Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Nuo mažumės mokytis sveikos gyvensenos dar nesame pasirengę - trūksta pinigų ir tinkamų įstatymų

Ligita Sinušienė | 2015-10-14 00:01:10

Ar Lietuva ras papildomus 7 milijonus eurų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, kad kiekviena jų turėtų po visuomenės sveikatos specialistą? Šis klausimas keliamas jau daugiau nei metai, bet pinigų vis dar trūksta.

Pinigai
© Fotolia.com

Valstybei būtų smulkmena

Vyriausybės komunikacijos atstovai su šiuo klausimu žurnalistę kreipia į Finansų bei Sveikatos apsaugos ministerijas. Pirmosios viešųjų ryšių specialistai sako neturintys tokių detalizuotų duomenų. Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas prof. Juozas Pundzius portalą tikina, kad ne pinigai šiuo atveju vaidiną svarbiausią vaidmenį, nors dar rugsėjo 30 d. tarybos posėdyje pats karštai kalbėjo, kad „7 mln. eurų valstybei – smulkmena“.

„Ir nežinau prieš ką dar reikia keliais klauptis ar kaip kitaip maldauti, kad tik vaikams šie pinigai būtų skirti, - tada kalbėjo J. Pundzius. – Juk didžiausio efektyvumo pasiekiama, kai vaikai, grįžę iš darželių ar mokyklų, dar pamoko savo tėvus, kaip sveikai gyventi“.

Tačiau vakar portalo VLMEDICINA.LT šnekintas J. Pundzius sakė, kad didžiausia problema, jo manymu, esanti visuomenės sveikatos specialistų funkcijų išgryninimas, kad šie būtų sveikatos ugdytojai, o ne slaugytojai.

„Jie turi vaikus mokyti sveikai gyventi, o ne būti slaugytojai, kurie temperatūrą matuoja. Tokiu atveju problemos neišspręstų net ir skirtas papildomas finansavimas. Tačiau, bandydami įrodyti tokių specialistų poreikį, mes jau ne vienerius metus nesusišnekame su Švietimo ir mokslo ministerija“, - tvirtino portalo pašnekovas.

Visur skirtingai

„Visiškas melas, kad mes nesusikalbame su Nacionaline sveikatos taryba, - paklausta portalui sakė švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina. – Švietimo ir mokslo ministerija nevaldo ikimokyklinio ugdymo – tai savivaldybių kompetencija. Mes atsakingi tik už turinį. Savivaldybės priima sprendimą, ar perduoti visuomenės sveikatos priežiūrą ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose visuomenės sveikatos biurams, ar palikti Švietimo ir mokslo ministerijai. Tačiau ne visos taip apsisprendžia, o todėl ir jų vykdoma veikla skiriasi. Kai kuriuose darželiuose šie specialistai sudarinėja valgiaraščius, kituose prižiūri higieną, dar kituose sprendžia, ar vaikams galima eiti į lauką ir pan. Mano manymu, visuomenės sveikatos priežiūrą visose šiose įstaigose turėtų vykdyti VSB specialistai. Ir darželiuose dirbantys visuomenės sveikatos specialistai turi savo energiją skirti vaikų sveikatinimui ugdyti, o ne techniniam darbui vykdyti“.

Delegavo funkciją – pinigų nedavė

Tačiau Savivaldybių asociacijos atstovė viešiesiems ryšiams Indrė Vilūnienė portalui aiškino, kad dėl visuomenės sveikatos specialistų trūkumo atsakomybė krenta ne pačioms savivaldybėms.

„Viskas remiasi į pinigus, - sakė I. Vilūnienė. – Tačiau kadangi ikimokyklinio ugdymo įstaigose dažniausiai dirba VSB specialistai, geriau jau kreiptis į juos vienijančią asociaciją“.

Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos pirmininkė Danguolė Avižuvienė portalui irgi patvirtino, kad minimų specialistų trūkumą sukėlė finansavimo stygius.

„Nuo 2014 m. valstybės deleguota funkcija vykdyti visuomenės sveikatos priežiūrą ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo paskirta, bet pinigų tam deramai neskirta. Tai yra 1000-iui mokinių skiriamas vienas specialistas, - kalbėjo pirmininkė. – O įstaigose mokosi po 200 vaikų, todėl vienam specialistui ir tenka aptarnauti penkias. Šis klausimas keltas ir Lietuvos savivaldybių asociacijoje, ir Nacionalinėje sveikatos taryboje, aptarinėtas ir su SAM. Išeitys yra dvi – arba Vyriausybė privalo keisti normatyvus, kad vienas specialistas būtų skirtas 200 vaikų, arba tiesiog skirti papildomą finansavimą. Kol biudžetas dar nepatvirtintas, laukiame, kaip bus“, - sakė asociacijos vadovė.

Turėtų koordinuoti VSB

D. Avižuvienė, antrindama viceministrei N. Istominai, pabrėžė, kad visoms savivaldybėms minimą funkciją perdavus VSB, būtų geriau užtikrinamos sveikatinimo programų vykdymas jose.

„Tuomet būtų vienas koordinavimo centras, aiški kontrolė, metodinis vadovavimas. O dabar todėl įstaigose ir dirbama labai skirtingai. Kai kuriose šie specialistai vis dar atlieka technines funkcijas, - kalbėjo portalo pašnekovė. – Galbūt kai kuriems direktoriams pakanka, kad tik „sesutė“ sėdėtų kabinete. Prisimenu, prieš pradedant į šias įstaigas siųsti specialistus, daugeliui teko įrodinėti, kad mes negydome vaikų ir tablečių jiems neskiriame. Dabar, paaiškėjus, kokį darbą iš tiesų atlieka visuomenės sveikatos specialistai, jau atsirado ir jų poreikis, bet iškilo finansavimo problema“.

SAM duomenimis, vienas visuomenės sveikatos priežiūros specialisto etatas skiriamas 1000-iui mokinių mieste, 500 – kaime.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų