Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Tyrimas atskleidžia kalio naudą sergantiems širdies ligomis

vlmedicina.lt | 2015-09-03 14:05:17

Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė lietuvių mirštamumo priežastis. Negana to, pagal sergamumą šiomis ligomis pirmaujame visoje Europos Sąjungoje. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog šią liūdną statistiką būtų galima pakeisti, jei suvartotume daugiau kalio.

Pupelės
Daugiausiai kalio yra vaisiuose ir daržovėse – ypač pupelėse, žirniuose, lapinėse daržovėse, morkose, bulvėse. © Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Maždaug pusę Lietuvoje įvykstančių mirčių lemia širdies ir kraujagyslių ligos. Tuo metu visame pasaulyje tokios ligos vidutiniškai nulemia tik beveik 30 proc. mirčių. Pagal mirštamumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuva jau ne vienus metus pirmauja visoje ES – šiomis ligomis sergame maždaug pustrečio karto dažniau nei Vakarų Europos šalių gyventojai.

Specialistų teigimu, dėl to kalti ir lietuvių mitybos įpročiai – vartojame per daug druskos, cukraus ir per mažai tų medžiagų, kurios užtikrina efektyvią širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją.

Naujausia studija, kurią neseniai paskelbė kompanijos „Nestlé“ tyrimų instituto mokslininkai, atskleidė, kad viena tokių medžiagų yra kalis. Šis elementas - puiki priemonė, galinti užkirsti kelią hipertenzijai ar bent sušvelninti šios ligos požymius.

Šveicarijos Lozanos mieste įsikūrusio instituto mokslininkai ištyrinėjo 15 anksčiau atliktų tyrimų, kurie nagrinėjo kalio papildų poveikį tiek žmonėms, turintiems normalų, tiek turintiems aukštą kraujospūdį, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių nevartojantiems vaistų nuo hipertenzijos. Tai pirmoji tokia išsami studija, atskleidžianti, ar nuo hipertenzijos kenčiantys žmonės gali tikėtis naudos sistemingai vartodami kalio priedus.

Tyrėjų išvados vienareikšmiškos – Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama 3,51 gramo dienos kalio norma iš tiesų yra efektyvi kovos su hipertenzija priemonė. Tyrimą atlikę mokslininkai pabrėžia, kad reikalingą kalio normą žmonės gali gauti vartodami daugiau vaisių, daržovių, ankštinių kultūrų ir riešutų. Be to, kaip papildas vartojamas papildomas kalio kiekis taip pat gali būti veiksminga priemonė, ypač tuomet, jei suvartojame daugiau natrio, t. y. druskos.

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos Ilonos Drulytės, jau anksčiau pasaulyje atlikti klinikiniai tyrimai ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad didesnis kalio ir mažesnis natrio suvartojimo derinys gali būti efektyvus mažinant kraujo spaudimą ir mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

„Padidinus su maistu suvartojamo kalio kiekį gali sumažėti kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Daugiausiai kalio yra vaisiuose ir daržovėse – ypač pupelėse, žirniuose, lapinėse daržovėse, morkose, bulvėse. Taip pat riešutuose, sėlenose, kviečiuose ir kitame augalinės kilmės maiste“, – nurodė specialistė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: kalis
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų