti cukrumi, gliukoze, fruktozės sirupu ar kitais saldikliais. Maždaug 200 ml sulčių ar glotnučių gali pakeisti vieną dienos daržovių ar vaisių porciją. Glotnutis gali atstoti ir dubenėlį salotų.

 Bet žiemą vis tiek vaisius ir daržoves renkamės rečiau...

Žiemą vaisiai ir daržovės yra mažiau patrauklūs ne tik dėl sumažėjusios pasiūlos, tačiau ir dėl kainos. Maža to, ilgiau laikytos daržovės ir vaisiai po truputį praranda vitaminus, pirmiausia ima mažėti vitamino C kiekis.

Svarbu nepamiršti, kad žiemą gausu ir sezoninių daržovių – morkų, moliūgų, cukinijų, kopūstų. Šaldytos daržovės ir vaisiai taip pat labai naudingi. Žiemą 2/3 dienos daržovių porcijų turėtų sudaryti šviežios daržovės, likusią dalį galima pakeisti raugintomis, marinuotomis, džiovintomis ar šaldytomis daržovėmis.

Skubančios aktyvios moterys dienos vaisių ir daržovių porcijas gali pakeisti jau minėtomis sultimis ar glotnučiais. Juose yra tiek pat vertingų maistinių medžiagų, panašus ir kalorijų skaičius. Glotnučiai puikiai tinka pusryčiams, jie gali pakeisti užkandžius dienos metu.


 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų