Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Armagedonas kelnaitėse, arba kokie nematomi priešai slypi už atostogų malonumų(1)

vlmedicina.lt | 2015-08-25 11:13:27

Vasarą, o ypač – po atostogų, ne viena dailiosios lyties atstovė pasileidžia į vaistinę kone tekinomis ir kuo greičiau rašosi pas gydytoją-ginekologą. Nes intymioji zona, sutrikus bakterijų pusiausvyrai, geba sukelti tokią nemalonių pojūčių gamą, kad pasijuntame it čirškinamos pragare, ant lėtos ugnies. Nors vis dar paplitusi nuomonė, kad „tokie dalykai“ gali praeiti savaime, gydytoja akušerė-ginekologė Daiva Keršulytė pastebi, jog rudenį padaugėja pacienčių, kurioms diagnozuojami jau įsisenėję, lėtiniai ir dėl to sunkiau gydomi ar net komplikacijų sukėlę uždegimai. Moteriškoms bėdoms išvengti pravers kelios jos rekomenduojamos atsargumo priemonės.

Paplūdimys
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Vargai prasideda dėl intymios zonos mikrofloros pusiausvyros pakitimų. Pernelyg suvešėjusios vienos rūšies bakterijos nustelbia kitas ir taip sukelia uždegiminius procesus. Susirgimų, kuriems būdinga perštėjimas, deginimas, niežėjimas, skausmas šlapinantis, audinių paraudimas, paburkimas, pagausėję ar pakitę išskyros – yra ne vienas, nors labiausiai paplitusi kandidozė, dar vadinama pienlige, ir bakterinė vaginozė. Nors jų sukėlėjai skirtingi – pirmąją paskatina grybelis, o kitą lemia iš rūgštinės į šarminę pakitęs makšties pH – simptomai, kaip ir gydymas bei priežastys, dėl kurių šie susirgimai išsivysto, yra panašūs. Deja, bet daugelis problemas sukeliančių priežasčių priskiriamos ir prie didžiausių vasaros malonumų.

Kuo prasikalto vasara?

„Nes šilumą mėgstame ne tik mes, bet ir intymių zonų bakterijos sparčiau dauginasi tada, kai šilta. O kur dar iš aplinkos mus nuolat atakuojantys virusai bei mikrobai, kurie šiltuoju metų laiku – taip pat aktyvesni? – sakė D. Keršulytė. – Dar viena bendra bėdų priežastis: vasarą, ypač – per atostogas, imamės netipiškų, mums neįprastų žygių, o bet kokie rimtesni pokyčiai – taip pat pakankama priežastis išsiderinti ir imuninei sistemai, ir juolab itin jautriai moteriškai mikroflorai. Tad vasarokime žinodamos situacijas, kuriose, esant galimybei, reikėtų pasisaugoti“.   

Problemų šaltinis Nr. 1 – maudynės! Į juodąjį sąrašą patenka visi vandens telkiniai: nuo jūros, ežero, tvenkinio iki baseino, pirties, kubilo ir sūkurinės vonios. Druskingas jūros vanduo, kaip ir baseinų chloras, gali pažeisti normalią moters lytinių organų pH ir mikroflorą. O stovinčiame šiltame vandenyje įvairiausių mikroorganizmų (tarp jų – ir ligų sukėlėjų) koncentracija apskritai gali viršyti leistinas normas. Gerai, jei esame minimaliai „asocialios“ ir ieškome tokio ežero ar tvenkinio, kur žmonių mažai arba visai nėra. Jei mėgstame su kompanija mirkti kubile, sūkurinėje vonioje ar populiariuose ežeruose, tuomet ir pasidalinti žalingomis bakterijomis bei jų pasigauti tampa žymiai lengviau. Ne išimtis ir pirtys – rankšluostis ant suolo dedamas ne tam, kad būtų minkščiau, o kad apsaugotų nuo anksčiau už jus buvusiųjų „palikimo“!

Ką daryti? Rinkitės mažiau chloruotus baseinus arba tokius, kurie dezinfekuojami alternatyviais būdais. Išlipus iš vandens – ir iš baseino, ir iš druskingos jūros, keliaukite tiesiai į dušą, o intymių vietų apsiprausimui naudokite tik specialias priemones, kurių pH turėtų būti 3,5-4. Beje, Los Andželo (JAV) universiteto mokslininkai nustatė, jog moterys, kurios intymias vietas prausia ne specialia, o pirma po ranka pasitaikiusia kūnui skirta priemone, ypač – nuspalvinta ar prikvėpinta, dažniau suserga kandidoze ir bakterine vaginoze, mat agresyvesnės prausimosi priemonės suardo natūralią mikroflorą.

Ar žinote, kad... Candida grybelio, kurį turi apie 20 proc. sveikų moterų, suaktyvėjimą paskatina ir nuolatinis buvimas šlapiais drabužiais. „Paplūdimyje ar prie baseinų dažniausiai tik apdžiūstama, o nuolatinė drėgmė – bakterijoms itin palanki terpė, ko pakanka ir iki tol miegojusiam grybeliui pažadinti, ir moters pH pokyčiams, - sakė gydytoja akušerė-ginekologė D. Keršulytė. – Jei prie vandens planuojame būti visą dieną, sausų drabužių pasiimkime daugiau“.

Problemų šaltinis Nr. 2 – deginimasis! Baltas paplūdimio smėliukas anaiptol nėra toks nekaltas koks atrodo. Ir nors iš arti matote smulkiausias įvairių atspalvių smilteles, tarp jų knibždančios bakterijos labai gerai mato jus! Juk smėlis – tai ne tik suirusi uoliena, bet ir paplūdimių flora ir fauna bei visi jų veiklos (puvimo, medžiagų apykaitos) padariniai. Be to, smulkiausios smėlio dalelės dar ir gana aštrios, todėl patekę į intymias vietas braižo, erzina.

Ką daryti? Deginkitės ant gultų ar bent pasitieskite didesnį rankšluostį.

Problemų šaltinis Nr. 3 – netinkami drabužiai. Vasarą dėl karščio ir didesnio fizinio aktyvumo prakaito ir kitų organizmo išskyrų būna daugiau, todėl ir mūsų apatiniai tampa tikra bakterijų bomba.

Ką daryti? Vasarą rinkitės tik natūralių audinių apatinius – jie geriau vėdinasi ir garina drėgmę nei sintetiniai. Nerekomenduojami ir virveliniai apatiniai, taip pat aptempti džinsai ar šortai, kurie ir nuolat dirgina lytinius organus, taip skatindami papildomą drėgmės skyrimąsi, ir palengvina bakterijų kelionę tarp makšties ir išangės.

Problemų šaltinis Nr. 4 – kelionės ir klimato pokyčiai. Moters mikrofloros pusiausvyrai įtakos gali turėti kiekvienas nuokrypis nuo įprasto gyvenimo ritmo, o vasarą, ypač – per atostogas, juk ir stengiamės ištrūkti iš rutinų glėbio, todėl mus veikia ir aktyvesnio laisvalaikio, ir kelionių sukeltas stresas. O jei fizinis krūvis ypač didelis, jei ryžtamasi radikaliems klimato, mitybos ir kitokiems išbandymams, kūnas apskritai gali patirti šoką, kuris taip pat greičiausiai sutrikdys trapią bakterijų pusiausvyrą. 

Ką daryti? „Prieš tolimesnę ar sportinę kelionę patarčiau kreiptis į vaistininką ar gydytoją, kurie gali rekomenduoti profilaktinių bakterijų pusiausvyrą bei makšties apsaugą atkuriančių priemonių – žvakučių, intymios higienos prausiklių. Ir, jei prireiks, padėti sau bus galima tą pačią akimirką, nei kankinantis, nei laukiant uždegimo pasekmių, - sakė D. Keršulytė. – Ir, žinoma, jei tik yra galimybė – pasirūpinkite oru ir bent miegokite be kelnaičių – deguonis padeda reikalams tvarkytis natūraliai“.

Gydytoja pastebėjo, jog atkurti itin trapią bakterijų pusiausvyrą specialiomis priemonėmis gali prireikti ir dėl kurortinės romantikos. Kuo daugiau sekso ar kuo didesnė partnerių kaita, tuo didesnė tikimybė, jog moters mikroflora į tai sureaguos. Be to, ir geriamosios kontraceptinės priemonės, ir naudojamos išoriškai, pvz., prezervatyvai, taip pat veikia bakterijų balansą, todėl po intensyvesnio jų naudojimo nemalonūs simptomai taip pat gali pasireikšti.

Gydytoja akušerė-ginekologė teigia, jog jei dėl grybelio, bakterinės vaginozės ar ir kitų priežasčių suvešėjusių piktųjų bakterijų sukeltas uždegimas negydomas, jis gali arba nuolat kartotis, arba tapti rimtų susirgimų priežastimi: „Uždegimą palikus savieigai, galimos jo komplikacijos – gimdos kaklelio uždegimas, pasikartojančios šlapimo takų infekcijos, gimdos gleivinės uždegimas, mažojo dubens uždegimas ir kitos. Tad ir paskutines likusias šiltas savaites vasarokime saugiai“.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų