Ketvirtadienis, 2024.04.25
Reklama

Pasibaigus draustumo galiojimui gydymo paslaugas galima gauti dar mėnesį

vlmedicina.lt | 2015-09-01 12:30:14

Valstybinė ligonių kasa (VLK) gyventojams primena, kad žmonės apdraustaisiais privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) laikomi iki apmokėto mėnesio paskutinės dienos, tačiau galimybė gauti kompensuojamas gydymo paslaugas galioja dar vieną mėnesį. Vis tik ši garantija neatleidžia gyventojo nuo prievolės PSD įmoką sumokėti iki papildomo mėnesio pabaigos.

Kraujospūdžio matavimas
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Žmonėms neretai kyla klausimų dėl draustumo PSD galiojimo, kaip mokėti PSD įmokas, kad draustumas nenutrūktų, kaip jį pratęsti, jei nutrūko, kaip mokėti šį mokestį, pavyzdžiui, kylant minimaliai mėnesinei algai (MMA). Būna tokių atvejų, kai žmonės mano, kad yra drausti, o paaiškėja, kad, deja, taip nėra. Keblumų gali kilti, norint gauti gydymo paslaugas, apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Tad VLK ragina gyventojus pasidomėti savo draustumu PSD prieš kreipiantis į gydymo įstaigas. Ypač tais atvejais, kai dėl savo draudimo žmonės nėra tikri. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad PSD įmokas turi mokėti visi, išskyrus tuos, už kuriuos moka valstybė, nes PSD įmokos yra privalomos visiems Lietuvos gyventojams. Na, o apdraustu PSD žmogus laikomas tuomet, kai jis moka (arba už jį moka) PSD įmokas ir kuriam PSD yra įsigaliojęs.

Anot VLK Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėjos Natalijos Jelenskienės, svarbu žinoti, kad gydymo  paslaugas, kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones, apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), apdraustieji gali gauti dar vieną mėnesį po to, kai už juos nustota mokėti arba kai jie patys nustoja mokėti PSD įmokas. Taip pat svarbu žinoti, kad papildomo mėnesio garantija neatleidžia nuo prievolės sumokėti to mėnesio įmoką iki minėto mėnesio paskutinės dienos.

„Sumokėjus įmoką iki mėnesio pabaigos, draustumas prasitęsia, o nesumokėjus įmokos iki papildomo mėnesio pabaigos – minėtą mėnesį žmogus nelaikomas apdraustu. Dėl to problemos gali kilti gydymo įstaigose, nes už gydymo paslaugas, gautas per papildomą mėnesį, gyventojas lieka skolingas valstybei. Be to, mokesčių administratoriai už nesumokėtas PSD įmokas, kurias mokėti yra įstatymo nustatyta prievolė, formuoja skolas, taip pat gali taikyti baudas bei skaičiuoti delspinigius“, – tvirtino N. Jelenskienė.

Taigi per papildomą mėnesį gydymo įstaiga turi teisę suteikti paslaugas, o žmogus – prievolę iki papildomo mėnesio pabaigos sumokėti PSD įmoką. To nepadarius jis lieka nedraustas.

VLK Teisės skyriaus vedėjo pavaduotojos Evelinos Galčiūtės teigimu, toks papildomas mėnuo yra nustatytas atsižvelgiant į tai, kad prievolė sumokėti PSD įmokas yra nustatyta iki mėnesio pabaigos. Tad jei gyventojui, prieš tai mokėjusiam PSD įmokas, skubiai prireikia medicininės pagalbos, o už tą mėnesį jis dar nėra sumokėjęs, jam tokiu atveju dar visą mėnesį suteikiama galimybė gauti reikiama gydymą, apmokamą PSDF lėšomis, tikintis, kad iki mėnesio pabaigos jis tą įmoką sumokės.

N. Jelenskienė primena, kad pasitikrinti draustumo galiojimą galima VLK interneto svetainės www.vlk.lt skyrelyje „Ar esate draustas“.

„Draudžiamojo paieška vykdoma pagal asmens kodą arba draudžiamojo asmens identifikacinį kodą. Jei draudimą tikrina apdraustasis, jis mato įrašą „Apdraustas“, tačiau kai žmogui galioja papildomas mėnuo, sistema pateikia įspėjimo informacinį pranešimą“, – teigė N. Jelenskienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkinio encefalito vakcina jau nupirkta: nemokamai skiepytis bus galima nuo rugsėjo
Ligonių kasos gera žinia pasitiko Europos imunizacijos savaitę – Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos m...
Ligonių kasos: gydymo įstaigose nustatytų pažeidimų nemažėja
Pernai teritorinių ligonių kasų (TLK) ekspertų atliktų patikrinimų metu nustatyta, kad gydymo įstaigos iš Privalomojo sv...
Priešpienis –  svarbus raktas į vaikų sveikatą
Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių...
Kokie maisto papildai gali būti naudingi artėjant šiltajam sezonui?
Šiltasis metų laikas neabejotinai džiugina visus su saule ir šiluma, tačiau su šiais malonumais ateina ir nauji iššūkiai...
Anksti nustatytas imunodeficitas – išgelbėtos gyvybės
Naujagimiams atliekamas imunodeficito tyrimas galėtų vieniems vaikams išgelbėti gyvybę, kitiems – anksti skirti gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų