Antradienis, 2024.04.16
Reklama

Graži oda rudenį: kaip ją prižiūrėti

Kosmetologė Eglė Stalaučinskytė | 2015-10-30 14:00:27

Dažniausiai kosmetologai rudens laikotarpiu pradeda gana intensyvias veido ir kūno priežiūros procedūras, tokias kaip cheminis šveitimas, dermabrazija, lazerinės procedūros ir kt. Tai laikotarpis, kada saulės intensyvumas sumažėja, todėl mažėja ir procedūrų nepageidaujamų pašalinių reiškinių rizika.

Kakta
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Po vasaros dažnai padaugėja klientų, kurie skundžiasi padidėjusiu odos sausumu (dehidratacija). Sausumo pojūčiai dažniausiai suintensyvėja prasidėjus šildymo sezonui.

Taip pat klientai skundžiasi padidėjusia pigmentacija, odos riebumu ar įvairių spuogų atsiradimu. Kadangi saulėtų dienų nedaug, ne vienas išvyksta rudenį vasaros ieškoti ten, kur labai šilta, tad dažnai grįžta persikaitinę bei su padidėjusia ketarinizacija (odos sustorėjimas), pleiskanojimu, taip pat labai intensyviomis pigmentinėmis dėmėmis.

Dažniausiai kamuojamos odos problemos rudenį

Odos sausumas. Dažnas, pajutęs odos tempimą, griebia riebų kremą, nors to ir nereikia. Odos sausumas – tai odos būklė, kada odai trūksta drėgmės. Tokiu atveju reikia drėkinamųjų, o ne odą riebinančių priemonių.

Puikiai tiks priemonės su hialurono rūgšimi, kofermentu Q10, alijošiumi, laktobionine rūgštimi, kolagenu, augaliniais ekstraktais, vitaminais ir mineralais. Kosmetikos priemones rinktis pagal poreikį – kremas, serumas ar kaukė.

Odos riebumas dažniausiai kamuoja tuos, kurių ji riebi arba mišri. Nors vasarą daugelis teigia nevartojantys kremų, šiuo laikotarpiu suaktyvėja riebalinių ir prakaito liaukų veikla. Dažnai pasitaiko, kad tokią odą kankina ir įvairūs inkštirai, spuogai, taip pat ji išsausėja.

Esant riebiai odai rekomenduojama vengti kosmetikos priemonių, kuriose yra alkoholio ar spirito. Komforto jausmas dažniausiai laikinas, bet tai nėra problemos sprendimas. Svarbiausias riebios odos priežiūros principas - liaukų veiklą reguliuoti, o ne blokuoti. Puikiai tiks priemonės su negyvosios jūros ingredientais, AHA ir BHA rūgštimi, propoliu, alijošiumi, kaolinu, cinku, alantoinu, taip pat ir įvairūs augaliniai ekstraktai, vitaminai bei mineralai. Kosmetikos priemones rinktis pagal poreikį – prausikliai, tonikai, kremai ir kaukės.

Odos pleiskanojimas ir sustorėjimas. Po saulėtojo sezono, intensyvių saulės vonių daugelis kreipiasi ir dėl odos „sunkumo“, storumo bei pleiskanojimo problemų. Svarbiausia nustatyti, kas tai.

Odos pleiskanojimas dažniausiai pasitaiko esant odos dehidratacijai, tad priežiūra būtų panaši kaip dehidratuotos odos, šalia parinkus odos šveitimo priemonę susiformavusioms pleiskanoms pašalinti ar sumažinti.

Su odos sustorėjimu (padidėjusia keratinizacija) susiduria riebią odą turintys asmenys. Tokiu atveju prireikia odą nusluoksniuojančių (skatinama odos regeneracija ir atsinaujinimas), koreguojančių procedūrų.

Kosmetikos produktai dažnai parenkami su vaisinėmis (AHA) rūgštimis, taip pat ir BHA grupės rūgštimis (salicilo rūgštis).

Pigmentinės dėmės. Saulė aktyvina ląstelių, atsakingų už mūsų odos pigmentą, aktyvumą, dėl to pasikaitinus oda įgyja rusvą atspalvį. Bet ne visos ląstelės dirba normaliu režimu. Dėl kai kurių hiperfunkcijos atsiranda pigmentinės dėmės, kurios gerokai sodresnės spalvos nei visas odos atspalvis.

Pigmentaciją skatinantys veiksniai: saulės vonios ir UV spinduliai, soliariumai, hormoniniai preparatai, antibiotikai, moterims – nėštumas, fotosensibilinį poveikį turintys kosmetikos preparatai, taip pat pigmentinės dėmės formuojasi po aknės bėrimų.

Kovai su pigmentacija specialistai be išimties rekomenduoja vitaminą C, taip pat AHA rūgštis.

Atsiradus vienoms ar kitoms problemoms rekomenduojama kreiptis į kompetentingą specialistą: kosmetologą, dermatologą, nes planuojant intensyvią priežiūrą ir norint tikrai įveikti problemą būtina konsultacija. Specialistas nukreips tinkamu keliu, padės, rekomenduos, įvertins tikimybes ir rizikas.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Saugumas kelyje: kodėl svarbu užsisegti saugos diržus
Saugumas kelyje labiausiai priklauso nuo vairuotojo įgūdžių ir atidumo bei automobilio techninės būklės. Transporto prie...
Lietuvoje vykdomas su demencija susijusių nuostatų tyrimas
Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir pasaulinė organizacija „Alzheimer‘s Disease International&ld...
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?
Ligonių kasos sulaukia klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus...
Ilgai trunkantis kraujavimas gali pranešti apie sunkią ligą
Patyrus nesunkią traumą, netrukus kraujas pradeda krešėti ir galiausiai nustoja bėgti. Tačiau hemofilija sergantiems žmo...
Klaipėdos universiteto ligoninė tobulins operacinių darbą su tarptautiniu ekspertu
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir opera...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų