Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Norite geresnės atminties? Daugiau miegokite!

vlmedicina.lt | 2015-10-25 00:01:55

Miegas - vienas didžiausių sveikatos šaltinių, padedančių atsinaujinti ir visapusiškai pailsėti. Naujausias tyrimas įrodė, kad miegas padeda geresnei informacijos atkūrimo ir atminties veiklai.

Miega
© Fotolia.com

Naujas tyrimas įrodė, kad puikiausi žinių įgijimo rezultatai ir atminties įgūdžių gerinimas pasiekiami, kai po mokymosi proceso žmogus pailsi - miega, ir ypač kai tai daro dieną.

Tyrimo, kurį atliko Ženevos universiteto mokslininkai, rezultatai rodo, kad išmoktos informacijos lygis susijęs su geru miegu. Po mokymosi net ir trumpas pogulis yra labai naudingas.

„Kai miegame, informacija yra teigiamai stiprinama ir perkeliama į smegenų sritis, susijusias su ilgalaike atmintimi“, - sako tyrimo vadovas dr. Kinga Igloi.

Trisdešimt vienas sveikas savanoris buvo suskirstyti į dvi grupes: vienos grupės nariai po mokymosi proceso miegojo, kitos – nemiegojo, o jų jautrumo lygis buvo įvertintas vienodai. Dalyvių smegenys buvo nuskenuotos, o jie buvo mokomi prisiminti kelias nuotraukas: parodytos aštuonios nuotraukų serijos. Savanoriams buvo pasakyta, kad jiems reikia įsiminti keturias poras.

Po 90 minučių miego ar paprasčiausio poilsio pertraukos tyrimo dalyviai išbandė savo atmintį ir buvo paprašyti įvertinti, kaip tvirtai jie buvo įsitikinę savo atsakymo teisingumu. Dalyviai taip pat buvo paprašyti dalyvauti netikėtame lygiai tokio paties pobūdžio bandyme po trijų mėnesių.

Abiejų grupių atminties rezultatai buvo geri, tačiau „miegančių“ grupė pasirodė geriau nei „nemiegančių“. Įdomu pažymėti, kad per netikėtą bandymą po trijų mėnesių dalyviai, kurie miegojo po mokymosi, parodė geresnius atminties rezultatus.

Žmonės, kurie daugiau miegojo, per atminties testus taip pat labiau pasitikėjo savo pasirinktais teisingais atsakymais net ir po trijų mėnesių.

Pateikti smegenų nuskaitymo tyrimai atskleidė, kad miegojusiųjų grupės narių hipokampo aktyvumas buvo didesnis. Hipokampas – tai nedidelis smegenų plotas, atsakingas už atminties formavimą. Po trijų mėnesių tos pačios grupės smegenys taip pat parodė padidėjusį ryšį tarp hipokampo, medialinės prefrontalinės žievės ir kitų sričių, kurios svarbios atminties gerinimo procesams.

Šis tyrimas įrodo, kad miegas svarbus ne tik mūsų emocinei, psichologinei ir fizinei būklei gerinti, bet ir atminčiai bei mokslo ir žinių įgijimo procesams.

Šaltinis:

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151016135315.htm


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: atmintis, Miegas
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų