Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Ar vienatvė gali būti mirtina?

www.lrt.lt | 2015-11-25 17:24:52

Visi žmonės kartais gali jaustis vieniši. Pasirodo, vienišumas nėra tik emocinė būsena. Šis jausmas, tapęs chronišku, gali sukelti ligas ir net būti mirtinas.

Vienatvė
Dianos Jagėlaitės-Čeginskienės asociatyvioji nuotr.

Tai mokslininkams pavyko nustatyti jau seniau, tačiau iki šiol buvo neaišku, kas būtent įvyksta organizme, jog vieniši žmonės miršta net 14 proc. dažniau, rašo telegraph.co.uk.

Anot mokslininkų, jeigu žmogus jaučiasi socialiai izoliuotas, jo organizme iššaukiami procesai, vadinami ūmine reakcija į stresą. Jau žinoma, kad dėl jos organizme sutrinka baltųjų kraujo ląstelių gamyba. Taigi vienišų žmonių imunitetas yra kur kas silpnesnis.

Čikagos ir Kalifornijos universitetų mokslininkai tęsė jau senai pradėtą tyrimą, kurio metu nustatyta, kad jaučiama socialinė izoliacija yra glaudžiai susijusi su bakteriniais ir virusiniais susirgimais.

Mokslininkai tyrė fenomeną, vadinamą potrauminio streso sutrikimu. Tai – emocinis sutrikimas, kuris atsiranda po labai didelės fizinės ar psichinės traumos.

Mokslininkai iš viso tyrė ir stebėjo ne tik žmones, bet ir itin socialius primatus – rezusus.

Pasirodo, leukocitų gamyba ir vienišumas yra susiję. Potrauminio streso sutrikimo simptomai rasti ištyrus 141 vienišo vyresnio amžiaus individo baltuosius kraujo kūnelius. Studiją atlikę mokslininkai taip pat tikina, kad tokio ryšio negali paaiškinti nei depresija, nei stresas, o būtent vienatvės jausmas, rašo uchicago.edu.

Be to, užfiksuotas ir simpatinės nervų sistemos suaktyvėjimas, rašo iflcience.com. Emocinio sutrikimo pėdsakai aptikti ir praėjus 12 mėnesių po to, kai ligos buvo pradėtos gydyti.

Tiek žmonių, tiek primatų kraujyje užfiksuotas padidėjęs kiekis monocitų. Vieniši rezusai netgi susirgo beždžionių imunodeficito virusu (ŽIV analogas primatų organizme).

„Kasdien nuo 2011 iki 2030 metų bent 10 tūkst. žmonių sukanka 65 metai. Turime kuo greičiau pagalvoti, kaip išspręsti vienišumo ir socialinės izoliacijos problemą tam, kad išvengtume pirmalaikių mirčių“, – sako psichologas Johnas Cacioppo.

Tyrimas publikuotas žurnale „Proceedings of the National Academy of Scineces“.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų