Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Telšių ligoninėje – nerimas dėl galimo sprogimo

Monika Girdvainė | 2015-10-13 14:07:27

Spalio 8-osios naktį Regioninėje Telšių ligoninėje montuojamas naujas branduolinio magnetinio rezonanso aparatas ėmė skleisti įtartinus garsus, kvapus ir taip ligoninės personalui sukėlė nerimą. Ugniagesiams gelbėtojams pranešta, kad įvyko sprogimas, baimintasi dėl pacientų ir budinčių medikų sveikatos. Kaip paaiškėjo vėliau, nebaigtas montuoti magnetinio rezonanso aparatas dėl tam tikrų techninių nesklandumų išleido pavojaus nekeliančias helio dujas.

Pranešė apie sprogimą

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad spalio 8-ąją, apie 2 valandą nakties, Telšių ugniagesiai gelbėtojai buvo iškviesti į mieste esančią ligoninę Kalno gatvėje. Gydymo įstaigoje budėję medikai sunerimo dėl lauke pasirodžiusių dūmų, neaiškaus triukšmo ligoninės patalpose. Ugniagesiai informuoja, kad ligoninės administratorė pranešė apie neaiškios kilmės sprogimą.

Radiologija
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Atvykus į įvykio vietą, paaiškėjo, kad pirmame ligoninės aukšte, branduolinio magnetinio rezonanso kabinete, kur baigiamas montuoti naujas branduolinio magnetinio rezonanso prietaisas, įvyko sprogimas. Ugniagesiai iš karto patekti į patalpą, kur galimai įvyko sprogimas, negalėjo – kabineto šarvuotosios durys buvo užrakintos. Kadangi ligoninės administracija durų pjauti neleido, buvo laukiama, kol atvyks prietaiso montavimu besirūpinantis, patalpos raktus turintis darbuotojas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, patekus į kabinetą nustatyta, kad prietaise neva sprogo membrana ir išsiliejo gelis.

Susirūpino dėl ligonių

Regioninės Telšių ligoninės direktorė Alma Vitkienė pateikė kiek kitokią nelaimės priežastį. „Suveikė montuojamo aparato stebėjimo sistema ir įvyko automatinė aparato visiško išjungimo procedūra. Šios procedūros metu į aplinką saugiai išleidžiamos helio dujos, kurios yra nekenksmingos, nenuodingos, daug lengvesnės už orą ir greitai išsisklaido atmosferoje. Helio garų išleidimo metu girdimas akustinis triukšmas, kurį sukelia dujos, išleidžiamos per tam skirtą vamzdį. Montuojamoje sistemoje yra įdiegtos visos, tokio tipo aparatuose būtinos saugumo sistemos ir ji yra visiškai saugi aplinkiniams“, – paaiškino ligoninės vadovė. Ji nuramino gyventojus, kad ligoninėje sprogimo neįvyko, jokių pasekmių nei pacientai, nei aparatas, nei patalpos nepatyrė.

A. Vitkienės teigimu, budintis ligoninės personalas, būdamas atsakingas už pacientus, turi reaguoti į visus signalus ir, atsižvelgęs į situaciją, kviesti pagalbą. Taip buvo padaryta ir šį kartą – ligoninės darbuotojai, išgirdę akustinį triukšmą ir įtarę galimą pavojų pacientams, iškvietė ugniagesius gelbėtojus.

Darbai vyksta toliau

Pasak ligoninės vadovės, dėl incidento branduolinio magnetinio rezonanso aparato pajungimo darbai nesustojo. Tik pasišalinus tam tikram kiekiui helio, aparatą montuojanti bendrovė turės papildyti aparatą dujomis. Tai bendrovė atliks už savo lėšas.

„Darbai vykdomi kaip ir suplanuota, jokių nepatogumų šis incidentas nesukėlė. Yra numatyta, kad dėl tam tikrų techninių parametrų helio dujos gali pasišalinti iš aparato, tam yra įrengti saugumo prietaisai. Tikrai ne sensacija, kad magnetinio rezonanso aparatuose nutinka toks atvejis“, – „Telšių ŽINIOMS“ kalbėjo montavimo darbus atliekantis darbuotojas.

Pajungimo darbus planuojama baigti spalio pabaigoje, lapkritį aparatas jau turėtų būti naudojamas.

Magnetinio rezonanso prietaiso vertė – daugiau kaip milijonas eurų. Aparatas įsigytas iš Sveikatos apsaugos ministerijos, Telšių rajono savivaldybės bei Regioninės Telšių ligoninės lėšų.

tzinios.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų